Pindongos skogsklättring i Malaga

Skogsklättring på Costa del Sol.

Först kom Amazonia i Marbella och parkens popularitet översteg allas förväntningar. Därför var det bara en fråga om tid innan skogsklättringen att dyka upp på fler ställen.

Pindongos klätterbana i Malaga

Med fler än 320 årliga solskensdagar och vackert landskap med berg och skog är Costa del Sol väl upplagt för skogsklättring - eller parque de arborismo, som det heter på spanska.

Och det är ett idealiskt utflyktsmål för familjer som är på semester på kusten. I Pindongos är det underhållning och äventyr för både stora som små.

Pindongos Skogsklättring

Det finns helt enkelt något jättekul med att klättra i träd.

Speciellt när det handlar om selar, hängbroar, flytande stockar, via ferrata (linbana) och allt däremellan. Det kommer snabbt att känna dig som något av en smidig apa när du svingar från trädtopp till trädtopp. 

Särskilt för barnen är det en upplevelse för livet som väntar. 

Pindongos klätterbana i Malaga

Pindongos skogsklättring är både billigare och vildare än liknande äventyrsparker på Solkusten. 

Parken är uppbyggt och drivs av en lokal klättringsklubb. Den är därför byggd med kärlek och djup respekt för naturen. 

Fokus ligger på att du ska lära dig samtidigt som du får ett rejält äventyr. Målet är att ge dig som deltagare en upplevelse men och att du lär dig att visa respekt och omtanke för naturen. 

Pindongos klätterbana i Malaga

Och det är naturen som är i fokus - inte turismen. Här hittar du inga souvenirbutiker eller talande tecknade figurere. Och du får INTE bara en klättersele i handen och lämnas åt ditt öde. 

Innan barnen släpps lös i klätterskogen blir de undervisade i ta på sig sin sele själva och sätta på sig säkerhetskabeln på rätt sätt. De lär också ut hur tar hand om naturen och att vistas i den med respekt.

Säkerheten är i centrum och klätterinstruktörer följer barnen runt på rutten, antingen till fots eller på den minsta banan eller långt uppe. 

Faciliteter i Pindongos

Klätterskogen är uppdelad i tre rutter: en grön, en gul och en röd. Den gröna är det lättaste och den röda är den mest utmanande. Men det finns gott om spänning på alla tre banorna.

Den största skillnaden är höjden, vilket väsentligt bidrar till svårighetsgraden när det gäller att övervinna sig själv och kasta dig ut på äventyret.

Pindongos klatreskoPindongos klätterbana i Malagav, Malaga

Den röda rutten är ca 15 meter hög, men teknisk är den inte så mycket svårare än de andra. 

Faktiskt är det så att det är den gröna rutten som nästan är mest tekniskt krävande och den har till och med en liten via ferrata (linbana) i slutet där du klättrar på en liten klippavsats som består av järn borrade in i berget. Du befinner dig bara ett par meter över marken så de yngsta i familjen kan vara med. 

Det finns inga ålderskrav för att delta. Du ska dock vara 140 cm för att få ta dig an den röda rutten, om du inte åtföljs av en vuxen som kan hjälpa till med säkerhetsselen av och på stålkabeln. 

De tre rutterna sträcker sig tillsammans över 700 meter som du tar dig via 8 linbanor, broar en liten 25 hängbroar en liten linbana och många andra hinder.

Pindongos klatreskov, Pindongos klätterbana i MalagaMalaga

Besök Pindongos

Parkern är inte alltid bemannad så du bör ringa i förväg: 

Javer: +34 665765304

Jesús: +34 656447289

Pindongos ligger i de av de vackraste områdena i  Malaga, i hjärtat av Sierra de los Camaroles, strax ovanför byn Villanueva del Trabucco.

Det är ett av Malaga-provinsens mest orörda naturområden, präglat av täta gransogar och karga klippor. 

Runt om Pindongos finns det mängder med möjligheter för att gå på vandringsturer eller att prova en äkta via ferrata (linbana). Här finns också några vackra picknick-platser men här finns inga andra anläggningar. Så ta med dig mat och dryck samt skräppåsar. Det är dock i planeringen att etablera en liten restaurang i området. 

Priser

Priserna är mycket rimliga. Du betalar per rutt du vill pröva och du får ta så lång tid parken som du har lust med. Så ta med en picknick och ta dig tid att på upptäcksfärd och njuta av naturen. 

Den gröna rutten kostar 6 euro, den gula kostar 7 euro och den röda 8 euro. Du kan pröva rutter två rutter för 10 euro. Det ges rabatter till grupper och kan du kan ordna ditt födelsedagskalas här för ca 80 euro. 

Få mer information på Pindongos hemsida.

Pindongos klätterbana i Malaga

Avstånd

Pindongos ligger omkring 5 km från Villanueva del Trabucco. Kör först till centrum av Villanueva del Trabucco - se karta. Följ floden upp mot bergen - du kommer se skyltar mot en campingplats (som aldrig öppnat). Håll till höger och köra uppför. När du kommer till ett vägskäl där du kan svänga rakt eller höger - följ vägen till höger. Därifrån kunde du se parken. Pindogos byggdes i området som var avsedd för campingplatsen. Se kort.

Aktiviteter nära Pindongos

Bara några kilometer bort finns den vackra Fuente de los Cien Caños (Fontänen av hundra skott), ett spektakulärt vattenfall rinner vid Guadalhorce-floden. Platsen är en av Andalusiens många skyddade naturminnen.

Det är också klokt att besöka de små, traditionella byar Villanueva del Trabucco och Villanueva del Rosario. Den närliggande staden Riofrio är ett bra ställe att äta lunch på - särskilt om du gillar fisk! Staden är känd för sin ekologiska störkaviar, och alla restauranger serverar öring i en myriad av olika sätt.

På väl tillbaka mot Malaga rekommenderar vi att du kö förbi El Torcal Naturpark, en otroligt litet naturreservat med några av de mest utmärkande klippformationerna.