Kanarieöarna: 5 lokala specialiteter

anarieöarna erbjuder många läckra rätter som ofta består av fisk och skaldjur och serveras med lokalt odlade frukter och grönsaker. Avokado, bananer, mango, papaya, och tomater är bara ett urval av de många lokala grödor som odlas och äts på Kanarieöarna. Dessutom gör dem sitt eget vin! 

Almogrote (kryddig ostkräm)

La Gomera - Almogrote 

Kryddig ostkräm från La Gomera, som är en kombination av hårdost, peppar, vitlök och olivolja. Det är förvånande starkt speciellt när lokalbefolkningen vanligtvis inte använder alltför mycket kryddor i sin mat. Ostkrämen serveras med bröd eller på en toast, och det är oftast en förrätt eller tillbehör för en huvudrätt.

Calamares (bläckfisk)

Islas Canarias - Calamares y mojo 

 

Hur föredrar du din bläckfisk? Rostat med kastanjer? Eller stekt direkt från strand baren? Calamares Fritos (stekt bläckfisk) har en stor del i det kanariska köket. Doften av friterad bläckfrisk följer en överallt och får munnen att vattnas! 

 

Papas arrugadas (skrynkliga potatis)

Papas arrugadas 

 

Lokalbefolkningen gillar också att sätta tänderna i ny potatis kokt i oerhört salt vatten vilket ger det skrynkliga skinnet. Potatisen serveras ihop med en mojo sås och passar utmärkt till både fisk och kötträtter.

Mojo är en stark sås som finns i två varianter, röd mojo och grön mojo. Det den röda mojon går bra med potatisen och kötträtter medans den gröna mojon serveras vanligtvis med fiskrätter. Även om lokalbefolkningen påstår att inga mojo såser är de samma, är huvudingredienserna röd paprika, kummin, olivolja, och vitlök.  

 

Ron Miel

Ron miel 

 

Om gin är Storbritanniens nationella dricka, och konjak Frankrikes och whiskys Skottlands, då är Ron Miel utan tvekan Kanarieöarnas nationella dricka. På Gran Canaria kan du besöka destilleriet Arucas som har grattis inträden, men det är nästan garanterat att du lämnar med en flaska Ron Miel eller två i handen!

I Spanien är honungs likörer bland de populäraste i landet.  Många lokal tillsätter Ron Miel till morgonkaffet för att värma up sig innan solen stiger. Honungs smaken är mer subtil och inte allt för söt som andra likörer.

 

Vin

Lanzarote - La Geria wine 

 

Lanzarote och Teneriffa är de två största vinproducenterna på Kanarieöarna. Marken är inte lätt att odla på, men det berömda La Geria-området på Lanzarote har blivit ett framgångsrik vinproducerande område.  Här grävs vinstockar ner i en tre meter djup och fem meter bred dike, med en måne formad vägg runt omkring, vilket skyddar vinstockarna från vinden. El Grifo är bland de 10 äldsta vingårdarna i Spanien.