Tarragona: en resa genom Medelhavets historia

På gatorna runt om i Tarragona finns det många möjligheter att upptäcka stadens Medelhavs-historia. Man kan nästan säga att ett besök till denna stad är som att resa tillbaka i tiden, till en tid av gladiatorer, kejsare och pirater vid havet. Tarragona är en av de underbara städerna som skämmer bort sina turister med ett brett och varierat utbud av kultur och nöje. Listan över sakerna att se och göra i Tarragona är nästan oändlig.
 
I den här artikeln vill vi dela med oss av de bästa aktiviteterna och platserna att utforska för att  göra det mesta av din semester i Tarragona. Med allt från Tarragonas bästa stränder och roligaste fester till de häftigaste sporterna att utöva i naturen, mest minnesvärda nöjesparker och avkopplande vandringsleder. Läs vidare för att förälska dig i Tarragona:
 
Tarragona

Res till det arkeologiska centret Tarraco

Vid den tid då romarna styrde området runt Medelhavet, och Spanien ännu inte kallades för Spanien utan Hispania, så blommade staden Tarragona (eller snarare Tarraco) upp vid havet. Den majestätiska staden omringades av en mur som skyddade staden från attacker och hade även en amfiteater, en cirkus, en begravningsplats och mycket mer. Alla Tarracos, Tarragonas, monument kan fortfarande besöka idag. Detta magnifika, nästan tusenåriga arv, har förklarats som ett världsarv av Unesco.
 
Den romerska, arkeologiska pärlan Tarragona har kvarlämningar som sträcker sig både genom dess centrum och ut till utkanterna av staden. Det kan ta flera dagar att upptäcka allt som Tarragona har att erbjuda. Den antika amfiteater är definitivt kronjuvelen i staden, byggd bara några meter från havet, och med en kapacitet för 14.000 personer. I amfiteatern hölls slagsmål för gladiatorer en gång i tiden men idag håller den i enklare, mindre tillställningar.
 
Anfiteatern i Tarragona
 
I utkanten av Tarragona finns det några andra monument som även de är värda ett besök. Här  hittar du bland annat den fantastiska Pont del Diable - en romersk akvedukt som sträcker sig över en dal som ligger alldeles i närheten av staden. Pont del Diable är hela 27 meter hög vid dess mitt, som även är dess allra högsta punkt. Du kan även spana in monumentet Torre de los Escipiones, som är ett av de bäst bevarade gravmonumenten i Spanien, belägen i närheten av akvedukten.
 
Många av de kvarlämningar som hittats i det gamla Tarraco visas idag på det arkeologiska muséet i Tarragona. Museet ligger i Plaça del Rey och heter Museo Arqueológico de Tarragona. De visar bland annat upp delar av Tarracos ursprungliga monument och ger historiska förklaringar till allt som hittats. Boka din semester till Tarragona redan idag och upptäck dess antika underverk!
 
Circo Romano i Tarragona
 
Det finns inget som går upp emot Festival de Tarracoviva om du vill lära dig mer om Tarragonas romerska förflutna. Under detta kulturella evenemang, som äger rum i maj, hittar du många olika föreställningar och workshops som visar dig hur livet såg ut på den tiden. Festivalen har en programpunkt som är extra spännande; Tarraco en Taula. Tarraco en Taula innebär att flera av stadens restauranger byter ut sina vanliga menyer till mer tidsenliga menyer, passande till festivalen, och förbereder bara läckra och originella recept från den romerska eran.

Promenera genom Tarragonas äldsta kvarter

Vi rekommenderar att du inte bara besöker Tarracos arkeologiska kvarlämningar medans du är i området utan även spanar in den underbara, gamla staden Tarragona. Tarragona är full av terrasser, barer och restauranger där du kan ta en välbehövlig paus i värmen för att äta eller dricka något gott. Staden erbjuder en oändlig labyrint av kullerstensgator och torg i en charmig, medeltida stil.
 
En av de vackraste platserna i Tarragona som du inte får missa under ditt besök är Catedral de Santa Tecla, som byggdes under 1200-talet. Dess fasad, med det stora, smyckade fönstret framtill, är en symbol för staden. Vi föreslår att du går igenom det vackra klostret och kapellet för att få en inblick i dess rika, religiösa arv av statyer och konst. Dessutom så ligger kyrkan alldeles i närheten av calle de la Mercería, som är fylld av gotiska valv och leder dig ner till gamla staden.
 
Katedralen Santa Tecla i Tarragon
 
Tarragonas ekonomiska återhämtningen i slutet av 1800-talet tog med sig en viktig stadsförnyelse som utfördes i händerna på Art Nouveau arkitekter och konstnärer, som bland annat Antoni Gaudí och Lluís Domènech i Montaner. Ett exempel på stadens förnyelser är Casa Castellarnau, som idag används som Tarragonas Historiska Museum. Casa Castellarnau byggdes full av salar och hallar i neoklassisk stil. En populär legend säger att vid midnatt, när hela huset blivit tomt, så kan du höra ljudet av ett piano som spelas i ett av rummen..
 
Casa Canals är ännu ett exempel av ett modernistiskt hus. Om du besöker huset så måste du gå igenom dess vackra balsal och trädgård - du kommer att förundras över den magnifika utsmyckningen i orientalisk stil med mycket mönster och mattor. Det finns även en utsiktsplats som erbjuder en spektakulär utsikt över området.
 
Calle de la Mercería Tarragona
 
För att se mer av Tarragonas modernistiska arkitektur så är det bara att promenera nedför Rambla Nova, huvudgatan i Tarragona, som är fullt av affärer och vackra, modernistiska byggnader. I slutet av Rambla Nova når du Balcón del Mediterráneo, vars järnräcke tros bringa lycka till den som rör det. Dessutom så ger denna unika utsiktsplats alla dess besökare en spektakulär utsikt över Costa Doradas kust.
 
Ett bra sätt att njuta av Tarragona till fullo är under dess festivaler, då är gatorna fyllda av händelser, aktiviteter, fester och stora doser glädje. I mitten av augusti äger festivalen Sant Magí rum, som är en hyllning till stadens skyddshelgon, och en månad senare hittar du festivalen Santa Tecla i full rullning. Båda festivalerna är typiskt katalanska och firas på typiskt katalanskt vis, med correfocs, slott, parader och danser!
 
En festival som förtjänar särskild uppmärksamhet är Tarragona, Ciutat de Castells - som visar upp några av de högsta castelles i världen. Olika grupper tävlar om att vara de bästa på att bygga mänskliga torn och den grupp som bygger högst vinner. Tornen byggs genom att medlemmar ur grupperna står på varandras axlar - det är en konst och en unik upplevelse att få vara delaktig i festivalen. Nyligen så förklarades denna tradition som ett immateriellt arv av mänskligheten.
 
Balcón del Mediterráneo i Tarragona

Costa Doradas orörda stränder

Från centrum av Tarragona så är det bara några meter till en mängd magnifika stränder med fin, gyllene sand, palmer och klart, grunt vatten. En dag på stranden är ett perfekt sätt att spendera iallafall en av dina semesterdagar på!
 
Playa La Mora, Tarragona
 
Med otroliga 15 kilometer kust i staden så har Tarragona ett brett utbud av fantastiska stränder som du kan enkelt kan nå. Vi rekommenderar playa El Miracle eller stranden playa de la Abarrassada eftersom de, nästan alltid, har alla tjänster du kan tänka dig. Stränderna erbjuder bland annat duschar, toaletter, affärer, badvakter och första hjälpen. Dessutom så viftar en Blå Flagg vid strändernas entréer, som de blivit tilldelade tack vare deras renlighet och höga kvalitet.
 
Stranden och slottet Tamarit, Tarragona
 
I slutet av juni hålls det, på stranden playa del Miracle, Tarragonas internationella fyrverkeritävling. Under nattens gång kommer du att få uppleva spektakulära fyrverkerishower som lyser upp sommarnätterna med magi, ljus och färger genom hundratals av fyrverkerier.

Den medeltida historian runt Tarragona

Tarragona har så mycket att visa upp, och erbjuder dig allt du behöver för att inte behöva ta dig ut ur staden under din semester. Men om du gärna vill lämna staden en stund så har Tarragona många vackra platser att besöka runt om sig. Det är en härlig blandning av historiska, naturliga och kulturella sevärdheter som erbjuds i området. En av dessa platser är den vackra, medeltida staden Montblanc, där en medeltida mässa äger rum varje år under en hel vecka i april. Det är en av de bästa medeltida mässorna i Spanien, och firas i samband med högtiden Sant Jordi.
 
Klostret Santa Creus

En annan upplevelse som du inte bör missa är la Ruta del Císter, som är en mystisk resa genom den arkitektur, kultur, historia och natur som omger klostren i Santes Creus, Poblet och Vallbona de les Monges, belägna inte långt från Tarragona. Trots att dessa kloster byggdes under 1200-talet så har de fortfarande kvar sin romantiska, medeltida skönhet. Tack vare dess välbevarade konstruktion och historia så förklarades klostret Santa Maria del Poblet som ett världsarv år 1991.

Klostret Santa Creus

Kul på nöjesfälten

Vi kan inte avsluta vår guide utan att ha nämnt Spaniens bästa nöjespark: Port Aventura de Salou, belägen endast 12 km från Tarragona. Den perfekta semestern är oftast den som inkluderar allt, kulturella aktiviteter, naturupplevelser och barnsligt roliga dagar i nöjesparker - därför kan du inte missa att besöka Port Aventura under din semester i Tarragona.
 
Med sina 6 temaområden, shower och berg-och-dalbanor så finns det inget utrymme för tristess. Dessutom är parken lämpligt för barn och vuxna i alla åldrar.
 
Port Aventura
 
Mindre än en 10 minuters bilresa från Tarragona hittar du nöjesparken Aquopolis - det perfekta stället att svalka dig på i sommar. Denna vattenparken består av pooler, vattenrutschbanor och ett område återskapat efter stränderna på Hawaii; med vit sand, hängmattor, halmparasoll och strandbarer. För att bo närmast kusten och nöjesparkerna så rekommenderar vi att du hyr ett fritidshus i Salou.

Avkoppling och nöje vid Medelhavet - finns det något bättre? Tarragona är en magisk stad där du enkelt kan insupa Medelhavets spännande historia och samtidigt få det mesta av områdets kulturella och underhållande upplevelser. Det enda du behöver göra nu är att åka till Tarragona för att se Costa Doradas charm med egna ögon!