Upplev Barrio Santa Cruz i Sevilla på egen hand

Plaza Alianza, Sevilla

Plaza de la Alianza

 

Barrio Santa Cruz (heliga korsets distrikt) ligger i äldsta delen av Sevilla bakom stadsmuren som byggdes av romerna under det första århundradet f.Kr. Kvarteret har huserat stadens judar både under medeltiden och efter den kristna återerövringen 1248 tills de drevs ut från Spanien med Alhambra-dekretet våren 1492. 
 
Kvarteret ligger centralt i Sevilla intill det kungliga slottet Reales Alcázares, katederalen och den gamla muren. På grund av områdets historia, dess placering och den inneboende charmen, skönhet och atmosfär i området är Barrio Santa Cruz ett mecka för turister som kommer hit för att uppleva det äkta Sevilla eller det riktiga Spanien.

Trots den stora tillströmningen av turister som kan vara en smula överväldigande på populära helger under våren så denna del av Sevilla fortfarande en levande, arbetande stad och det är förhoppningen att de ska förbli så.  

Ett charmerande kvarter med karaktär

 

Grotesque, Palacio Pickman

Avvärja det onda ögat

Även om det är svårt att definiera vad som är det riktiga Sevilla så är det inget tvivel om att Santa Cruz är rikt utsmyckat med kvaliteter som ger de besökande mer än en ytlig upplevelse. 

Essensen av områdets karaktär ligger i de smala ofta slingrande gatorna som sedan starten har tjänade ett syfte; att ge skugga från sommarsolen och förvirra fienden. Detta sätt att bygga en stad på anor från romartiden. Sedan dess har morerna även de börjat använda detta sätt att planera en stad på.

De många små gator som förbinder en mängd små torg där många är mer som små trädgårdar med apelsinträd, palmer och fontäner. Under våren luktar hela området av apelsin och om sommaren är dessa oaser full av färgglada blommor. Även de privata terrasserna och innergårdarna (patio) i det här området är frodig grönska, så om du går förbi en öppen dörr, bör du aldrig missa chansen att ta en titt inuti. Du vet aldrig vad som gömmer sig i därinne för överraskningar.

Plaza Doña Elvira, Sevilla

Plaza Doña Elvira

De judiska kvarteren

Barrio Santa Cruz  ligger intill det kungliga palatset och det är inte en tillfällighet. Slottet påbörjades av de moriska kaliferna och de betraktade judarna som värdefulla medarbetare till staten. De hade ofta goda språkkunskaper eftersom de talade flera språk och de kunde de läsa och skriva. Några judar hade ett jobb som uppbördsmän vilket gjorde dem ganska impopulär hos den allmänna befolkningen, varför härskare såg det som sin plikt och inte minst en fördel att skydda judarna.

När Sevilla blev erövrat av Fernando den tredje av Castilien 1248 var den judiska populationen i Sevilla den andra största i Spanien, bara i Toledo fanns det fler. Den kristna kungen valde att åtskilja de judiska kvarteren med den resterande nu kristna byn och området hägnades in av en hög mur med en port. 

En liten del av muren kan du fortfande se på toppen av Calle Fabiola med det mesta av muren är ödelagt i samban med pogromer 1391, då en stor kristen folkmassa bröt sig in i de judiska kvarteren. Över 4000 judar mördades och många egendomar ödelades. Många judar valde då att fly eller så konverterade de till kristendomen. 

Området upplevde härefter en lång period med tillbakagång och förfall. Både i slutet av 1800-talet och i samband med den spansk/amerikanska världsutställningen 1929 blev kvarteret förnyat och mycket av det som idag upplevs som mycket gammalt och autentiskt kommer från dessa två perioder med stadsförnyelse. 

På promenad i kvarteret

Det är mycket lätt att gå vilse eller bli förvirrad när man går runt i Santa Cruz. Och det har verkligen sin charm att gå vilse eftersom du så ofta blir överraskad och förvånad. Det är rekommenderas dock att ha en liten plan för vad du vill se i området.

Det bästa stället att börja sin promenad är Plaza del Triunfo (platsen mellan katedralen och Reales Alcázares) och sedan gå igenom Patio de Banderas (Flaggornas gård). I det bortre hörnet av torget hittar du  en liten gränd, Calle Juderia, som kanske är den mest pittoreska gatan i Sevilla. Den leder ner förbi den gamla porten hus till i en smal sicksack-gränd med låga valv som hindrade människor kom in i den judiska stadsdelen på hästryggen.

Fountain, Calle Juderia, Sevilla

Springvatten på Calle Juderia

Sväng höger in på Calle Agua(vattengatan). Det går längs den gamla stadsmuren och kallas så för vattenledningen som går in i väggen har tidigare levererat vatten till slottet Reales Alcázares. Rören kan ses på den bortre änden av gatan.

Den amerikanske författaren Washington Irving som är mest känd för sin bok om "Alhambras äventyr", bodde i hus nummer två som idag har en vacker innergård skuggad av en vacker bougainvillea. På samma gata kan även du även ha turen att se en av slottets imponerande påfåglar sola på väggen.

Legenden om Susona 

Tag den första vägen till vänster vid Calle Agua. Här ligger Calle Susona  som var skådeplatsen för en tragisk historia av de sista dagarna judarna var kvar i Sevilla. Susona ben Suson var dotter till en rik konverterade tidigare jude (converso). Han kände sig hotade av den ökande antisemitismen i slutet av 1500-talet och beslutade sig för att konspirera mot myndigheterna. Men han förråddes av sin dotter som var kär i en kristen. Konspiratörerna greps av den nybildade spanska inkvisitionen och därefter genomfördes avrättningen.

Susona lämnade aldrig huset igen, och i henne testamente begärde hon att hennes huvud skulle hängas på husfasaden. Det sägs att ha hängt där i över 200 år. Idag har huvudet ersatts med en keramisk platta som kort berättar legenden på spanska.

 

Susona Plaque

Minnesplatsen för Susona 

I den moderna ändan av Calle Susona ligger det charmerande lilla torget, Plaza Doña Elvira, som sägs vara födelseort till Doña Inés de Ulloa. Hon var Don Juan de Tenorious omöjliga kärlek. Hon blev känd som personen bakom Don Juan och i kommande legender var hon född på denna intilliggande plats, Plaza de los Venerables. 

Med sina kullersten, fontäner, apelsinträd och kaklade bänkar är Plaza Doña Elvira en av de vackraste torgen i Sevilla. Plaza Venerables är mysigt med flera kaféer och traditionella barer så det är en bra plats för en liten paus. Torget är uppkallat efter Hospital de Los Venerables Sacerdotes (de ärevärdiga prästerna) som nu är ett konstmuseum.

Fortsätt ned till Calle Reinoso. Det är en av de smalaste i Sevilla och är därför känd som kyssgatan. För här kan du stå på var sin altan och kyssa grannen

Ta till höger för att komma tillbaka till Plaza Alfaro som ligger i ändan av Calle Agua. Tänk på att titta efter vattenledningar i väggen och jätte fikonträdet innanför Murillo. Gå vidare till Plaza Santa Cruz, ännu en skön liten plats. 

Detta var ursprungligen distriktets församlingskyrka och innan det en synagoga. Idag finns inga synagogor kvar i Barrio Santa Cruz. Skulpturen av smidesjärn i mitten av torget är La Cerrajería. Det stod ursprungligen på huvudgatan Calle Sierpes men den flyttades till göra det innan världsutställningen 1929. Följ Calle Mezquita till Plaza de Los Refinadores där du hittar en staty av Don Juan.

Plaza Santa Cruz, Sevilla

Plaza Santa Cruz

Andra ställen som också är värda att se är Plaza de La Escuela de Cristo, Plaza Santa Marta och Plaza de La Alianza. Och kom ihåg, om du går vilse på gatorna, så njut av oväntade upplevelser. Området är inte större än att snabbt hittar ut igen. Mycket nöje!