Sevilla - det Kungliga Palatset Alcázar

 Jungfrunas trädgård, Sevilla
 
Det råder inget tvivel om att Reales Alcazares, komplexet med de kungliga slotten i Sevilla, är en av Spaniens stora arkitektoniska monument. Det är också det äldsta aktiva idag kungliga slottet i Europa (men inte det huvudsakliga, men det är fortfarande en officiell kunglig residens). Historien om komplexet sträcker sig tillbaka mer än tusen år då den grundades (913) som ett palats för guvernören av kalifatet i Cordoba (väggarna vid sidan av Plaza del Triunfo dateras tillbaka till denna tid). Under de följande århundradena byggdes det om och utvidgades flertalet gånger av olika generationers successiva härskare.
 
På 1100-talet, under eran för Almohades, utvidgades komplexet så långt som till Torre Abd El Aziz på Avenida Constitución, och inkluderade ett antal palats, liksom en övertäckt väg till Mezquita som idag är katedralen), så att kungen kunde närvara i moskén utan att behöva umgås med vanligt folk. Inte långt efter den kristna återerövringen rev de kristna kungar de flesta av de moriska byggnaderna och ersätte dem med Alfonso Z palatsen, som nu är känt som det gotiska slottet, och på 1360-talet Peter I palats, det berömda Mudejarpalatset med sin labyrint av gårdar och fantastisk keramik.
 
Damernas trädgård, Sevilla 
 
Bakom palatsen finns trädgårdarna, en fantastisk blandning av små gårdar, fontäner och formella och informella trädgårdar, delad av "Wall of Grotesques", inrett i italiensk renässansstil, men ursprungligen en del av den yttre murarna av staden. Dessa fantastiska, exotiska palats och trädgårdar har naturligtvis fångat uppmärksamhet från filmskapare som söker en atmosfärisk plats och nu senast har varit inspelningen för "The Water Gardens of Dorne" i den enormt populära TV-serien "Game of Thrones", som ger fansen lite extra att se fram emot.
 
Ingången till komplexet är från Plaza del Triunfo genom Puerta del León som leder in i Patio del León. Håll tillbaka din instinkt att gå rakt fram genom den gamla muren mot huvudbyggnaden av slottet och ta dig tid att gå till vänster till Sala de Justicia av Alfonso XI med sina Mudejarornament och korsbjälkade tak. Detta leder dig till Patio del Yeso som är en liten innergård som är nästan allt som finns kvar av palatset Almohad. Gå tillbaka i dina egna fotsteg och du kommer till Patio de la Montería (jakten), gården framför palatset Mudejar där kungen brukade samlas med sina adelsmän för att gå ut och jaga.
 
Patio de Yeso, Sevilla
 
En förvånansvärt blygsam entré, med tanke på ornatenessen av fasaden, leder in i själva palatset. Sväng vänster längs med den intrikata kaklade passagen och du kommer nästan genast transporteras till "Tusen och en natt" när du kommer in i palatsets innergård, Patio de las Doncellas (jungfrugården, så kallad på grund av en gammal legend då den moriska kungar hade utkrävt en årlig tribut för de tjugo jungfrur från sina kristna undersåtar). En central reflekterande pool med nedsänkt trädgårdar på vardera sidan är omgiven av en pelargång med valv och dekorationer i mudejarstil. Överraskande nog är att poolen och trädgårdarna som hade begravts och förlorats under ett marmorgolv på 1500-talet nyligen har återupptäcktes och var endast nyligen återställda.
 
Runt Las Doncellas finns ett antal andra rum, både offentliga och privata. Ambassadörshallen, ursprungligen Pedro tronrum, har ett välvt trätak och Prinsens rum en kupol som representerar natthimlen. Patio de las Muñecas (dockorna) ledde till de privata kammarna i palatset, och är så kallad på grund av de små huvuden gömda bland de dekorerade bågarna.
 
Från sydöstra hörnet av Mudejarpalatset leder en trappa upp till Carlos V rum på övre våningen av det gotiska slottet. Dessa eleganta hallar med sina stora fönster med utsikt över trädgården kommer säkert kännas bekanta för fans av "Game of Thrones" då många scener filmades här. Den andra sidan av den gotiska slott bjuder på en utsikt över Patio del Crucero som ursprungligen var den övre våningen av Almohad-palatset. Det sägs att den ursprungliga gården innehöll apelsinträd där frukten kunde plockas av dem på övervåningens gångväg. Den ursprungliga bottenvåningen fylldes igen tyvärr till följden av skadorna under jordbävningen 1755 i Lissabon.
 
Carlos V rum, Gotiska Palatset, Sevilla
 
Till väster om Monterá låg affärsdelen av palatsen, särskilt kontoren för Casa de Contratación som grundades 1503 för att övervaka varje aspekt av handeln med den nya världen och Admiral Hall där upptäcktsresor och skyddet av Silverflottan organiserades.
 
På översta våningen i Mudejarpalatset ligger de kungliga rummen (fortfarande en officiell bostad för den spanska kungen). Dessa kan bara besökas under en guidad tur, och kostar extra, men det är fascinerande att se, och inkluderar Salon de Audiencias och Pedro I:s sovrum, men du får fortfarande inte besöka den nuvarande kungafamiljens privata rum.
 
Lika vacker som palatsen är trädgårdarna. En sträng av små formella gårdsträdgårdar löper runt med utsidan av palatsen, det mest intressanta är den under fönstren av det gotiska slottet. Mest uppenbar är "Poolen av kvicksilver" den upphöjda fyrkantiga karpdammen med den överliggande vattenpipen och den lilla statyn / fontänen i mitten, och Galleriet, eller Väggen, av Grotesques på ena sidan om den. Denna har en gångväg inuti som ger en fantastisk utsikt över trädgården.
 
Gotiska Palatset, Sevilla
 
Under det gotiska slottet finns en av våra favoritplatser i hela komplexet, Lady Maria Padillas Bad. De nås genom en liten dörröppning nära "Pool of Mercury/Kvicksilverdammen". Hon var älskarinna till Pedro I. "Baden" som lyses upp av ett nästan surrealistiskt ljus som kommer in från änden av kammaren som tillsammans med den dova under jorden tystnaden skapar en speciell atmosfär har tyvärr ingenting att göra med Lady Maria. De är faktiskt regnvattenkar. Nåja. 
 
Doña Maria de Padillas bad, Sevilla
 De viktigaste trädgårdarna har renoverats och gjorts om mycket under åren (än mer än palatsen), och här inkluderas flera olika stilar bland annat den engelska trädgården och italienska stil med yttre trädgårdar. Leta efter Carlos V:s paviljong (älskarinnor igen), Lejonpaviljongen (en av de äldsta här), den vattendriven orgeln och labyrint av häckar (som är kul för barn).
 
Poeternas Trädgård, Sevilla