Malaga Feria: Där Cartojal är favoritvinet

Augusti i Malaga betyder bara en sak - Feria de Málaga. Feria de Málaga erbjuder staden tio varma dagar fulla av musik, dans och roligheter från morgon till kväll. Malagas stadsfest har förknippats med en viss typ av drink i snart 12 år, något som de flesta kanske inte tänker på.

Det är den rosa flaskan med vita prickar på som passerar mellan festivalfirarna och erbjuder kylt, vitt vin som ofta hälls över i rosa koppar. Det ropas “Salud!” (skål) många gånger under kvällen och skrattas ofta högt ända in på småtimmarna. Cartojal heter vinet som, tillsammans med invånarna, har firat in semestern i Malaga år efter år.

Möt berättelsen om den familj som står för att det som en gång var Malagas festival, snart har förvandlats till Cartojals festival.

Hermosa Vista och dess vackra marker

Egendomen Hermosa Vista är känd för sin långa grusväg som är kantad av hundraåriga olivträd längs med ena sidan, och längs med den andra en motorvägen som leder till en by som är känd för dess flamingo-reservat, byn Fuente de Piedra. Solen är redan hög och obarmhärtigt varm. Medan vi långsamt går längs den kända allén ser vi, bara några meter framför oss, livliga kaniner som håller utkik efter en skuggig plats att svalka sig på.

Vingården Malaga Virgen

‘Vista Hermosa’ är spanska för ‘vacker utsikt’. Det är enkelt att förstå personen som bestämde sig för att namnge denna egendom, som idag är en av de mest kända vingårdarna i Spanien - Bodegas Malaga Virgen.

Vingården Malaga Virgen

Det vin som produceras här är ett typiskt spanskt och sött vin - Málaga Virgen. Det produceras även ett stort antal andra produkter här, såsom det röda vinet Pernales, och andra spritsorter av utmärkt kvalitet; brandy, vermouth och muskat. Denna vingården är ett paradis för dig som drömmer om att vandra genom de ändlösa lederna som sträcker sig mellan de växande vinstockarna. Under den starka andalusiska solen mognar hektar av druvsorter som Moscatel, Pedro Ximenez, Chardonnay och Syrah.

Vin som producerats i Malaga

Feria de Málaga anses av många vara den största och den galnaste partyveckan i hela Spanien. Kvinnor klädda i typiska flamenco klänningar, var och en med en fläkt i ena handen och ett smalt, högt glas vitt, sött vin i det andra, går längs med gatorna. Hur kommer det sig att en hel befolkning tillsammans har kommit att älska och förknippa denna tillställning med vinet Cartojala?

Cartojal producerades från början i Malaga endast för att exporteras, varpå Malagas befolkning endast kunna dricka det egenproducerade vinet på semester. Det resulterade i att vinet än idag, trots att det nu inte bara exporteras, förknippas med semester. Denna söta dryck skriker frihet och fest för stadens invånare och det är därför det är så älskat.

Cartojal, Vingården Malaga Virgen-

Cartojal var en produkt som utvecklades på begäran av en utländska kund. Kunden ville ha  förslag på vita, söta viner. Idag säljs det vinet väldigt bra, men inte längre under namnet Cartojal. För ungefär 25 år sedan uppmärksammades det att det vita, söta vinet dracks mycket under semestern, och att det saknades ett liknande lokalt vin. Lucas Bricout de Burgos, som är en av femte generationen av vinodlare, förklarar att det handlar om export och marknadsföringen av Malaga Virgens viner: “Det är ett utmärkt vin av hög kvalitet och vi ville att det skulle komma ut under semestertider för att förknippas med det.”

Cartojal skiljer sig mycket från de andra vinerna som produceras av Malaga Virgen. Vinet har framställts av Moscatel de Alejandria, som är druvsorter som härstammar från Malaga och odlas i regionen Axarquia. Den andra typen av druvor som används i framställningen av Cartojala är Moscatel de Morisco, som odlas i vingården i Fuente de Piedra. Insamlingen av dessa frukter sker mitt i natten för att undvika den extrema värmen som Andalusiens sol för med sig.

Vingården Malaga Virgen, skörd

Namnet Cartojal kan verka väldigt exotiskt för utomstående, men för lokalbefolkningen är Cartaojal en by belägen bara några kilometer från vinkällaren. I byn fanns det, för tiotal år sedan, ugnar (paseras) som hjälpte de skördade druvorna att mogna. Frukterna torkas sedan i solen, vilket gör att sockernivån stiger.

Druvorna torkas, Vingården Malaga Virgen

En okonventionell framställning av vin återspeglar dess unika smak och arom. Experter beskriver Cartojala som ett vitt vin, ljusgul färgen och lyser i nyanser av grönt. En delikat, blommig doft med inslag av honung och citrus gör ett vin som smakar godare kylt. En mer erfaren vinkännare kan även känna den lätta doften av rök i vinet.

Cartojal, Vingården Malaga Virgen

Cartojal på Malagas högtider

Om du vill servera sött, vitt vin på gatorna när temperaturen mäter upp till 35 grader så görs det bäst kallt. Cartojal serveras kylt till 6-8 grader under provsmakningar, det är då det smakar som bäst, men under festivalen så serveras det oftast i en annan temperatur. Under den stekande solen vill besökare verkligen svalka sig med den kalla drycken och det är därför inte helt ovanligt att de rosa flaskorna dras upp direkt ur frysen.

Cartojal, Malaga Feria

Dess karaktäristiska och ovanliga plastförpackningar kom inte från ingenstans - vingårdens ägare tänkte verkligen till för att skapa den ikoniska flaskan. De ville höja försäljningen av vinet under helgerna, då alkohol oftast dricks direkt på gatorna under fester, och bestämde  sig för att underlätta för konsumenterna genom att ersätta glasflaskorna med plastflaskor. Enligt Malagas lag så är det förbjudet att konsumera alkoholhaltiga drycker i glasflaska på gatan (mycket på grund av risken för glassplitter) så idag hälls 90% av Cartojala produktionen upp i PET-flaskor.

Cartojal under Malaga Feria

Man måste dock erkänna det inte bara är plastflaskorna som fångar besökarnas ögon, utan även den unika, ljusrosa färgen.

“Vi fann inspiration för dess färger i växtriket, bland rosor och fuschia. Det är både en färg som drar till sig uppmärksamhet, och ger konsumenterna en känsla av semester, glädje och spänning. De vita prickarna hänvisar till vår spanska historia, och kan ses i den traditionella, andalusiska klädseln bland annat.” - säger Lucas Bricout de Burgos. “I alla de andalusiska provinserna ser vi olika färger på gatorna under högtiderna, till exempel så har Sevilla röd och svart prickigt, Cordoba har grön och vit prickigt och i Malaga införde vi rosa och vitt.”

Varje år producerar vingården Malaga Virgen omkring en halv miljon flaskor Cartojala. Flaskorna som produceras dricks främst under festivalen i Malaga, men även under andra helgdagar och festivaler i Andalusien. Med den rosa flaskan får du alltid några små, rosa glas med på köpet. Bara i år förväntas cirka 1,5 miljoner rosa muggar ges bort tillsammans med flaskorna!

Malaga Virgen - 130 år av familjehistoria

Vinfat från vingården Malaga Virgen

“Vingården grundades av min farfars far, Salvador López López år 1885. Men på grund av en sjukdom (aphid) som förstörde alla våra vingårdar så beslutades det om att öppna en vinbar i centrala Malaga istället. Under hela vår historia har vi gått igenom många svåra tider, som det spanska inbördeskriget till exempel, som lämnade oss helt utan leveranser” - säger Piluca de Burgos, som är den fjärde generationen av vinmakare efter Salvador López López. Piluca de Burgos är framförallt ansvarig för det administrativa och den ekonomiska förvaltningen.

Vinfat från vingården Malaga Virgen

- “Båda världskrigen gjorde att vinexporten från Malaga blev väldigt kaotisk och nästintill omöjligt. 60-talet förde dock med sig en förväntad blomning i försäljningen, främst på den inhemska marknaden. Vin från Malaga Virgen och Kina San Clemente  sålde väldigt bra under denna tiden. Ända sedan dess fortsätter vi ständigt att utvecklas. Idag skapar vi mer viner än någonsin tidigare, vi producerar även konjak, vermouth och vinäger” - förklarar de Burgos.

Vingården Malaga Virgen

I skrivande stund består vingården Malaga Virgen av upp till 12.000 kvadratmeter mark. De har 120 hektar vingårdar i Fuente de Piedra och 230 hektar vingårdar i andra delar av Andalusien. Deras viner har även fått den imponerande titeln Denominación de Origen Málaga. Notera att den skyddade utmärkelsen D. O. Malaga är en av de äldsta i Spanien, och för bli tilldelad titeln så måste vingårdarna uppfylla många mycket stränga krav i kategorier som kultur, produktionen och märkning.

Vingården Malaga Virgen

Du som vinälskare kan besöka Fuente de Piedra och själv se hur produktionen av några av de mest kända och populära vinerna i Andalusien går till.

Besök måste bokas i förväg per telefon eller e-post:

Telefon: (0034) 952 319 454
E-post: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com

Det bästa sättet att upptäcka Andalusiens skatter är genom att själv besöka regionen och fördjupa dig i dess levande och spännande kultur. Hitta ett hus att hyra i Malaga och upplev staden tillsammans med dess omgivning, utforska platser och träffa nya vänner!