Esteponas väggmålerier - Ruta de Murales Artísticos

Esteponas historiska centrum

Estepona är känt för sitt charmerande historiska centrum med vitkalkade väggar, färgsprakande krukväxter och konstnärligt målade keramikplattor

Men beger man sig lite utanför centrum kan man uppleva en helt annan och minst lika betagande sida av den populära semesterorten. 

I Estepona har man hittat ett sätt att utnyttja de stora, tomma fasaderna i byns bokvarter genom att ge lokala konstnärer fria händer att fylla de okonventionella dukarna. Genom enorma väggmålningar har de satt färg på boendekvarterens monotoni och skapat nytt liv i staden. 

Följ gatukonsten runt i Estepona och upplev staden från en ny vinkel. Här nedan hittar du en översikt av de viktigaste väggmålningarna med adress och en kort beskrivning. 

Historien om Esteponas gatukonst

Turister beger sig sällan utanför stadens historiska centrum, men det är i förändring på en av Costa del Sols mest populära semesterstäder. Det senaste året har Esteponas myndigheter arbetat med att blåsa nytt liv i stadens bostadskvarter och 2012 bjöd man inte en rad konstnärer till att sätta färg på de många tomma fasaderna  i stadens bostadskvarter. 

Konstnärerna får fria tyglar till att fylla ut de något speciella dukarna där det kan bestå av en eller flera husfasader upp till 80 meters höjd. I skrivande stund finns det omkring 20 väggmålningar men det ökar ständigt. De flesta väggmålningar uppfördes på bara 2-3 veckor och knappt har det ena verket kommit upp innan nästa dyker upp. 

Esteponas historiska centrum

Det första verket var "La Ventus" som är 120 m2. Verket är en referens till den historiska figuren "La Venus de Estepona" som kan ses på byns museum för arkeologi(i det gamla rådhuset på Plaza Blas Infante). Den verkliga figurer är bara några få centimeter hög men är tydligt en kvinnofigur och tros vara 5 000 år gammal. 

Det senaste verket är "Aires de Música" på Plaza San Fernando som målades i slutet på 2014 till 75-årsjubileet för Esteponas Symfoniorkester. 

Det största verket är “Día de Pesca”(Fiskedagen) som är Spaniens största väggmålning och breder ut sig över sex parallella fasader på totalt 1 000m2. 

Var hittar jag målningarna?

Väggmålningarna är alla målade i bostadskvarteren utanför byns historiska centrum. Man kan gå runt till en stor del av målerierna - här nedanför finns några av de mest kända och spektakulära verken - på en timmes tid. 

På kartan du får på turistbyrån (Plaza de Las Flores eller i hamnen) är de flesta målningar markerade utan namn. Därför är det lämpligt att skriva ut en lista av målningarna och jämföra den med kartan så att du kan prioritera vilka målningar du vill se.

Esteponas väggmålerier

1. “La Venus” af Ana Cecilia Salinas. 120 m2. C/Terraza, Barriada Mar y Sierra. Referens till den 5 000 år gamla figuren “La Venus de Estepona”

2. "Estepona Bermeja" av Ana Cecilia Salinas. C/Formentera (Barriada de los Televisores), nära Plaza De Ajedrez. 30 meter hög. Motivet är en metafor av av staden och färgerna - särskilt rött - ska leda tankarna till Sierra Bermeja, bergskedjan bakom Estepona.

Estepona väggmåleri gatukonst

3. “La Casa de Buena Gente” av Conchi Álvarez (Barriada Tres Banderas). 80 m2. Den äldre herren på balkongen på husets första våning föreställer en riktig bybo från kvarteret.

4. "Almas del Mar" av  Blanca Larrauri. Avda. San Lorenzo. En hyllning till Esteponas fiskare.

5. “Tiempos de Claridad” av Ana Cecilia Salinas. Avda. Andalucia/Calle Virgen de la Sierra (Barriada San Isidrio). Sträcker sig över två fasader. En hyllning till Esteponas natur. 

6. “Madre Amorosa” og “La Mirada de un Niño” av Francisco Alarcón. C/Terraza (Barriada Primavera). Två väggmålningar i svartvita nyanser, hyllar på den ena sidan den moderliga omsorgen och på den andra sidan den barnsliga kreativiteten. 

7. “Pasen y Vean” av Elena Aguilera. Calle Goya (Barriada El Cid). De flygande akrobaterna är målade med en blandning av akryl och olja för att skapa en luftig upplevelse. 

Estepona väggmålning

8. “Siglo XXI” av Nestor Prada. Plaza ABC (vid den gamla busstationen). Symbolsisk framställning av Esteponas kultur - inklusive Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios, Sierra Bermeja, havet och lokal mat.

9. “Fundación Antonia Guerrero” av Joaquín Aguilera. Plaza de las Fuerzas Armadas. En hyllning till Antonia Guerrero som kämpade för kvinnors rättigheter och utbildning i Estepona. Ett motiv är en liten flicka som klättrar på trapporna till Remedios kyrka, en symbol för en stegvis inlärningsprocess. Duvorna överst till höger representerar den frihet kvinnor förvärvar genom utbildning.

Estepona väggmåleri gatukonst

10. “Una Flor de Futuro” av José Fernández Ríos. Calle Nuestra Señora de Los Remedios (Barriada Barriada Los Remedios). En skulptur i rondellen representerar samma blomma som måleriet. 

11. “Día de Pesca” av José Fernández Ríos. C/Isabel Simón (Barriada Barriada Isabel Simón). Målad över sex fasader och totalt 1 000 m2 - Esteponas och Spaniens största väggmålning. Med hjälp av en optisk illusion fick konstnären det att se ut som om fiskaren längst bak i verket  kastar sin lina och fångar en fisk på verkets främre fasad.

Estepona väggmålning gatukonst

12. "Azul y Plata" - utfört av fångar från fängelset i Alhaurín de la Torre. Barriada Blas Infante/Pablo Picasso. Verket täcker två fasader och det första utfört med skulpturer av järn och metall med liv från havet så som fisk, maneter, sjöborrar mm. 

13. “Azul y Mar: Emociones líquidas” av Javier Infantes. C/Guadiaro (fasaden av Residential Jardines del Carmen). Konstnären har bott i New York sedan 2007 och verket representerar hans längtan efter Estepona, havet och himlens blå nyanser. 

14. “Keep on Trucking” (känt som “Nano4814”) av Juan Abia Presa. C/Mantilla (Barriada Mar y Sierra). Verket förenar det realistiska och det abstrakta och innehåller bl. a. element av graffiti. 

Estepona vægmaleri gadekunst

15. “Ángel, el buceador” av Eric Aman. Barriada Tres Banderas. Detta moderna verk visar en man som iförd snorkel och simfötter bryter genom en mur och ur målningens ramar.

16. “Salartij” av konstnären från Colectivo Moraga. Barriada Blas Infante. Föreställer två fem meter höga salamandrar av metall. 

17. “Aires de Música” av Blanca Larrauri. Plaza San Fernando. Verket målades i slutet av 2014 med anledning av 75-årsjubileet för Esteponas Symfoniorkester. 

18. “Regando el Jardín” av José Fernández Ríos. Avda. Andalucia (Barriada de las Fuerzas Armadas). Ett över 240 m2 stort portträtt av en flicka som vattnar ett träd på trottoaren.

Estepona vægmaleri gadekunst