En rundtur på Esteponas museer

Estepona är en av Costa del Sols mest populära semesterstäder. Med sitt mysiga historiska centrum och den eleganta hamn lockar Estepona varje år tusentals av turister som lockas av en semester med mycket avkoppling, komfort och kvalitetstid.  

Men Estepona har mer att bjuda på än ett vackert yttre och läckra stränder. De senaste åren har byns myndigheter arbetat med att framhäva och utveckla Esteponas kulturella faciliteter, vilket har utmynnat i en poesi-runda och ett antal storslående väggmålningar

Tjurfäktningsarenan i  Estepona

Dessutom har man investerat i stadens museer, tre av dem - arkeologmuseet, tjurfäktningsmuseet och etnografiska museet - är inrättade i lokaler i stadens tjurfäktningsarena. 
 
Här får du en överblick av vad Esteponas museer har att bjuda på...

Arkeologiska Museet

I det gamla rådhuset på Plaza Blas Infantes finner man idag det regionala arkeologmuseet. Museet inhyser mer än 400 artefakter från åtskilliga tidsperioder, bl.a. från den äldre stenåldern, också känt som Järnåldern eller Paleolitiska perioden. Vissa artiklar är upp till 100 000 år gamla. 

Arkeolologiska Museet Estepona

En av de mest värdefulla artefakterna på museet är den lilla lerfiguren Venus de Estpeona, som tros vara mer än 5000 år gammal. Figuren, som blott är 5 cm hög, hittades 2011 under förberedande grävningar innan byggnationen av ett sjukhus. Venus de Estepona har bidragit till att ge forskarna avgörande kunskap om förhistoriska bosättningar i området. 

Entré: Gratis inträde        .

Öppettider: måndag kl.9-15, kl. tis-fre 10-20, lördag kl.10-14 och kl.16-20.30.

Tjurfäktningsarenan

Esteponas tjurfäktningsarena hyser största delen av stadens museer. Arenan i sig själv är också värt ett besök och får här ett omnämnande.  

Tjurfäktningsarenan i Estepona

Tjurfäktningsarenan byggdes 1972 och är ritad av Juan Moro Urbano i en asymmetrisk design som inte finns i andra ställen i världen. Arenan har flera nivåer av sittplatser på den skuggiga sidan än på solsidan, och via en extern ramp kommer man upp till översta våningen utan att gå i trappor. 

Det var upptill 16 tjurfäktningar om året i arenan. Idag hålls tjurfäktning endast under byns feria. I gengäld används arenan som konsertsal och utomhusbiograf på sommaren och varje söndag är det marknad med lokalt konsthantverk. 

Esteponas Tjurfäktningsarena

I den intilliggande byggnaden finns fyra större och mindre museer. Här nedanför kan du läsa lite om varje museum, men först lite praktisk information som gäller alla museer:

Entré: gratis

Öppettider: Museerne holder åbent alle ugens dage kl 9-16.

Adress: C/ Matías Prats, Plaza de Toros, 29680 Estepona

Antonio Ordóñez Tjurfäktningsmuseum

Tjurfäktningsmuseet är uppkallat efter den lokala tjurfäktaren Antonio Ordóñez som bidrog till finansiering av tjurfäktningsarenan. Antonios barnbarn, Rivera Ordóñez, invigde museet. Utställningen innehåller ett urval av affischer, dräkter, rekvisita, tjurhuvuden och bilder. De ger tillsammans en bred förståelse för tjurfäktningskonsten. 

Tjurfäktarmuseet Estepona

Oavsett om man är för eller emot tjurfäktning är det en gripande upplevelse att gå runt bland de många färgstarka och dramatiska artefakterna. Från museet kan du och också kika in i stallet där tjurarna släpptes ut i arenan. 

Bild- och Ljudmuseet

Museo de Imagen y Sonido grundades 2004 under Esteponas årliga filmfestival, som är en hyllning till spanska regissören Luis García Berlanga. På museet kan man se en samling kameror och andra historiska rekvisita från film- och musikindustrin. 

Museet består av tre små rum. I Maria Isbert-salen ställer de ut affischer, broschyrer och souvenirer från stadens filmfestivaler samt saker som donerats av besökande filmkonstnärer. I den så kallade Pasaje Musical de los Spring kan se musikinstrument och affischer från de viktigaste konserterna i Estepona. I Edgar Nerville-salen visas en samling gamla kameror och projektorer. 

Palentologiska  Museet

Museum för Palaontologi, Estepona

Detta museum har en av Europas största samlingar av fossiler med över 2000 fossiler från 660 olika arter av flora och fauna. De flesta är hittade omkring Estepona och härstammar från Pliocaen-epoken som sträcker sig från 2-5 miljoner före vår tidsräkning. 

Man kan följa evolutionen av enkla arter och vissa fossiler är de ursprungliga färgerna bevarade. Fossilsamlingen lockar till sig forskare från hela världen. Museet huserar också en imponerande kopia av ett dinosaurieskelett som hittades i Argentina. 

Etnografiska Museet

Etnografiska Museet, Estepona

Museet för etnografi - studien av bland annat kultur och traditioner - innehåller omkring 2000 artefakter som tecknar bilder av livet i Estepona genom flera århundraden. Hur var vardagen i Estepona under Medeltiden? Vilka metoder använde man och hur skaffade man sitt levebröd?

Museet hette tidigare Museo de Aperos del Campo y del Mar  (Museet för Lantbruk- och Fiskeredskap) och dessa ger en bra ledtråd till vilka teman museet täcker i första hand. Här finns allt från fiskenät och fiskebåtar till lantbruksredskap till en gammaldags sodavattenmaskin. 

Etnografisk Museum Estepona

Necrópolis Prehistórica Corominas - den förhistoriska begravningen

Detta museum ligger i naturområdet ovanför staden och kan besökas efter överenskommelse. I museet som är inrättat under jorden kan man se en 5000 år gamla megalitisk gravsten som hittades 2001. 'Megalitisk' avser för perioden det karakteristiska sättet att bygga monument på då man skapade strukturer av enorma stenar utan bindningsmedel som murbruk. 

Man kan se fem välbevarade gravar, skelett samt diverse föremål som begravdes med den avlidne - verktyg, vaser, pärlor och musselskal.

Entré: 3 euro

Adresse: Parque Municipal San Isidro Labrador, 29680 Estepona

Reserva tid på 0034 654 71 17 15

Ha en fin upplevelse!