En guidad promenad i Estepona

Estepona är en liten mysig kuststad med ett charmerande historiskt centrum och ett intressant kulturliv. Vi bjuder in dig på en guidad promenad i etapper runt Estepona - från butiksgator över borgruiner till ren poesi!

Först en kort introduktion till Estepona

 

Ankomst med bus

Om du kommer från busstationen, tar du västerut längs kusten vid Avenida del Litoral. 

Guidad promenad i Estepona

Här är ett förslag till hur du kan ta dig runt till fots och se de mysigaste gatorna och de mest sevärda monumenten. 

1. Calle Caridad

Estepona, Calle Caridad

Vi börjar på Calle Caridad, en av långa gatorna som löper längs med kustlinjen. Här hittar du ett hav av restauranger med allt från spanska tapas till argentinska bufféer och italienska pasta till medelhavsfisk och skaldjur.

Från Caridad, sväng höger längs en av de lutande sidogatorna, t ex Calle San José, som blir Calle San Antonio. När du är går in på nord-sydliga butiksgatan Calle Terrazza, sväng höger och gå till församlingskyrkan Parroquía de Nuestra Señora de los Remedios.

2. Iglesia de los Remedios

Estepona Iglesia de los Remedios Church

Iglesia Parroquial de Santa María de los Remedios - eller till vardags Remedios-kyrkan - ligger på Plaza de San Fransisco, något ovanför staden. Kyrkan byggdes 1473 och undergick en genomgripande renovering 1772. Byggnaden blev dock snabbt sliten - bl.a. på grund av stora mängder damm i luften från ruinerna av den närliggande borgen - varför den renoverades igen 1818. 

Arkitekturen präglas av flera stilar bl.a. 1500-talets amerikanska kolonistil och 1700-talets rokoko. Kyrkan fick nya klockor år 2000, så nu har den totalt fyra klockor. 

3. Plaza de las Flores

Estepona, plaza de las flores

Vi är nu tillbaka på Calle Terrazza och svänger in på Plaza Doctor Arce. Härifrån kryssar vi vidare mot sydväst och till den stora Plaza de las Flores. Här finner du ett av byns turistkontor som har öppet kl.9-15 på vardagar och kl.10-14 på söndagarna. 

Om det är dags för morgonkaffe finns det flera mysiga caféer i området. Exempelvis kan du gå ner till Calle Carmen Sevilla och till hörnet av Calle Real där du finner Cafetería Real. Stället hette tidigare - och omnämns ständigt som - El Manicomio, namngivet efter ett dårhus som en gång hade adressen här. Caféet är typiskt spanskt med traditionella rätter på menyn och gamla bilder av Estepona på väggarna. 

4. Castillo de San Luis

Estepona Mercado de Abastos

Från Plaza de las Flores går vi via det sydvästliga hörnet av Calle Raphael som blir till Calle Castillo. På höger sida ser du ruinerna av Castillo San Luis, borgen som blev byggt efter att spanjorerna drev morerna ut ur Estepona 1457. 

Bakom borgen går en smal, exotisk trädgård som leder ut till Plaza Casa Cañada. Härifrån går vi en tur ner till Calle Villa och in i den gamla marknadsbyggnaden. Mercado de Abastos, där det idag blott ryms en handfull med bodar och ett litet café. Ovanför marknaden kan man kika ner på det åttakantade fundamentet av ett tidigare romerskt mausoleum i två våningar. 

5. Arkeologiska museet

Esteponas arkeologmuseum

Lite norr om Plaza Cañada ligger Plaza Blas Infante. Här finner du Esteponas gamla rådhus som idag rymmer byns arkeologiska museum. Det lilla museet rymmer stora skatter som har haft avgörande betydelse för den vetenskapliga kunskapen om Esteponas historia. 

Utanför torget bör du gå till muren för att se en dikt skriven på fint dekorerat kakel. Dikten, som står på arabiska, är en del av Esteponas Poesirundtur.

6. Plaza del Reloj

Estepona, Plaza del Reloj

Runt hörnet från Plaza Blas Infante ligger Plaza del Reloj (det är också en vacker väg till platsen via en trappa från Calle Villa). Platsen är uppkallad efter det stora tornet, Torre del Reloj, den sträcker sig högt mot himlen.  

Tornet tillhör en kyrka, där liksom Castillo San Luis blev byggd efter spanjorernas erövring av byn. Kyrkbyggnaden fick stora skator vid ett jordskalv 1755 och man beslutade därefter att bara låta tornet vara kvar. Idag ligger det en skola bakom tornet. 

På platsen står också en paviljong där det exempelvis kan vara flamenco-uppvisning under den årliga ferian. 

7. Parque de la Constitución

Estepona, parque constitución

Det är dags för en paus och vi går upp till den fina Parque de la Constitución. Här kan du se ett par spännade skulpturer och sätta dig i skuggan med en café con leche para llevar’ (en kaffe med mjölk att ta med). Om du har barn med kan de roa sig i parkens lekplats. På kvällen blir parken stora fontän upplyst. 

Parken är också en glimrande utgångspunkt för att utforska den nordliga delen av Estepona. Här kan ni hinna många av de enorma väggmålningarna som utgör Ruta de los Murales Artísticos.

8. Tjurfäktningsarena och museer

Estepona Tyrefægtningsarena

Efter en välförtjänt paus går vi i sydvästlig riktning ned till Esteponas tjurfäktningsarena. Arenan är byggd 1972 i en unik, asymmetrisk design. Den används idag endast till tjurfäktning under den årliga ferian men används annars till marknader och konserter.  

I samma byggnad som arenan ligger fyra större och mindre museer. Här kan du läsa om både Tjurfäktningsarenan och Esteponas museer

Inte långt från arenan ligger Esteponas andra turistkontor - på Calle Torre Almenara som finns mitt emellan de två rondellerna ovanför Avenida del Carmen. Öppettiderna är de samma som för kontoret på Plaza del las Flores. 

9. Esteponas hamn - Puerto Marina

Esteponas hamn

Vi rundar av promenaden med att strosa längs Esponas marina. Hamnen har 447 båtplatser. Varje söndag är det marknad längs hamngatan och du kan handla alla slags konsthantverk och lädervaror. Hamnområdet är välhållet och uppfört i en atypisk, exotisk stil. Det är naturligtvis kantad av ett hav av barer och restauranger för varje smak. 

Det återstår bara att önska dig en riktigt härlig promenad!