Semester i Cambrils: sol, strand och kultur på Costa Dorada

Cambrils är en av de bästa platserna att njuta av Medelhavet på. Dess naturliga miljö längs Costa Doradas kust är känd för sina gyllene stränder och de många bekvämligheter som stränderna erbjuder. Men Cambrils är mycket mer än bara stränder: det är en stad med konst, aktiviteter och massvis av kultur - en oas där du kan njuta av din välförtjänta semester.

Med allt från områdets bästa stränder och museer till parker, evenemang och festivaler så erbjuder Cambrils det mesta. I följande artikel vill vi visa dig stadens bästa alternativ, så att du kan göra det mesta av din semester:

Paseo Marítimo i Cambrils

Njut av sol och bad i Cambrils

Cambrils besitter mer än 9 km av vacker kust som tillhör Costa Dorada. Stränderna erbjuder hög kvalitet på både sanden och havet, och nås enklast via stadens strandpromenad. Stadens viktigaste strand heter El Requeral och består av fin, gyllene sand, lugna vatten och alla typer av tjänster. På grund av dess popularitet så blir den oftast väldigt fullsatt med människor, speciellt under sommarmånaderna.

Några av Cambrils andra populära stränder heter; Vilafortuny (som är mer än en och en halv kilometer lång), Cavet (som är en lugn och tystare strand), La Llosa och Cap de Sant Pere. Alla av de tidigare nämnda stränderna sticker ut i och med sin goda kvalité. Dess vatten är rent och klart, och alla stränderna är anpassade för funktionshindrade. På stränderna hittar du alla typer av tjänster du kan tänkas vilja ha, såsom uthyrning av solstolar och parasoll, vattensporter, strandbarer och duschar. Det är tack vare deras breda utbud av tjänster och deras renlighet som de stolt kan hissa den Blå Flagg som de tilldelats.
 
Stranden Playa de Cambrils

En vacker strandpromenad

Den charmiga kuststaden Cambrils var känd i flera århundraden framförallt för dess fiske och produktion av vin och olja. Det är först de senaste åren som staden har öppnats för turism, samtidigt som de äldre traditionerna fortfarande lever kvar och kan upptäckas. I dagsläget får Cambrils flera tusen turister om året, alla på jakt efter en oförglömlig semester. Det är tack vare den ökande turismen som Cambrils vuxit och idag erbjuder mer aktiviteter och sevärdheter än någonsin. En av Cambrils främsta måsten är den vackra strandpromenaden som går längs kusten, det är via den som du kan få en inblick i Cambrils historia. Under din promenad kommer du att kunna förstå livet som tidigare levdes här och upptäcka stadens fiske- och seglings hamnar.
 
Vi rekommenderar att du håller dig ifrån strandpromenaden mitt på dagen, för att undvika den extrema hettan och de stora folkmassorna. Det är härligare att promenera på morgonen eller på kvällen och då njuta av den svalare temperaturen. Strandpromenaden erbjuder en skön atmosfär med havet alldeles intill, palmer, en sval bris och ljudet av måsar. Du kan dessutom enkelt gå från Cambrils strandpromenad vidare till Salous strandpromenad, som ansluter sig till varandra vid en punkt. Om du vill upptäcka hela sträckan på en dag så kan du hyra en cykel eller en segway längs med strandpromenaden.
 
Hamnpromenaden Paseo Marítimo i Cambrils
 
Ni som gillar att ta fina semesterbilder kommer att älska Faro Rojo (den röda fyren) i Cambrils. Vid fyren och vid slutet av piren får du en underbar havsutsikt med spektakulära solnedgångar som visar sig riktigt bra på bild. På vägen dit borde du även stanna till i skuggan av Redondo Pino, ett fascinerande gammalt träd, som förklarats som ett monument av lokalt och regionalt intresse. Trädet fungerar ofta som en mötesplats för både turister och lokalbefolkningen då det är så lättigenkännligt. Ännu ett träd att uppmärksamma är Phitolata, som är ett importerat träd från Argentina. Det ligger mittemot Puerto Nautico och är verkligt unikt då det endast finns ett fåtal till i Katalonien.

Smaka på den lokala gastronomin

Tack vare Cambrils marina miljö och dess fiske-tradition så består Cambrils gastronomi av mycket färska råvaror och välkända recept. Befolkningen i Cambrils lagar så pass god mat att staden anses vara Costa Doradas ‘kulinariska huvudstad’ - så missa inte din chans att prova så många läckra rätter du kan under din semester. En av de mest kända rätterna heter Fideus Rossos och består bland annat av nudlar och paprika i en fiskbuljong.
 
Hamnen Náutico i Cambrils

Kultur och historia i Cambrils

Även om Cambrils är en liten stad så finns det, mellan de små gatorna och torgen, många muséer som speglar deras fascinerande historia och kultur. Det viktigaste och mest populära muséet heter Molí de les Tres Eres, och fungerar som huvudbyggnad i Cambrils Historiska Museum. Molí de les Tres Eres är känd för sin vattenkvarn, som fortfarande är i drift, och de olika arkeologiska lämningarna som finns utställda, bland annat några bronsfigurer från 300-talet e.Kr.
 
För att resa till Cambrils förflutna så är det bara att besöka Vila Romana de la Llosa, som är en av de viktigaste romerska platserna i regionen. Platsen betraktas som så viktig på grund av de rester och arkeologiska lämningar som hittats. Lämningarna beräknas komma från en tid mellan 100 f. Kr. och 600 e.Kr. Vi rekommenderar ett besök till Vila Romana de la Llosa, särskilt om du har barn, eftersom det finns en pedagogisk virtuell rekonstruktion som förklarar hur livet såg ut i den gamla, romerska provinsen Tarraco.
 
Jordbruksmuséet i Cambrils
 

Du kan även besöka Jordbruksmuséet, som ligger i en vacker vingård i Art Nouveau stil, designad av Bernardí Martorell. Bernardí Martorell var en lärjunge till Gaudí som lärde sig mycket om konst och design under hans undervisning - det är lätt att se Gaudís influenser i Martorells egna verk. I Jordbruksmuséet får du lära dig mer om områdets viktiga framställningen av vin och olja, som även är stora delar i Medelhavs-gastronomin som du hittar på omkringliggande restauranger.

Ännu ett museum som är värt att besöka är Torre de la Ermita, som är ett militärt torn som byggdes under 1400-talet för att övervaka Costa Dorada. Tack vare att tornet har bevarats så väl så har det förklarats som ett monument av nationellt och kulturellt intresse. Tornet är idag ofta värd för utställningar som handlar om Cambrils under medeltiden.

Den romantiska parken Samá

Prova på en annorlunda aktivitet och spendera en eftermiddag omgiven av exotiska träd, sjöar, vattendrag, konstgjorda grottor och olika sorters djur. I Costa Dorada hittar du ett gömt, enastående vackert paradis som kallas Parque Samá, beläget mellan städerna Cambrils och Montbrió del Camp.
 
Skapandet av denna pärlan beviljades av Salvador Samai Torrens, Marques de Marianao, som ville ta med sig en bit av atmosfären som gick att hitta i koloniala Kuba, där han hade bott, till Spanien. Projektet gavs i uppdrag till Josep Fontserré, från Barcelona, som är mest känd som författaren till "Parque de la Ciudadela". Resultatet som vi idag ser består av en herrgård omgiven av en sann oas, och vi kan tacka Fontserrés rika fantasi och kunskap för det.
 
Parken Samá i Cambrils
 
Parque Samá anses vara ett av de bästa exemplen på de romantiska trädgårdarna som kan hittas vid Medelhavet. Under din promenad kommer du att hitta massor av skulpturer, fontäner, lusthus och dammar tillsammans med alla typer av påfåglar, ankor och papegojor. Boka din semester till Costa Dorada och upptäck områdets alla unika och intressanta platser.

Parken del Pinaret 

Medans vi ändå talar om parker så kommer vi att fortsätta med parken Pinaret, som är den största och mest moderna av Cambrils parker. Totalt sträcker den sig över 4,5 hektar mark och är uppdelad i flera områden. I ett av områdena hittar du bland annat en lekplats för de små och i ett annat ett skogsområde med rastplatser och vandringsleder. Det finns även ett grönt klassrum där du kan studera olika arter av den lokala floran och en öppet plats där olika aktiviteter organiseras, alla är välkomna att delta.
 
Parken Samá

Aktiva turister

Cambrils är känd bland turister som älskar att vara aktiva - att koppla av på Costa Doradas stränder låter bra, men att använda sin semester för att uppleva nya äventyr låter ännu bättre. I Cambrils är det väl känt att det finns ett brett utbud av spännande aktiviteter att prova, och det är tack vare kvantitet och kvalitet av de aktiviteter som Cambrils har tilldelats ett certifikat som intygar att det är en sport-turism stad. Certifikatet delas ut av den katalanska turistbyrån.
 
I Cambrils uppmanas lokalbefolkningen såväl som turisterna att cykla eftersom staden har mer än tjugo kilometer cykelbanor och ett helt nätverk av cykelvägar med olika svårighetsgrader, både längs kusten och inlandet. Det finns även många cykelaffärer, parkeringar för just cyklar och speciella menyer för cyklister i flera restauranger.
 
Vi rekommenderar att du provar på någon av de många vattensporter som erbjuds av Estación Náutica Costa Daurada när du besöker Cambrils. De är gjorda för att du ska kunna upptäcka nya saker att göra samtidigt som du utforskar Cambrils spännande miljö. Du kan flyga över vattnet i parasailing, åka vattenskidor, tävla med uppblåsbara racingbåtar, känna vinden vina på en jet-ski, paddla eller träna dina balans med paddel-surfing. Om du inte dras till någon av de aktiviteterna så kan du även paddla kajak längs kusten, kite-surfa, vindsurfa och segla - i Cambrils finns det inga gränser för allt det roliga du kan göra!
 
Port Aventura

Port Aventura: det största nöjesparken i Spanien

Endast 12 kilometer från Cambrils ligger en av de största nöjesparkerna i Spanien: den världsberömda Port Aventura. I nöjesparken hittar du 6 temaområden och ett nästintill ändlöst antal berg-och dalbanor, åkattraktioner och shower. Parken erbjuder en dag fylld med spänning, lek och kul!
 
Vi rekommenderar att du lämnar en dag av din semester oplanerad så att du kan ägna en hel dag åt att bara gå vilse i den fantastiska nöjesparken. Dess design kommer att bära med dig till bland annat ett tropiskt paradis i Polynesien, den amerikanska västern och till Kina. Föreställningarna som kan ses i parken är verkliga underverk av ljus, dans och färg, och attraktionerna inkluderar berg-och dalbanan Dragon Khan som når upp till 105 km/t. Port Aventura må vara en av de största nöjesparkerna i Spanien men det finns många fler att upptäcka, speciellt om du reser med barn.

Port Aventura

Evenemang och festivaler i Cambrils

Man kan tro att Cambrils, som är en relativt liten stad, endast håller i ett par fåtal evenemang och tillställningar om året, men så är inte fallet. I följande paragraf har vi valt ut några extraordinära tillställningar som vi rekommenderar att du besöker under din semester.
 
Encarxofa’t i Cambrils: det gastronomiska evenemanget tillägnat kronärtskockan
I mars månad äger en gastronomisk tillställning rum, och dess oväntade huvudperson är grönsaken kronärtskockan. Nästan trettio lokala restauranger har förberett särskilda menyer baserade på denna goda grönsaken (passande för alla olika budgetar). Vill du att lära dig mer om Spaniens rika gastronomi? Om ja, så rekommenderar vi att du spanar in vår guide över de bästa gastronomiska evenemangen i Spanien.
 

Festival de Música de Cambrils: musikfestivalen i Cambrils
Om du gillar att besöka musikfestivaler under sommaren så borde du besöka Cambrils i slutet av juli. Cambrils Musik Festival hålls varje sommar mellan slutet av juli och mitten av augusti, och gästas av ett stort antal nationellt- och internationellt kända artister. Festivalen är belägen i Cambrils-området Parc del Pinaret och ett besök till festivalen är definitivt det bästa sättet att avsluta en dag av sol och strand på Costa Doradas stränder.

Fyrverkishow

 
Festa Major i Cambrils
I slutet av augusti och början av september så firas Cambrils karneval, som bjuder på shower och rika kulturevenemang som hjälper till att hålla de långa sommarnätterna vid liv. Ett av de mest efterlängtade ögonblicken är, utan tvekan, Nit del Foc då ett dussintals djävlar med facklor och spiraler av gnistor springer runt Cambrils gamlestad och bjuder på en imponerande fyrverkerishow. Det finns även många Sardana dansuppvisningar, parader och andra familjeaktiviteter på plats.
 
Fira Marítima Costa Daurada
I maj månad hålls en tig i Cambrils som visar nautiska fartyg runt om i världen. Under dagarna som Fira Marìtima Costa Daurada firas förvandlas Cambrils till områdets nautiska centrum, med de senaste modellerna av båtar och nautiska kläder på utställning. Du hittar även mängder av aktiviteter och tjänster med anknytning till havet och fiske. Du kan åka på båtturer, paddla kajak eller ro roddbåtar. Utöver utställningarna och aktiviteterna så finns det workshops och lekar för de yngre som väcker kärleken till havet vid liv.
 
Fyrverkishow
 
Ni kan nu se att Cambrils är en stad med mycket mer än bara sol, hav och stränder. Denna vackra staden vid Costa Doradas kust är full av aktiviteter och oupptäckta skatter som bara väntar på att få utforskas. För att garantera en så bekväm semester som möjligt så rekommenderar vi att du bokar ett fritidshus i Cambrils. Därefter är det bara att förbereda sig för en oförglömlig sommar vid den spanska kusten!