Upplev Vigo på 24 timmar

09:00. Ett besök på ett av de mest eleganta områdena i hamnen

Det är inte rätt att föreställa sig Vigo utan dess hamn. Denna enorma och imponerande hamn är på många sätt stadens nav och ansikte.

Vigo marina

Den mest eleganta området är promenaden As Avenidas och det kringliggande området mellan den transatlantiska piren och Plaza de la Estrella (Stjärnplatsen). Vandra här och erfar på nära håll de två kolossala bronsskulpturerna "Simmarna" (Los Nadadores) av Francisco Leiro vilket ger detta området en originell och autentisk atmosfär.

El "Nadador" (Simmaren)

Börja dagen på den ovärderliga genom att promenera en tur här vid havet. Resan blir förvisso inte mindre underbar då du får sällskap av ingen annan än Jules Verne som sitter på en imponerande skulptur. Vad sägs om en bläckfisk som husdjur?

Den franske författaren besökte staden 1878 och 1884 men hans passion för Vigo var djupare än hans besök. I sin roman "En världsomsegling under havet" lät han kapten Nemo finansiera sina äventyr med skatter i gallioner som sjunkit under slaget vid Vigo i 1702. 

Jules Vernes

Om du önskar dig förfriskningar kommer du definitivt inte gå fel om valet faller på en av uteserveringarna på Calle Montero Rios. Denna gågata är som en trädgård som ligger mellan Alameda och marinan. Lägg märke till de magnifika byggnaderna med fasader som vetter mot floden. Jag undrar om vi teleporteras till 1960-talets Barcelona?

Det är definitivt värt att gå tillbaka genom detta område på natten speciellt på sommaren. Då kan du smutta på en cocktail i en av de mest exklusiva platserna i staden eller så kan du gå genom området och bara njuta av atmosfären och den speciella stämningen.

Alameda

11:00. Upplev Berbés och fiskmarknaden

Lite längre utanför den transatlantiska kajen är el Berbes, stadens gamla fiskeområde. Hamnen har under årens lopp byggts ut längs kusten medan staden har expanderat in i landet. Nära Berbes ligger fiskehamnens fiskmarknad. Det är den största fiskmarknaden i både volym för utsläpp och fakturering och här finns både färsk fisk och fryst.

Den ständiga rörelsen i fiskmarknaden smittar av sig till de barer som ligger framför oss. Det är där sjömännen för en kort stund utbyter berättelser, hamnarbetare dricker med en stamkunds min deras dagliga kaffe och turisterna njuter av en lokal vermouth eller bara en kopp kaffe medan du tar en paus innan nästa etapp. I denna mysiga miljö kan du lätt finna dig till rätta och njuta av den lokala atmosfären.

Hamnen är som ett stor fascinerande djur som aldrig sover. Tack vare de guidade turerna som anordnas av hamnmyndigheten är det möjligt att komma nära detta spännande och levande område. För information om dessa resor, kontakta hamnmyndigheterna på telefon: +34 986 26 80 00

13:00. Ostron i Casco Viejo, Gamla stan

Från Berbes kan du gå in till den gamla staden vida Rúa Real. En annan och mer "luftigt" alternativet är att korsa en gångbro som kopplar samman köpcentret A Laxe nära den transatlantiska kajen med marknaden Da Pedra vars lyckligaste dagar tyvärr av allt att döma ligger i det förflutna.

försäljning av ostron

Vid sidan av marknaden Da Pedra ligger matstånd som säljer en av de många läckerheterna från floden: Arcadeostron vars smak nästan har andliga dimensioner enligt den galiciska författaren Alvaro Cunqueiro.

Gatan heter egentligen Pescaderia (fiskmarknad) men det är känt av de flesta som Rua das Ostras(ostrongatan). Detta blötdjur är en delikatess som kommer från Arcade, en liten stad i början av Vigos mynning. För 15 euro kan du köpa ett dussin ostron och njuta av en stor gastronomisk upplevelse.

ostron

15:00. I gatukonstens fotspår 

I hela staden finns mer än ett dussin väggar, väggar och fasader som är dekorerade med väggmålningar och graffiti med många olika uttryck och färger. Detta ger Vigo en föregångare i förhållande till urban konst i staden, vilket är med till att göra staden till en kosmopolitisk och annorlunda ung destination.

gatukonst i Vigo

Samma filosofi ligger bakom en festival som lockar många besökare: O'Marisquiño. Detta är en festival för dem som älskar urban konst i alla dess former. O'Marisquiño är skridskoåkning, akrobatik, off-road-cykling, konserter och mycket mer. Festivalen hålls varje sommar i hamnområdet.

väggmålning i Vigo

16:00. Muséer

Ofta överraskas besökarna i Vigo av utbudet av museer som är mycket mer omfattande än väntat. Men staden har kunnat upprätthålla en nära relation med några av de viktigaste galiciska artister från förra seklet, inklusive José Otero Abeledo som ofta helt enkelt kallas Laxeiro som var ett sant geni med paletten.

Museo do Mar - Det maritima museet

Det mest fascinerande av alla museer i Vigo har ingenting att göra med målning. I förorterna Alcabre finns en vacker arkitektonisk byggnad mellan två små och vackra stränder med en magnifik utsikt över havet.

Detta är Museo do Mar, stadens sjöfartsmuseum. Den består av fyren, platser, brygga och flera lager från en gammal konservfabrik som är tack vare de duktiga arkitekterna César Portela och Aldo Rossi förvandlas till ett vackert museum.

Museet har också ett eget akvarium och en intilliggande restaurang där du kan smaka den bästa fisk och skaldjur från flodmynningen medan du njuter av utsikten över de vackra öarna Las Cies i bakgrunden. Museet ligger mycket nära Samil, stadens största och mest berömda strand.

Museo do Mar - Det maritima museet

En annan konstnärlig höjdpunkt är Museo de Arte Contemporáneo (Marco - Museum of Modern Art). Det ligger i den tidigare tingshuset (Palacio de Justicia), som också var stadens fängelse, vilket förklarar byggnadens ursprungliga hexagonal och panoptiska struktur av byggnaden.

Inne i Museo de Arte Contemporáneo, varvid strukturen ses till atriumet

Museo de Arte Contemporaneo är öppen från tisdag till lördag (inklusive helgdagar) från kl. 11:00. 14:30 och igen från kl. 17.00. 21:00. På söndagar, bara öppna från 11:00: 12:00. 14:30. Museet är beläget i hjärtat av staden i ena änden av Rua Príncipe, en bred gågata som är det viktigaste affärsstråket inte bara i Vigo utan även i hela Galicien.

Fasaden på Museo de Arte Contemporáneo

18:00. Utkiksplatser som inspirerar diktare till vacker poesi

Geografiska påminner Vigo på Rom: en stad med många kullar och höga berg som ger staden en speciell atmosfär. Från alla berg är det en fantastisk och enastående utsikt över staden. Vi stannar här för bara två: Monte do Castro och Monte da Guia.

Ankare

Monte do Castro kan nås till fots eftersom det ligger i staden. Om du går upp den västra sluttningen för att komma upp till en ombyggd "castreño", en fästning från den keltiska tiden. Berget är också dekorerat med både ankare och kanoner som har hittats i floden. De härstammar från slaget Vigo i 1702 då stora förluster drabbade den fransk-spanska flottan.

På bergets högsta punkt kan du beundra resterna av den gamla fästningen, trädgårdar runt omkring och en fantastisk utsikt över bukten.

Ría de Vigo - Floden ved Vigo

Lite längre bort från staden i det område som kallas Teis ligger Monte da Guía. Även om det är något längre gå här är belöningen värt resan. Här finns en helt fantastisk utsikt över floden med öarna Las Cies i bakgrunden.

Det finns många andra utkiksplatser i bergen som omger staden. Om du vill ha ett annat perspektiv, gå till Cesantes, som är en grannkommun till Redondela. Från denna punkt och en bit uppströms ses Randebron och ön San Simón från sina vackraste sidor.

Två av de mest kända galiciska medeltida poeterna Mendinho och Martin Codax har skrivit flera kärleksdikter med floden och ön San Simón som inspiration. Och faktiskt bör landskapet väcka en poetisk ådra hos alla besökare.

Ría de Vigo - Floden vid Vigo

20:00 Njut av de gamla kvarteret Casco Viejo fullt av liv.


Den äldsta delen av staden har blivit modern. Konstigt att tänka att stadens medborgare länge har hade vänt den gamla staden ryggen. Kanske på grund av att distriktet inte har samma glamour som många andra galiciska städer. Istället har Vigo ett speciellt ljus och atmosfäriskt djup som gör den unik. Och de flesta galisare skulle säga att staden är har en av de vackraste platserna i landet: Plaza de la Constitución.

Korgflätning

Området har under de senaste åren fått en ansiktslyftning  särskilt i de tråkigaste områdena vilket ger stadsdelen förnyad energi. Nu är den gamla staden i Vigo en mötesplats för många människor, särskilt på helgerna och under sommarmånaderna (september och oktober ingår).

Casco viejo, den gamla stadsdelen

De nya tapasbarerna, restaurangerna och bryggerierna frodas överallt och samexisterar med andra aktörer i de gamla kvarteren. För här ligger fortfarande gamla antikvariat, historiska pubar som motstått den nya tidens tand och några butiker med korgflätning (cesteiras).

Plaza de Porta do Sol, Vigo

24:00 En kväll i staden

 
Areal är en flott och exklusivt område att utöva en av de spanska favoritsysselsättningar "tapear". Här kan du njuta av en drink och eventuellt en bit att äta innan du går vidare till nästa ställe och upprepar samma rutin. Det är ett bra tillfälle att träffa lokalbefolkningen. Från middagstid flyttar många till den mytomspunna området Churruca där arenan La Iguana Club är välkänd för de flesta ochLa Fábrica de Chocolate är en av de nya platserna i staden.
 
En sak är säker: Nattlivet i Vigo är en av de mest varierade  och det kommer säkerligen inte att göra partysugna besökare besvikna.