Ett besök till Thyssen-Bornemisza museet, Madrid

Thyssen-Bornemisza museet är det tredje största museet i Madrid. På gångavstånd ligger de andra två konstmuseerna i huvudstaden, Prado och Reina Sofía. De tre museerna bildar fysiskt en trekant i hjärtat av Madrid. 

Denna trekant omnämns som "el Triangulo del Arte", eller Den Gyllene Trekanten av Konst. Du hittar dem alla på kartan längst ner i denna artikel. Den Gyllene Trekanten innehåller kanske de viktigaste koncentrationen av målerier i Europa!Thyssen Museet, Madrid

Thyssen musset innehåller en blandning av medeltida konst, 1700-tals konst och flamländska/holländska mästare, och verk av Dali - ett unikt tillskott till den klassiska konsten på Pradomuseet och moderna konsten på Reina Sofia museet.

Byggnaden är i neoklassisk stil och liknar Prado museet på Paseo del Prado. Det eleganta Palacio Villahermosa huserar museet officiellt seden 1992, sedan följde en expansion som fördubblade det tillgängliga utrymmet.

Thyssen museet är lite annorlunda än andra museer

Thyssen Museet, Madrid

Thyssen museets målningar kommer från en privat samling som ägs av familjen Thyssen-Bornemisza där en arvinge har valt att ställa ut målningarna till glädje för offentligheten. Denna privata samling av Baron Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) betraktas av många som den viktigaste privata konstsamlingen i världen.
 
Museet ställer ut flera olika konströrelser och införlivar naturligtvis den personliga smaken hos de ursprungliga samlarna. Det är en unik och fascinerande rundtur genom konst från 1300-talet till långt in på 2000-talet. 

Med fler än 1000 verk kan besökarna njuta av en rad olika stilar från renässans, barock och rokoko till romantiken, impressionismen och popkonsten. Välkända namn i den permanenta samlingen omfattar Dali, Picasso, Monet, Rubens, Rembrandt, El Greco och van Eyk. 

Från privat samling till museum. 

 
Thyssens privata samling är i mångt och mycket den viktigaste samlingen i det sista århundradet, både i kvalitet och storlek. Hur kunde en privat samling uppnå sådana höga proportioner? Farfar August Thyssen (1842-1926) var grundare och ägare av ett järn- och stålverk. Hans förmögenhet gjorde det möjligt för hans son Heinrich Thyssen Bornemisza (1875-1947) att följa sin passion och samla konst, vilket han gjorde sedan 1920. Han skaffade mästerverk från 1300-talet till 1800-talet, med en förkärlek till italienska, flamländska och holländsk konst.
 
Då Heinrich Thyssen-Bornemisza dog 1947 blev hans samling med nästan 525 verk fördelad bland hans arvingar. Men hans son baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza köpte tillbaka delarna från arvingarna för att återigen samla målningarna och ytterligare utvidga samlingen. Samlingen kompletterades särskilt med tidigt tysk expressionism och flera trenderna från 60-talet. Samlingen växte så på bara två generationer växte den till den viktigaste samlingen på 2000-talet.
 
Thyssen museet, Madrid
 
Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas hem i Schweiz blev för litet till den växande samlingen så han var tvungen att leta efter ett annat ställe att förvara målningarna. Han var gift med den spanska aristokraten Carmen "Tita" Cervera, vilket delvis blev grunden till, att han skrev under ett avtal med med den spanska staten om att låna ut en del verken till staten mot att de hade dem under uppsikt. Omkring 200 verk har därmed funnit ett hem i den fortsatta expansionen av museet.

Planera ditt besök till museet

San Marcos torget i Venedig, Canaletto, Thyssen Museet Madrid

Det är en bra idé att på förhand bestämma vad du vill se. Museet rekommenderar att du börjar på andra våningen med konst från 1300-talet och därefter kronologiskt följer rutten från europeiska verk till medeltiden till verk från 2000-talet. Även om detta är en informativ lektion i historien om västvärldens konst, är det mycket att ta in, nästan omöjligt, att uppleva på ett enda besök. I stället kan det vara en idé att konsultera karta över museet och välja ut de specifika rum med stilar och verk som du är mest intresserad av. Kartan visar och var museets höjdpunkter är så som "Venus och Amor" av Rubens (1606-1611) och "Porträttet av Henry VIII England" av Hans Holbein (1537).
 
Santa Catalina, Caravaggio, Thyssen Museet Madrid
 
Om du börjar med medeltiden på andra våningen, glöm inte att stanna vid två av verken "Bebådelsen" (Díptico de la Anunciacion) av Jan van Eyck (1435-1441) och "Santa Catalina de Alejandría" av Caravaggio (1598, se bilden ovan). De detaljerade bilderna av städer av venetianska Canaletto bör du inte missa! Det är värt att notera att männen i familjen Thyssen uppenbarligen hade en förkärlek för porträtt och landskap.

Impressionismen från 1900-talet hittar du på första våningen och här öppnas en sann skattkammare fylld med med verk av konstnärer som Monet, Renoir och Degas och post-impressionistiska verk av Gauguin och Van Gogh. Vi rekommenderar starkt att avsätta gott om tid att njuta av dessa konstnärer och deras fantastiska verk!
 
Van Gogh, Thyssen Museet Madrid
På bottenvåningen upptar 2000-talet väggarna. Här är det konst från expressionismen och surrealismen till popkonst. Även konstnärer som Picasso och Chagall finns representerade. Amerikanska mästare har en framträdande plats här med stora verk som "Hotel Room" av Edward Hopper (1931) och den spännande "Woman in bath" (Kvinna i badet -1963, bilden nedan) av popartisten Roy Lichtenstein. Att det är möjligt att samla så många framstående verk av amerikansk samtida konst från den 1900- och 2000-talet? Det är väldigt speciellt och gör Thyssen helt unikt i Europa.
 
Kvinna i badet, Roy Lichtenstein (1963) Thyssen Museet Madrid

Praktisk information

Thyssen Museet Madrid

 
Programmet:
Thyssen museet arrangerar regelbundet temporära utställningar som behandlar specifika konstnärer, epoker och stilar. Dessutom erbjuder museet besökarna att spela en aktiv roll genom alla typer av guidade turer, temarutter, workshops, kurser, föreläsningar, konserter och mycket mer. Information om Thyssen museets utställningarna kan du hitta här.
 
Öppettider:
Thyssen har öppet varje dag i veckan. Ingången stänger en timme före museet stänger. 
Måndag: kl. 12:00 til kl. 16:00 (besök till den permanenta samlingen är gratis)
Tisdag - Söndag: kl. 10:00 till kl. 19:00
Temporära utställningar är öppna till kl 21:00 på lördagen. 
 
Särskilda helgdagar:
24 och 31 december: Öppet mellan kl 10:00 till 15:00
Stängt den 1 januari, den 1 maj och 25 december. 
 
 
entréhallen, Thyssen Museet Madrid
 
Priser:

Måndag 12:00 till 16:00: Gratis.

Entré till den permanenta samlingen: 10.

Medeltida samlingen: priserna varierar, men de ligger ofta på mellan  17.

Pris för audioguide: € 4. (€ 3 for medeltida utställningen,  6 för bägge)

Entré med rabatt: € 7. Denna rabatt gäller för 65 +, pensionärer, studerande, innehavare av ungdomskortet, store familjer (skall gärna kunna visa dokumentation på denna status), handikappade (graden skall vara över 33%), och lärare på “Facultad de Bella Artes”.

Gratis entré: barn under 12 år (i sällskap med vuxen) och arbetslösa.

Grupper med mer än 7 personer: € 8 per person.

Museet är en del av “Tarjeta Paseo del Arte” (“Konstkortet”), som kostar: € 25,60. (“Tarjeta Paseo del Arte” är ett paket som kombinerar Prado, Reina Sofia och Thyssen-Bornemisza, både de medeltida och de permanenta utställningarna. Kortet är till salu i alla de tre museerna och kan användas under ett från inköpsdatum.  Det är praktiskt och du vill undvika långa köer.

 

Adress och kontakt:

Museo Thyssen-Bornemisza - Palacio de Villahermosa

Paseo del Prado 8

28014 Madrid

E-mail: cavthyssen@stendhal.com

Tlf: 0034-902 760 511

Metro stop: Banco de España (det närmaste stoppet) eller Atocha.

 

Tips till ditt besök

Thyssen Museet Madrid

- Om du vill undvika köer vid biljettkontoret kan du köpa biljetter online här. För populära tillfälliga utställningar kan det särskilt under helgen hända att du inte kan komma in direkt och måste vänta på en tid när det finns tillräckligt med utrymme för att släppa in dig. Du kommer då att tilldelas en tid och inte behöva vänta i kö.

- Om du måste vänta tills din tilldelade besökstiden kan du dra nytta av situationen och utforska ett av några närliggande områden. Till exempel finns det i Atocha-stationen en vacker liten botanisk trädgård. Njut av den lilla djungeln vid stationen och ta en kopp kaffe medan du tittar på resande och all aktivitet vid stationen. Eller så kan du välja att ta en tapas i den livliga Huertas, där det finns massor av bra barer, särskilt i Calle de las Huertas.

- I juli och augusti är den spektakulära takterrassen på Thyssen museet öppen. Missa inte chansen att uppleva en spektakulär utsikt över Madrid, om du besöka Madrid och museet under dessa månader. Restaurangen serverar medelhavsmat. Speciellt ett besök på kvällen rekommenderas!  

Också bra att veta

terassen på Thyssen Museet Madrid

- Det är tillåtet att ta bilder på museet, dock utan blixt.

- Väskor och jackor kan du väja att förvara i garderoben. Vissa objekt,  som t. ex. paraplyer och stora väskor är inte tillåtna i museet och lämnas till garderoben.

- Det finns wifi på museet.

- Def finns en er butik där du kan köpa planscher, vykort och böcker och andra souvenirer. Butiken är tillgänglig utan entrébiljett till museet. 

- Det är inte tillåtet att äta och dricka på museet. Vid sidan av ​​byggnaden finns det en cafeteria-restaurang med en härlig teras men utsikt över museets trädgård. (Se foto här ovanför.)  

- Museet är tillgängligt för rullstolsburna och rullstolar kan lånas gratis för användning på museet.

- Audioguide är tillgänglig om du önskar lära dig om historierna kring målningarna.

 

Vi hoppas, du njuter av museet! 

Berätta för oss i våra digitala kanaler vad du tyckte. Om du söker efter andra museer kan läsa vår artikel om de bästa museerna i Spanien!