Spaniens tio bästa museer

Spaniens rika historia ger den kulturintresserande resenären ändlösa möjligheter. Bara landets konstgallerier visar målningar av några av världens mest kända konstnärer, bland annat Dali, Picasso och Velazquez för att nämna några. Upptäck Spaniens kulturrika sida bortom stränderna och sangrian.

El Prado

Madrid - El Prado Museum

Museo Nacional del Prado är förmodligen Spaniens kändaste museum. Elegant beläget i centrala Madrid rymmer museet en imponerande konstsamling. Här kan du hitta en mängd signerade mästerverk av bland annat El Greco, Goya och Velázquez för att nämna några.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Barcelona - Museo Nacional de Catalunia, MNAC

Kataloniens nationalmuseum omfattar ett hav av kända verk, inklusive Picassos berömda tavla av kvinnan med hatt och pälskrage. Museet ligger suveränt på Parc Montjuïc med en underbar utsikt över Barcelonas hamn. 

Museo Guggenheim Bilbao

Bilbao - Guggenheim Museum

Bilbao gjorde historia när arkitekten Frank Gehry designade Guggenheim museet och det öppnades för allmänheten år 1997. Stadens skyline fick omedelbart ett lyft och sedan museet öppnades har det närliggande området bara blivit finare och modernare. Insida är lika fascinerande med olika utställningar av det senaste inom modern konst.

Teatre-Museu Dalí

Figueras - Dali Museum

Den berömda konstnären Salvador Dalí gjorde sitt största surrealistiska mästerverk år 1960. Det var då när han köpte den gamla teatern i hemstaden Figueres, Katalonien och dekorerade utsidan med två meter stora ägg och andra udda detaljer. Museets insida är lika intressant som utsida med en mängd av Dalis verk men också konstverk från andra konstnärer.

Ciutat de les Arts i les Ciències

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencias

Valencias vetenskapspark är ett stort område med ett antal olika museum. Inom byggnaden L'Hemisferic finns det en IMAX-biograf, ett planetarium och Laserium, medan byggnaden som ser ut som ett valskelett, El Museu de les Sciences Príncipe Felipe, är ett vetenskapsmuseum vilket innehåller flera interaktiva utställningar som engagerar och roar hela familjen.

Museo de Artes y Costumbres Populares

Sevilla - Park Maria Luisa, Mudejar Museum

Om du ta flygbussen från flygplatsen till Sevillas centrum kommer det första museet du ser vara Museo de Artes y Costumbres Populares.  Museet är beläget inom den magnifika paviljongen Muéjar, i parken Parque de María Luisa.  Det är väl värt ett besöka museet för att se den stora samlingen av broderier och spetsar tillsammans med många keramik och metallarbeten och även musikinstrument som visas up.

Pirámides de Güímar

Tenerife - Guimar Pyramids

Vem byggde pyramiderna i Güímar? Och varför? Läs om de olika teorierna på friluftsmuseet i Teneriffas Chacona kommun, var sex av de ursprungliga nio pyramider återstår. 

Museo Thyssen-Bornemisza

Madrid - Thyssen Museum

 

Tillsammans med museerna Prado och Reina Sofia, är museet Thyssen-Bornemisza en del av det som kallas den gyllene triangeln av konst. Museet har fått sitt namn från grundaren, Baron Heinrich Freiherr Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva, en tysk-ungersk entreprenör och konstsamlare. Vad var hans privata samling visas nu till allmänheten på detta museum.

Casa de Cólon

House of Christopher Columbus at Las Palmas, Grand Canaria

Innan Columbus episka resa till Amerika i 1492 stannande han i Las Palmas de Gran Canaria medan hans fartyg reparerades. Under den tiden bodde han i guvernörens hus var idag det finns en stor Galleon modell som dominerar bottenvåningen, medan övervåningen är ett konstgalleri.