12 saker att se och göra i Las Palmas på Kanarieöarna.

Det finns faktiskt väldigt mycket att se och göra i Las Palmas de Gran Canaria. Vare sig du letar efter en dagstur, något enkelt med familjen eller något centralt så är förmodligen flera av de 12 tips vi har listat något för dig. Med lite inspiration och information får man alltid ut mer från de städer man besöker, särskilt i denna turistanpassade stad.

1) Utforska de intressanta områdena runt centrum

El Obelisco

Inget besök på Las Palmas de Gran Canaria är komplett om man inte får möjligheten att besöka stadens centrum och om man verkligen har lite extra tid och intresse så borde man tom. ta sig förbi en av de lokala förorterna. Förorter som kallas "barrios" i Spanien innehåller en äkta och levande del av den charm som Las Palmas erbjuder. En av de är t.ex. förorten Arenales och monumentet "El Obelisco" som du ser på bilden. Denna del av staden och de kulturella sevärdheterna är bara en del av de iögonfallande sevärdheterna i området. Casa Africa är en institution som uppmuntrar relationer mellan Spanien och Afrika och detta ställe är ytterligare en sevärdhet om man befinner sig i närheten, byggnaden är fylld med konst, kultur och historia som kan avnjutas av besökare i alla åldrar.

Ett annat område som är värt att besöka är La Isleta. Detta är en av de s.k. barrios med mycket historia som berättar om en flottattack med skräckinjagande pirater, en amiral vid namn Sir Francis Drake som anses vara en hjälte i England men mer som en skurk i Spanien.

2.) Ta en promenad

Avenida Maritima

Las Palmas de Gran Canaria har en av de bästa klimaten i världen och det är ju självklart att stadens bosättare har lärt sig att dra nytta av detta. En av de mest populära sätten att göra detta är att cykla, åka skateboard, rollerblades eller helt enkelt promenera längs strandpromenaden som man ser på fotot här ovan. Strandpromenaden ansluter fiskebyn San Cristóbal med Playa de Alcaravaneras, ett ställe som utan tvekan är det bästa stället att äta på i Las Palmas om man är en fisk och skaldjur entusiast. I Triana hittar man stadens största bilfria shoppingområde och sedan finns det självklart Paseo de Las Canteras ovanför öns främsta strand, här kan man avnjuta väldigt god glass köpt från en av de många glassbarerna på strandpromenaden.

3.) Nå "Rock Bottom"

Caldera de Bandama

Las Palmas är inte en av de mest bebyggda städerna och det beror mycket på lokalbefolkningens sätt att jobba och leva.Vill man nå närmaste stormarknad till fots får man ibland jobba sig igenom hård terräng och områden som nästintill klassas som raviner. Men alla problem skapar ju nya möjligheter, inte sant?

Ett annat naturligt under som ligger i närheten är Caldera de Bandama som ligger mot de yttre gränserna i staden, De gula bussarna på Las Palmas åker inte ända ut till Bandama så man måste ta en sk. global buss som åker mot Santa Brígida för att sedan stiga av bussen och vandra till fots i en ca. +200m. djup ravin.

4.) Upptäck lite på det botaniska sättet

Jardín Botánico Viera y Clavijo

Du kan dock ta en gul buss till stationen som är på gångavstånd från Tafiras Jardín Botánico Viera y Clavijo. Detta är Las Palmas botaniska trädgård och ett av de främsta bevis på att nästintill vad som helst kan växa på denna fantastiska ö.

5.) Besök Las Palmas charmiga byar

Pueblo Canario

Till skillnad från vad många tror så är London bara en samling byar och Las Palmas är som London ihopsatt av många byar men bara väldigt mycket mindre och mer kompakt. Pueblo Canario är ett exempel på en traditionell by, byggd i typisk Kanarisk stil i hjärtat av huvudstaden.

Om man vill uppleva lite liveframträdanden av kanarisk folkmusik så hittar man det här, helt gratis, varje torsdags eftermiddag och söndags morgon. Tillställningarna kan man bäst se genom att sätta sig på en av de många cafeterior som finns i området, och kom ihåg att du måste komma tidigt för att säkra en plats. I Pueblo Canario hittar du även ett museum vid namn Néstor, ett av stadens konstgallerier som rekommenderas varmt.

6.) Hänga på stranden

El Confital

Du kanske eller kanske inte vet att Las Palmas de Gran Canaria har fem stränder. De flesta människor väljer Las Canteras och vem kan klandra dem. Men om du föredrar en promenad som är på vildare sidan, så rekommenderar vi det naturligt bevarade, grova och robusta El Confital som  du ser på bilden ovan?

Läs mer om stränderna på Gran Canaria här.

7.) Upptäck

Ciudad Jardin

Du hittar namnet Miller både på byggnader och gatuskyltar i Las Palmas. Men du vill se det största tecknet av det anglosaxiska inflytandet på Kanarieöarna borde du ta dig till Ciudad Jardín. Jardin Canario som ligger en bit utanför Las Palmas grundades av en svensk vid namn Erik Sventenius. Här hittar du en stor variation av blommor och kaktusar från de kanariska öarna och det var även här som Erik begravdes.

Många av Las Palmas mest eftertraktade bostäder hittar man i Ciudad Jardín som också är hem den sk. "Holy Trinity Church". Detta är den enda plats som organiserar fester i huvudstaden och det ligger inte långt ifrån den brittiska klubben i "Garden City".

8.) Hipster är en state of mind

Palacete Rodríguez Quegles

Lokala trendsättare älskar Pérez Galdós, gågatan som kopplar Bravo Murillo med Plaza Cairasco.

Även om du inte är ung eller särskilt storstadsanpassad så är Pérez Galdós ett fantastiskt ställe för en promenad och en shoppingrunda. Det finns gott om historisk arkitektur för att fotografera och en stor del av din samling foton från semestern kommer förmodligen vara från stranden och detta område.

9.) Njut av livet i en av stadens gröna parker

Parque Doramas

Det finns fler parker än du kan föreställa dig i Las Palmas och den som du ser på bilden ovanför är en personlig favorit. Vill du sitta på en kulle högt över Parque Doramas och dess palmträd, fråga bara efter den koreanska kyrkan, konstigt nog.

10.) Kolla in stadens marknad och njut av omgivningen

Mercadillo de Vegueta

Varje dag är det marknad i Las Palmas och förutom veckomarknaden vid namn Mercado Central så är  söndagens Mercadillo de Vegueta som du ser på bilden ovan, och San Lorenzos vilket är böndernas marknad är två av mina favoriter.

11.) Hitta en ledig plats och koppla av lite på torget

Plaza Cairasco

Med tanke på att Las Palmas är Spaniens nionde största stad så har den i samband med det också fått väldigt många torg. De flesta är fulla av barer och restauranger och detta är ju självklart perfekt för de som vill ha lite kultur, historia och avkoppling samtidigt. Ta dig tiden för att njuta av trafiken på en av de många torgen, njut av en dryck, beställ lite tapas och kolla på människorna samtidigt som du iakttar hur det spanska livet flyter för den lokala befolkningen.

12.) Besök Vegueta

Catedral de Santa Ana

Som avslutning så skriver vi en liten historielektion om Kanariöarna som börjar i Vegueta. Här kan du följa fotspåren av Christopher Columbus på Casa de Colón. Ett annat museum värt att kolla in i området är Museo Canario.

Rekommenderat är de konstgallerier som man hittar i Vegueta, såsom CAAM  / Centro de Cultura Contemporanea San Martín och dessutom hittar man i Vegueta ett antal intressanta religiösa byggnader däribland Catedral de Santa Ana, som hittas på torget med samma namn!

 

Väckte det ditt intresse? Med detta i åtanke, varför inte boka en färja över vattnet från Gran Canaria? Boka biljetter från Gran Canaria till destinationer som Tenerife och Lanzarote på DirectFerries.se. Färjor tillgängliga med många avgångstider och förmånliga priser.

Här kan du också läsa lite om:

Kanarieöarna: 5 lokala specialiteter

Roligt med barnen på Teneriffa

Topp 10 stränder i Gran Canaria