Strandpromenaden i Fuengirola, hitta bland kustens populäraste stränder

Paseo Maritimo Rey de España, direkt översatt blir det “strandpromenaden spaniens kung”.

En strand som sträcker sig över 7 km med början vid Castillo Sohail i väst (Slottet Sohail) ända ut till slutet av Torreblanca i öst. Fuengirola har en av de längsta strandpromenaderna i Spanien, perfekt för en trevlig promenad vid solnedgången eller för en joggingtur när man känner att man behöver ut o jogga lite. Strand promenaden är dekorerad med palmer, blommor och bänkar för som vill sitta ner och vila lite, och om man tar sig till hamnen så hittar man många bra restauranger och massa båtar. Fuengirolas hamn hamnar inte ens i närheten av samma nivå som Puerto Banus, men den är fortfarande värd ett besök efter en avkopplande promenad. Här kan man sitta och avnjuta en kall dricka i samband med att man njuter av att titta på fiskebåtarna gå ut till havs.

Kolla på vår korta video om Fuengirolas strandpromenad här:

Det finns 7 huvud stränderna i Fuengirola: Carvajal, Torreblanca, Las Gaviotas, Los Boliches, San Francisco, Santa Amalia och El Ejido

Längst den långa stranden hittar man ett allt från utmärkta chiringuitos (strand restauranger) och alla typer av redskap och dedikerade utrymmen för olika ändamål och målgrupper. Vattensporter, träningsredskap, cykelleder, butiker, sand skulpturer,  rekreationsområden och självklart en massa solstolar samt en massa andra bekvämligheter som gör att folk flockar hit.

Fuengirola har växt i en stadig takt senaste 20 åren och i samband med det har också stranden utvecklats för att kunna tillgodose behovet för alla typer av människor. Vi går igenom de viktigaste delarna av Fuengirolas strand så du inte behöver spendera hela semestern på samma plats, särskilt om du kommer bo i närheten av en sån mångfaldig och intressant strandpromenad som denna.

Fuengirola - Sohail Castle and beach

 

Playa del Castillo, El Ejido

Om man kommer från Marbella in mot Fuengirola så är den första stranden man stöter på den vid namn El Ejido även känd som Playa del Castillo (stranden vid slottet).  Denna strand är unik för det är den ända platsen som man kan grilla på, på denna lilla sträcka hittar man 8 båtar i olika färger fyllda med sand, och vill man en dag grilla lite på stranden så är det hit man får ta sig. Det är viktigt att veta att inte vem som helst får grilla här, utan man måste boka båtarna för att kunna utnyttja de. Mer information hittar man här.

Fuengirola night view

Santa Amalia

Hängbron som kopplar Playa El Ejido mot Santa Amalia är något man ser från motorvägen på väg ner från A7 från Marbella.

Fuengirola beach

Playa San Fransisco

Efter Santa Amalia hittar man Playa San Francisco, en extremt välskött strand full av bekvämligheter. Stranden är endast 300 meter och på sommaren är det väldigt trångt, men bortsett från högsäsongen så är detta en väldigt lugn strand.Fuengirola beach

El Puerto - Fuengirolas lilla hamn

Efter San Francisco kommer hamnen i Fuengirola, ett litet stycke dedikerat för båtar, butiker för vattenaktiviteter samt restauranger och barer. Detta är oftast en plats med mycket rörelse och liv och folk kommer hit inte bara för den underbara maten i de välskötta restaurangerna men även för att söka sig till olika aktiviteterna som erbjuds härifrån såsom en fisketur, vatten scooter, dykning, segling och en massa annat roligt.Fuengirola beach

Los Boliches

En av de mest populära stränderna i Fuengirola är den man hittar i Los Boliches. Här finns allt från solsängar, parasollet, barnområden, restauranger och allt som kan tänkas behövas för den som kommer spendera lite tid vid havet. Massa utmärkta restauranger finns nära till hands och Los Boliches har egentligen alla bekvämligheter som en livlig semesterort behöver.

I området hittar man även uthyrning av trampbåtar, vattenskidor och lekplatser för de mindre i familjen. Strandbarerna är utmärkta och vill man smaka på en en riktig "espeto de sardinas" i äkta Malaga stil, så kan man hitta det här. De färska grillade sardinerna på spett är en andalusisk tradition som avnjuts bäst med en kall öl.

Fuengirola - Los Boliches beach

Om man åker tåg in mot Fuengirola och vill besöka denna strand så får man gå av ett stopp innan slutstation, på så sätt behöver man inte promenera mer än nån minut för att komma till Playa Los boliches.

Denna strand har tilldelats den blå flagg (Bandera Azul) för renhet av myndigheterna vid ett flertal tillfällen. Den blåa flaggan delas ut till de stränder som är välskötta, naturvänliga, bra kvalitet på vattnet samt hög säkerhet. Det är också en av de bredaste stränderna och här har man enkel tillgång från havet ända till vattnet med rader av trädäck som är lätt att gå på - särskilt när sanden är brännande hett under de varmaste delarna av sommaren.

Pasaż nadmorski - Fuengirola

Vare sig du är ung, gammal, ensam eller en stor grupp så kommer du säkert att gilla denna strand. Här finns det ett brett utbud av faciliteter till hands för alla typer av människor. Är du kanske den typen som föredrar att vara aktiv i stället för att ligga och njuta av solen, då hittar du massa roligt här, allt från en dedikerad plats för de som gillar volleyboll och dessutom lite utrustning för att träna lite lugnt vid stranden. Att hitta parkering på strandpromenaden eller en av sidovägarna kan vara väldigt svårt under sommarmånaderna på grund av den höga populariteten, så om du kommer med bil så vore det bästa att du parkerar en bit ifrån och därefter promenerar ner mot stranden.

Playa de Torreblanca

Det finns en järnvägsstation vid Torreblanca och om du kommer från Fuengirola eller Malaga med tåg så kan du enkelt gå ner för backen mot stranden.

Denna strand ligger på gränsen mellan Fuengirola med den angränsande kustorten Benalmadena. På grund av sin position mellan dessa två fantastiska kustorter så händer det ofta att denna del brukar vara lite tystare än de mer centralt belägna stränderna.

Det finns också gott om hotell och lägenhetsboende nära detta område. På denna en kilometer långa strand så hittar man många olika sätt att ha kul, hyr en vattenskoter, testa på windsurfing, åk ut för lite fiske (vilket inte är tillåtet från strandlinjen under högsäsong) eller träna upp din kajakpaddling. Allt detta är tillgängligt vid denna strand för de som vill göra något mer än att bara ligga och sola vid havet.

Fuengirola, Playa de Carvajal

Playa Las Gaviotas

Denna två kilometer långa och 60 meter breda strand är väldigt populär bland de många utländska besökarna som hälsar på Fuengirola över loppet av året.Här har man majoriteten av de bekvämligheter som en turist söker och det är även möjligt att hitta en parkeringsplats nära stranden vid tider då det är fullt på alla andra fronter.

Det finns offentliga duschar och toaletter, en utkikspunkt och livvakter till hands, solstolar och parasoll att hyra samt en massa närliggande butiker med kalla drycker, snacks och andra tillbehör som kan tänkas behövas för en heldag på stranden. Efteråt hittar man också många utmärkta barer och restauranger samt gott om hotell och lägenhetsboende för de som vill boka boende här i närheten.

Deptak we Fuengiroli

 

 Karta över Fuengirola och kustens populäraste stränder.

Andra intressanta artiklar värda att för dig som gillade denna artikel är:

Bästa Weekend Destinationerna i Andalusien, en fantastisk artikel för alla som gillar friluftsliv.

Vin, Ronda och dess magiska charm, en artikel om vinturism i allas favoritby, Ronda.

Tio 360° Fotosfärer av Andalusiens bästa naturområden, en bildserie alla spanien älskare.