Semana Santa: 365 dagar av brödraskap

Under den heliga veckan i april doftar Malaga av blommande apelsinblommor och rökelser, gatorna är fyllda med rörelse i livliga folkskaror och ljudet av en stadig marsch hörs, ibland avbruten av ringandet av en klocka. Efter ett tag så ringer klockan igen och ljudet av hundratals fotsteg hörs tillsammans med utrop från folkmassan, de säger "¡Guapa!" - de skriker med sådan styrka att ljudet av trumpeter och trummor försvinner för en sekund. Runt ett hörn kommer en enorm procession marscherandes med dussintals av ståtliga figurer klädda i långa, färgade tunikor och spetsiga hattar. Gruppen rör sig i en jämn takt längs gatan, dirigerandes av en man som styr massan av män och kvinnor som bär på en stor flotta.
 
Det är en spektakulär syn: flottan mäter upp till 6,5 meter i längd och toppen upptas av en enorm tron som Jungfru Maria sitter på. Jungfrun är omgiven av hundratals lysande ljus, vackra blommor och en rikt dekorerad trädkronorna. Det råder ingen tvekan om att den spanska påsken, även kallad den "heliga veckan" är en unik tillställning. När man ser det enorma arbete som lagts in i denna veckolånga show så börjar man direkt ställa sig en mängd frågor; vem ligger bakom skapandet av alla dessa spektakulära flottor, och vem är det som bär de från kapellen och kyrkorna ut till gatorna i Malaga? Varför klär de ut sig i traditionella klänningar och hattar? Varför lida hela dagarna under den varma, spanska solen bärandes på de stora, 3-tons flottorna runt Malagas gator?

Cofradia - Vad betyder det?Semana Santa i Malaga

 
Semesterbostad-spanien träffade Eduardo Rosell Vergara, Hermano Mayor (storebror) av Reales Cofradías Fusionadas Brödraskap framför sina huvudkontor i San Juan Postigo Street, Malaga.

Vi möttes av en mycket elegant man som omedelbart bjöd in oss, och ledde oss till kapellen som var dekorerade med figurer på både Jesus Kristus och Jungfru Maria, varpå han började berätta deras historier.
 
Kyrkan Iglesia de San Juan, Malaga
 
Vergara pekar på statyerna och berättar: "Detta är en staty av Santisimo Cristo de la Vera-Cruz y Sangre, den äldsta statyn som burits på i en procession i Malaga, och här kan du se en staty av Jungfru Maria Santisima de Lágrimas y Favores." Han tillägger att: "Den berömda, spanska skådespelaren Antonio Banderas föddes i Malaga och är en medlem av brödraskapet. Han är en trogen tjänare till vår Jungfru Maria och skrev en psalm till henne, vi sjunger den alltid innan vi lämnar kyrkan på palmsöndagen nu."
 
Jungfrun
 
Cofradia i den katolska kyrkan är ett religiöst brödraskap som samlats i deras gemensamma tro och hängivenhet till Jesus Kristus, Jungfru Maria eller ett annat valt helgon.

De medlemmar i Crofadias som deltar i den heliga veckan är oftast olika föreningar i brödraskapet. Var och en av dem (i Malaga finns det 44) har sina egna regler och status, samtidigt som alla även följer provinsens riktlinjer - brödraskapen i Malaga följer i sin tur provinsen Malagas riktlinjer.
 
Semana Santa i Malaga
 
Brödraskapet är baserad på en tydlig hierarkisk struktur, som leds av Hermano Mayor (den högst uppsatta brodern), som väljs av styrelsen för brödraskapet. Det finns även finansiella chefer, sekreterare och liknande positioner inom brödraskapet. Vergara har varit Hermano Mayor över brödraskapet i sju år och har varit medlem i "Fusionados" i 47 år.

Hur blir man en medlem i brödraskapet?
Semana Santa, Andalusien

 
Den officiella webbplatsen för varje brödraskap förklarar att om du vill bli medlem så gör du så genom att fylla i ansökningsformuläret på webbsidan och skicka in till föreningen. Någon som redan är medlem i det brödraskap du ansökt till måste vittna om att den sökande är katolsk och vill delta i livet av brödraskapet. Den sökande kommer att behöva lämna bankkontoinformation så att insamling kan ta sin avgift på € 48. Kvinnor så som män kan ansöka till brödraskapet.

Brödraskapet har också medlemmar från utanför Malaga. Vergara nämner att några medlemmar kommer från andra städer och även andra länder. För tillfället så har Reales Cofradías Fusionadas 3000 fullvärdiga medlemmar (de som betalar en årlig medlemsavgift) och är det största brödraskapet i Malaga.
 
Nazareno
 
Evaristo Díez Alcaraz, styrelseledamot i Reales Cofradias Fusionadas brödraskap, skämtar om att den förmodade rivaliteten mellan de olika brödraskapen inte är sann. Han säger: "Det är inte som i fotboll - det finns inte Madrid eller Barcelona, det finns ingen konkurrens, du väljer bara det bästa brödraskapet för just dig. Du kan vara medlem i flera brödraskap på en gång, men du kan inte tillhöra styrelsen för någon av dem då."

Intressant nog är det mycket svårt att uteslutas ur brödraskapet, men ett sätt att uteslutas på är att bära de traditionella kläder och hatten, som bärs under påskveckan, utanför påskveckan. Det finns inte många regler i brödraskapet, men de som finns bör inte trotsas.

Brödraskapet först

Reales Cofradias Fusionadas under Semana Santa i Malaga
 
Korridorerna på första våningen är fyllda med folkmassor. Någon skriker, någon annan berättar entusiastiskt en historia till den stora gruppen kring honom och folk brister ut i skratt. Vi går in ett rum med svarta, vita och lila tunikor som ligger på bord och montrar. Från bakom glasen i olika skåp kikar målade ögon från statyer av änglar och keruber på oss.

Snabbt fylls rummet med barn, ungdomar, män och kvinnor i alla åldrar. På bordet har någon lagt en lista med namn, och bockat av namnen på de som redan har fått sin tunika. Stämningen är trevlig och avslappnad, alla i rummet verkar känna varann och mötet uppskattas.

"Hur länge har du varit medlem i brödraskapet?" Frågar jag en ung man som precis anlänt. Carlos är 20 år gammal och har varit medlem i hela sitt liv. Direkt efter födseln skrev hans far in honom i "Fusionados" och deltog därefter i sin första procession, som altarpojke, vid nio års ålder.

Reales Cofradias Fusionadas kontor i Malaga
 
En annan pojke som heter Edward, son till föreningens ordförande, minns sin barndom i en liten tunika gåendes bredvid sin pappa. I hans familj så tillhör hela släkten, farbröder och kusiner, alla samma förening.

Evaristo, som ansluter sig till vårt samtal, skrattar och tillägger att när ett barn föds i Malaga så registreras han först i brödraskapet och därefter så registreras födseln. Han har just firat sitt 47: e år som medlem.

Han säger: "Innan vi kunde delta i en riktig procession så organiserade vi små processioner hemma, och låtsades vara våra favoritkaraktärer. Det började med att jag, i nyfikenhet, åkte till Fusionados med mina klasskamrater och någon föreslog att vi skulle gå med - några dagar senare var vi alla medlemmar i brödraskapet. Då var mina motiv till mestadels sociala, inte religiösa, men det förändrades med tiden."

Medlem 365 dagar om året

Semana Santa i Malaga
 
Brödraskapet visar sig på gatorna ett par dagar före påsk, på kvällarna kan du höra deras trummor och trumpeter när de tränar för den heliga veckans marscher. Stadens centrum fylls med trogna kunder som besöker specialbutiker i jakt på nya, spetsiga hattar medan skräddare gör de sista förbättringarna på tunikorna innan den stora tillställningen palmsöndagen.
 
För utomstående kan det verka som att brödraskapets förberedelser börjar  några veckor innan påskveckan. Det som kan glömmas är att medlemmarna inte bär traditionella kläder på en daglig basis för att ta en promenad runt staden, utan allt sys och beställs nytt varje år.
 
All verksamhet som rör permanenta aktiviteter inom brödraskapet (de som återkommer varje år) finansieras av medlemsavgifter, men också från lotterier, välgörenhetsmiddagar och donationer. Under Malagas Feria (festival) har brödraskapet ett eget caseta (tält) där de anordnar välgörenhets tillställningar. Medlen fördelas för att stödja olika sociala tillställningar av den största organisationen i Malaga - Lagrimas y Favores, med Antonio Banderas som organisationens president.
 
Semana Santa i Malaga
 
Även om Reales Cofradias Fusionadas har cirka 3000 medlemmar så är det bara en bråkdel av dem som ingår i den dagliga verksamheten. De som faktiskt ansvarar för vad som händer i brödraskapet (150-200 personer, beroende på säsong), syns i brödraskapets huvudkontor nästan varje dag. Deras tid och arbete är helt frivilligt och många arbetar även heltid utöver deras frivilliga arbete inom brödraskapet, samtidigt som de har familjer att ta hand om och ett socialt liv.

"Hjälp från familjer är den grund på vilken vårt arbete byggs" förklarar Evaristo. "Familjen till våra medlemmarna är de som lider på riktigt, på det sättet att man aldrig är hemma för att hjälpa till. Å andra sidan så vet de flesta familjer inte ett annat liv. När jag mötte min fru, till exempel, så var jag redan medlem i brödraskapet, så livet i brödraskapet är en självklarhet för hela min familj."

Positioner: Mayordomo, submarino, hombre de trono

Antonio Banderas, Semana Santa i Malaga
 
Submarinos kan ibland stå kvar i totalt mörker under den tunga tronen under hela processionen (som tar ca 9 timmar). Den stora, rikt dekorerade flottan attraherar mycket uppmärksamhet och betraktas framför allt som konst, men när du bevittnar tronen underifrån, som submarinos gör, så inser du snabbt att det lika gärna kan ses som en bur.
 
Semana Santa i Malaga
 
Det är verkligen inte en lätt uppgift att vara en submarino. I den övre delen av flottan finns det balkar, mellan vilka submarinos är satta, och dukar av dekorerat tyg faller runt om dom vilket begränsar luftflödet. Ståendes sida vid sida, med lite utrymme för rörelse och klädda i tunikor gjorda av ull kan ofta kännas förtryckande under Malagas sol.

Medan de kämpar med vikten, hör sina vänners tunga andning, svettas i den stigande temperaturen under tronen och känner sina domnande händer, så undrar man hur de kan de fokusera på när mayordomo beordrar dem att höja flottan.
Carlos säger: "Mina tankar är fokuserade på min familj, de som inte längre är med oss och statyn jag bär på mina axlar. Först och främst så tänker jag på de människor som jag älskar, för det kommer minst ett tillfälle under varje tillställning då styrkan ger upp och då måste tronen lyftas med hjärtat. "

 Semana Santa i Malaga
 
Vem skulle säga att det är ett privilegium att få bära på en enorm tron? Rykten och myter hävdar att det finns väntelistor för medlemmar som är intresserade av att bära plattformen. Efter lite grävande så kan vi konstatera att dessa väntelistor inte alls är myter - för vissa brödraskap så finns det väntetid på upp sex år för att ta sig an den tunga uppgiften av en submarino eller hombre de trono.

Eduardo, en mayordomo i brödraskapet, förklarar att det för honom är en stor ära att få vara en hombre del trono, eftersom du får bära Jesus Kristus eller Jungfru Maria på dina axlar. Att få känna tyngden och delta i arbetet är definitivt en större upplevelse än bara delta i en procession. Dessa statyer är mycket populära, för att få bära Virgen de Lágrimas y Favores så måste du vänta i två till tre år. "
 
Semana Santa i Malaga
 
De medlemmar som vi har talat med är optimistiska, hoppfulla och tror starkt på vad de gör. Det enda som de är rädda för under den heliga veckan är regn. De säger: “Man kan säga att hela vår värld faller samman när det regnar. Ett helt år av förberedelse, hopp och donationer rinner iväg med varenda regndroppe som faller.”

För att få uppleva hela den autentiska upplevelsen, hyr en lägenhet i Malaga city under Semana Santa (påsken) och ta del av det passionerade firandet.