Fira jul på spanskt vis

I den spanska versionen av julen är glögg och pepparkakor utbytta mot cava, spansk champagne, och turrón, en form av konfektyr. Andra traditioner skiljer sig ännu mer från den svenska och skandinaviska. Jul på spanska bjuder på massa roliga inslag och festliga aktiviteter. 

Julkrubba – Belén

Julkrubba - Belen

Spanjorerna har sin egen version av tomelandskapet. En av huvudingredienserna i den spanska julen är uppställningen av julkrubban, som kallas Belén (Bethlehem), som finns i stort sett alla spanska hem. Det traditionella porträttet av Jesu födelse inkluderar alltid Josef och maria och ett ett urval av husdjur och statister. De pryder också de offentliga rummen som t.ex. centrala platser i parker och köpcentrum. 

Ev av de mest berömda julkrubborna finns i den spanska kungafamiljens tidigare officiella residens, Palacio Real i Madrid.  De vackert snidade figurerna i denna uppsättning kommer från 1700-talets Napoli. De var en gåva av Kung Carlos III, som bl.a. regerade Napoli, till hans son, Carlos IV. 

(2014 var utställningen är öppen från 12 december till 11 januari 2015, alla veckans dagar kl. 10-17.)

Julafton – La Noche Buena

Konfektyr - Turron

Spanjorerna firar precis som svenskarna jul den 24 december, kallas för La Noche Buena (den goda natten), med en familjemiddag i hemmet.


Den vanligaste rätten på julbordet är fisk och skaldjur av finaste kvalitet, gärna åtföljt av klassiska tapas som ost och korv. Dock anas en viss påverkan från de nordligaste breddgraderna då kalkon blir bli allt vanligare på att äta under den spanska julmiddagen. 

Aftonen avrundas med en spansk version av konfektyr, turrón, bestående av marsinpanplattor, choklad eller nougat som finns i otaliga varianter.

Denna kväll utdelas inga julklappar - de måste vänta till de Heliga Tre Kungar/Trettondagen, läs mer om det här nedan. 

Nyårsafton – La Noche Vieja

vindruvor

Nyårsafton kallas i Spanien för La Noche Vieja (den gamla natten). Kvinnorna går i långa kjolar och männen i fina kostymer. De samlas ännu en gång med familjen i hemmet. Fisk och skaldjur är återigen huvudingrediensen till middagen, där det ofta inleds med räkor till förrätt. 

När klockan närmas sig midnatt ges varje gäst 12 vindruvor. Dessa ska ätas en åt gången i takt med att klockan slår de tolv slagen till midnatt. Det låter lättare än vad det är! Vissa familjer väljer även att skala huden på alla druvor i förväg för att få dem att gå ner lättare.

Om du klarar utmaningen ger det dig lycka under det kommande året.

Heliga Tre Kungar – Los Reyes Magos

Spanska barn blir glada när jultomten kommer men det ser speciellt fram till att de tre visa männen anmäler sin ankomst.  

Spanske børn glæder sig til julemanden kommer, men de ser nu særligt frem til, at de tre vise mænd melder deres ankomst. Detta görs genom parader, cabalgatas, på kvällen den 5 januari med barn och vuxna i imponerande kostymer. Balthazar, Caspar och Melchior paraderar genom gatorna, eller körs på rader av stora lastbilar, medan barnen springer efter för att att förmedla de vise sin önskelista och att fånga de godis som kastas ned till dem.

Dagen efter, 6. januar, får de spanske barnen sina "julklappar".

En av de mest storslående paraderna hittar du i Sevilla där vagnarna är större och mer utsmyckade än i många andra städer. 

Jul i Spanien är en unik upplevelse för hela familjen. Om du får tillfälle kan vi varmt rekommendera dig att fira jul på spanskt vis.