Semestertips för din resa till Salou

Salou är ett populärt turistmål på Costa Dorada. Alla stränder, all skönhet och all den underhållning som hittas här är att tacka för dess popularitet. De erbjuder allt från lata dagar på stranden till roliga, lokala festivaler och tillställningar som vi sent kommer att glömma. Upptäck de händelser och aktiviteter som du inte får missa när du reser till Salou.
 
Salou 

Njut av Salous stränder

Vi börjar denna guide genom att hänvisa till stränderna i Salou. De är precis som de stränderna du tänker på när du hör ordet semester; med Salous 14 kilometer långa kustlinje finns det en strand som passar alla. Alla stränder har några saker gemensamt, de erbjuder kristallklart vatten och lugna strömmar, här kan du enkelt koppla av eller utöva olika typer av vattensporter.

För de som reser med familj eller av andra anledningar inte vill lämna centrum, så finns det vackra centrala stränder som passar er. Stränderna i Llevant, Ponent och Llarga erbjuder alla typer av tjänster och bekvämligheter, och löper parallellt med strandpromenaden.
 
Cala Font
 
För er som söker lugnare områden, som ger dig mer kontakt med naturen, rekommenderar vi att åka en bit bort från centrum, efter Camino de Ronda, genom Cape Salou. Här hittar du små vikar omgivna av barrskog, som oftast inte är så populära bland turisterna. Det är perfekta vikar för snorkling eller för att bara koppla av i en solstol. Vare sig du vill snorkla i naturen eller hänga på de härliga urbana-stränderna, så finns det inget som går upp emot att bo i ett fritidshus med utsikt över havet med gångavstånd från stranden.

Utforska en rik kultur

Lyckligtvis är Salou mycket mer än bara sol och sand, så du bör avsätta lite tid för att upptäcka dess rika kulturarv under din semester. La Torre Vella Salou är kanske stadens mest besökta monument. Detta torn byggdes år 1530 för att skydda staden från angrepp av piraterna som attackerade via Medelhavet. Idag är tornet hem till utställningar av modern konst. Tornets utställningar lägger mycket fokus på kyrkan Santa Maria del Mar, som byggdes på 1700-talet för att hedra den stora betydelse som fisket har för Salou. Du kan besöka tornet och utställningarna gratis.

Kyrkan Iglesia Santa María del Mar i Salou
 
Medans du promenerar till tornet så kommer du att stöta på några av de viktigaste monumenten i staden; ljuskällan, monumentet till kung Jaume I och huset Bonet. Bonet är byggt i en typisk spansk, modern stil, känd i Katalonien tack vare konstnären och arkitekten Gaudís arbete.
 
Huset Casa Bonet i Salou

Inte heller bör du missa den katalanska bondgården i området som håller en hantverksmarknad. Runt den kommer du att upptäcka hur den katalanska landsbygden, och dess relation med den naturliga miljön, var förr i tiden. Med allt från verktyg, husdjur och vardagliga föremål - den katalanska gården är som en resa till det förflutna! Spana in om hantverksmarknaden är öppen innan du åker, den är främst öppen under sommarsäsongen, men även utan marknaden är området värt ett besök.

Sist men definitivt inte minst har vi den moderna botaniska trädgården som är hem till mer än 400 arter av växter och träd från hela världen, utspridda över nästan två hektar mark. Besöket till den botaniska trädgården kommer att vara mycket lugnt och avkopplande. Lägg märke till det vattendrag som löper längs hela parken, det påminner mycket om det traditionella vattensystem som användes på landsbygden förr.

Las Nits Dauradas i augusti

I augusti färgas Salou i gyllene färger med Summer Festival, som kallas för Nits Daurades (Guld nätter) i området. Under en denna veckolånga festival är gatorna fyllda med folk, evenemang, kulturella festligheter, parader med jättar, flottor, konserter, musikföreställningar och idrottstävlingar. Under Nits Daurades är varje dag en ny, spännande upplevelse.

Nits Daurades
En speciell kväll är Eldens Natt då basljud, trummor och gnistor fyller och förändrar gatorna i centrum till en jordbävning. Under dessa dagar så kommer du att få uppleva några av de mest katalanska traditionerna, såsom de mänskliga tornen. Tornen byggs av att människor står på varandras axlar, det lag som kommer högst vinner. Flera hundra människor deltar i denna typiskt spanska tradition.

Höjdpunkten kommer med fyrverkerierna - en nattlig fyrverkerishow som lyser upp hela himlen. Du kan avnjuta showen från de centrala stränderna i Salou eller från strandpromenaden. Att hitta boende i staden under dessa datum kan vara något komplicerat, så du bör planera redan nu om du vill besöka Nits Daurades. Om du vill resa till det bästa priset så kan du spana in våra fritidshus i Salou.

La Villa Romana de Barenys

I hjärtat av Salou hittar du denna spännande, lilla arkeologiska park. Här kan du fortfarande hitta resterna av en romersk stad från 100 f. Kr, då det hittats över 2000 år gammal keramik! Keramiken har använts för att transportera det vin som produceras i hela Tarragona.
 
Villa Romana de Barenys

Även de få arkeologiska kvarlämningarna i staden Barenys klassas som ovanliga. För att få grepp om exakt vad du kikar på så rekommenderar vi en arkeologisk guide som går med dig på plats och förklarar vad som finns runtom dig. Speciellt när du når den ugn som värmer upp olika massor för att skapa hantverk så är det skönt med en guide som förklarar processen.

Guidade turer: lördagar från 11.00 till 13.00
Tillgängliga språk: katalanska, engelska och franska

Vinterfestivalen: Coso Blanco

I slutet av januari äger Salous fantastiska vinterfestival  rum. Festivalen erbjuder mer än en vecka av fest, glädje och kultur - och kulturprogrammet förbättras  varje år!

Varje dag hittar du olika aktiviteter, allt från danser och konserter till parader av djävlar, jättar och ljusshower.
 
Festen Coso Blanco i Salou

Coso Blanco är den händelse som är mest efterlängtad under Vinterfestivalen i Salou, och lockar över 20.000 människor varje år. Alla går i en enorm parad genom de centrala gatorna, de bär på flottor och går till rytmen i musiken. Helt plötsligt så släcks lamporna och staden tystnar. Det är inte förrän 20 kanoner markerar med sina skott att början av Coso Blanco är kommen, som människorna börjar låta igen. Därefter slängs 22 ton konfetti ut i luften och den riktiga festen av färg, ljus och kul drar igång.

Vinterfestivalen är formad så att hela familjen kan njuta av festligheterna, även de små. För barnen finns det speciella aktiviteter såsom workshops, ansiktsmålning, barnfilmer, teatrar och hoppborgar där de garanterat kommer att ha roligt. Salou är verkligen inte en stad som försämras på vintern - snarare tvärt om!

Lumine strandklubb Salou

Under din semester så förtjänar du det bästa - och Salou har allt som behövs för att garantera det. Tänk dig själv i en hängmatta i solen, du känner de varma vindarna och det lugnande ljudet av havet i bakgrunden, låter det inte bra? Salou är omgiven av vackra badplatser och det är nästan alltid bara en kort promenad till stranden!
 
Lumine Beach Club

Om du vill ha garanterad avkoppling hela dagen så rekommenderar vi ett besök till Salous strandklubb. Här hittar du alla bekvämligheter och tjänster som du kan tänkas vilja ha under en dag på stranden, och på helgerna så erbjuds livemusik. På söndagarna under sommarmånaderna passar det bäst att gå med barnen, då de erbjuder barnanpassade workshops.

Festerna i Jaume I i september

Om du reser till Salou i september har du tur - inte bara för att du kan njuta av bra väder och stränder med mycket mindre folk, men du har även vunnit en resa tillbaka i tiden! I början av september så startar den årliga medeltida festivalen som hålls i Jaume I, i Salou.

Denna festivalen inkluderar ett omfattande program av aktiviteter, alla relaterade till den lärorika medeltiden i Katalonien. En av de mest populära delarna i festivalen är den medeltida marknaden som hålls i Salou. Marknaden har många olika hantverksbodar, workshops och barnaktiviteter. Du hittar även en utställningar av husvagnar, åsnor att mata och teaterföreställningar att se.
 
Nomad Festival i Salou
Stadens gator pryds med allt från ballonger till medeltida pynt och flaggor. Människorna i Salou bär sina allra bästa kostymer och går i en parad genom gatorna. En av favoritaktiviteterna under den medeltida festivalen är den gastronomiska rutt som finns i Salous centrum. Mer än 20 deltagande restauranger erbjuder typiskt medeltida rätter. I september hålls även Nomad Festival, ett modernt projekt som lockar husvagnsresenärer från alla olika bakgrunder till Salou för att tillsammans uppleva en festival med god mat, festlig stämning och livemusik.

Upplev spänning i nöjesparkerna

Nöjesparkerna i Salou är några av dess främsta attraktioner. Området erbjuder bland annat den världsberömda parken Port Aventura, vattenparken Aquopolis, Park Heights Parc Aventura och Salou Go Kart. Den enda nackdelen är att du antagligen inte kommer hinna besöka alla under din semester!

Port Aventura

Port Aventura är den största nöjesparken i regionen. Med sina 6 områden, alla med olika teman, kommer det att kännas som om du reser världen runt utan att ens behöva lämna Salou. De har olika berg-och dalbanor passande för olika åldrar, vuxen till barn, så att alla kan känna spänning här.

Aquopolis är lite mer avslappnat, med pooler, vattenrutschbanor och ett strandområde byggt för att efterlikna stränderna på Hawaii, med hängmattor, palmer, solstolar i trä och strandbarer.

 
Port Aventura
 
Parc Aventura är en äventyrspark i ett skogslandskap belägen i centrum av Salou, som har en mängd olika typer av utmaningar med en fallhöjd på cirka 10 meter. Det finns flera banor i varierande svårighetsgrad, passande för olika åldrar. Om du är höjdrädd så kanske inte denna parken är något för dig, då du ständigt befinner dig mellan trädens grenar.

Om du gillar att känna hastighetens vindar bakom en ratt så finns det inget bättre än att tillbringa en dag vid Salou Go Kart. För dig som verkligen gillar fartfyllda åkattraktioner, så rekommenderar vi att prova attraktionen Bungee Raket. Bungee Raket innebär att du sitter i en gigantisk slangbella som kastar iväg dig cirka 90 meter oerhört snabbt. Lyckligtvis så finns det många nöjesparker och attraktioner i Spanien för dig som gillar spänning.

Spanien Open i Salou

En tillställning för december saknas fortfarande - men inte länge till!
I december förbereder sig nämligen Salou för upplagan av Spanien Open, en av de viktigaste tillställningarna för dancehall och sport i både Spanien och internationellt.

Det här året förväntas mer än 1.800 idrottare besöka Salou, från nästan 30 olika länder och 29 domare från 14 olika länder. Detta evenemang ger dig en underbar uppvisning av färg, musik och det bästa inom koreografi och sport.

Cami de Ronda

Man kan lätt tro att Cami de Ronda är en vanlig vandringsled men ingenting är längre från verkligheten: detta är en av de obligatoriska aktiviteterna om du reser till Salou. Denna väg användes tidigare för att övervaka och försvara kusten, och har sedan dess renoverats många gånger. Förbered dig för vissa oväntade svårigheter i din vandring, bland annat nervkittlande, hängande träbroar.

Cami de Ronda i Salou
Hela leden löper parallellt med kusten ända tills den når Faro de Salou, så du får en underbar havsutsikt hela vägen. Dessutom så kommer du att upptäcka några av de bästa stränderna i Salou under din vandring - så varför inte ta ett dopp på vägen? Under sommarmånaderna så rekommenderar vi att undvika att gå mitt på dagen, då det både blir oerhört varm och du missar den fantastiska solnedgången som syns på kvällarna längs med vägen.
 
Salou är en stad full av spännande, historiska platser värda att upptäcka. Många tror att det endast är en typisk badort vid Medelhavet, bara värd att besöka på sommaren, men så är inte fallet. Staden erbjuder härliga tillställningar hela året om, och det tillsammans med stadens unika kulturarv och skönheten i dess kustnatur gör Salou till en perfekt plats att besöka när som helst på året!