Konsten att upptäcka Ronda & de bästa naturområderna

Välkommen till Ronda, en liten stad i Malaga provins ungefär en timme ifrån Malagas centrala stadskärna. När man väl kommit fram till den lilla byn efter den lång uppförsbacken uppför berget så kan man koppla av och njuta av de de fantastiska utsikterna från stadens tre välkända broar, Puente Romano (Romerska Bron) även känd som Puente San Miguel som byggdes för 2000 år sedan, Puente Viejo (Den gamla bron) även känd som Puente Árabe, en morisk konsruktion som avslutades i början av 1600-talet samt Puente Nuevo (Nya Bron) som egentligen inte är så ny, utan mer den "nyaste" bron som klargjordes i slutet av 1700-talet. Trots att alla tre broar har en imponerade utsikt nedför den kända lavinnen El Tajo som ligger 120m. under den nya bron så är min personliga favorit den gamla bron som idag endast tillåter fotgängare passera.


 Puente arabe - Built by Moorish architects

Ronda och dess historia

Det finns få Analusiska byar med samma charm och stil som Ronda. Området har en lång och intressant historia som sträcker sig längre än många civilisationer i Europa. I början 600-talet f.kr. bodde Kelterna i denna del av världen och då kallades området "Arunda", sedan dess har Fenicierna, Sveberna, Romerna, Araberna och massa andra folkgrupper försökt behålla makten i det lilla området, och man blev inte officiellt en stad förrän under Julius Caesars styre. Utöver den långa och intressanta historian har man också en massa häpnadsväckande turist attraktioner som floden Guadalevin, alla de gamla, men välbevarade arabiska badhusen från 1300 och 1400-talet, broarna med de fantastiska utsikterna, El Tajo den drygt 500m. lång ravinen samt stadens egna tjurfäktningsarena som är designat i Neoklassisk stil. Stadens Plaza de Toros anses vara en av Spaniens vackraste samtidigt som den också är Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Arenan byggdes av José Martin de Aldehuela år 1784, samma arkitekt som stod bakom den nya bron i staden.Plaza de Toros

En annan sevärd attraktion är "El Palacio de Mondragon", ett palats som först byggdes för den Arabiska landshövdingen på 800-talet för att senare efter morernas styre förvandlas till ett katolskt palats. Över åren har man restaurerat denna magnifika byggnad som idag bjuder på allt från museum till stora och fina trädgårdar i olika stilar och arkitektur. Dem intressant historia bakom Mondragon palatset är också väldigt intressant. En annan spektakulär trädgård är Jardines de Cuenca, en vacker trädgård som ligger vid sidan av Tajo de Ronda med en terrass som bjuder en lugn plats för avkoppling och en nästintill oslagbar utsikt.

El Tajo

Ronda & Andalusien skyddade naturområden

I slutet av förra året fick äntligen Ronda sin välförtjänta uppmärksamhet i samband med att den djupa ravinen Tajo hamnade på listan över skyddade natur områden i Andalusien. Samma skyddade stämpel fick också grottkomplexet runt Cueva del Gato som börjar i Hundero och slutar i den närliggande byn Benaojan

Det unika grottkomplexet är inte till för nybörjare och de som inte har med sig utrustning borde inte försöka sig på den 8 km. långa stigen emellan dessa två småbyar. UNESCO gav denna skyddade status till dessa två områden i hopp om att man ska kunna bevara och skydda detta naturområdena som är fulla av gamla träd, vattenfall, gruvor, raviner och massa andra naturliga landmärken. 

Ingen annan provins i Spanien har lika många skyddade områden som Andalusien, med hjälp av UNESCO har man gett sig in att för skydda och bevara hela 20% av Andalusiens yta och detta inkluderar de nationalparker och naturområden samt reservat som över en lång tid tillbaka har fått skyddad status.

Ronda

Hur hittar man till Cueva del Gato?

Att hitta till Cueva del Gato är relativt enkelt med tanke på att området är så avskilt. När man väl hittat till området som ligger ungefär en 15-20 minuters bilresa utanför Ronda och dess central stadskärna, så kan man köra bilen direkt ner mot floden och parkera i närheten. För de som har småbarn eller äldre i familjen är detta ett fantastiskt ställe som besitter alla de små detaljer som man söker ute i den andalusiska landet, fast utan att behöva gå flera kilometer genom jobbig terräng för att komma fram. Vattnet som rinner ned i den naturliga dammen är kristallklart, rent och extremt kallt med tanke på att den färdas flera mil genom grottor och underjord för att slutligen skjuta ner i dammen via ett litet vattenfall.Cueva del Gato

Om du kommer åkandes från Ronda så ska du följa skyltningen mot Sevilla, ungefär 5-6 km utanför den centrala stadskärnan. Halvvägs i denna väg åker man förbi en bensinstation på höger sida, detta är ett bra ställe att fylla på med vatten och annat att äta eftersom man svårt stöter på butiker när man väl är ute i landsbygden. 

Parking for Cueva del Gato

När man åkt förbi bensinstationen ska man hålla ögonen öppna för en skylt som leder mot Benaoján/Monteque

Ta till vänster efter vid skyltningen och fortsätt följa  den nya vägen ytterliggare en 6-7 km. tills du kommit fram till en liten parkering på höger sida (se bilden). 

Man kan också eventuellt se en lite skylt för den lokala hotel/restaurangen Cueva del Gato som inte bara har väldigt bra mat men också väldigt stora portioner till ett lågt pris.

För att kontakta hotellet eller restaurangen för att boka tid eller bord, ring på nummer:  +34 952 167 296

Swimming in Cueva del Gato

 

 

 

 

Läs mer med några av våra favoritartiklar:

 

Bästa Weekend Destinationerna i Andalusien

Vin, Ronda och dess magiska charm