Cueva del Gato i Benaoján, Ronda

Sötvattenpooler finns vid Cueva del Gato

Cueva del Gato (”kattgrottan") i Ronda är en paradisliknande plats med naturliga sötvattenpooler, som man ofta hittar långt ute på den andalusiska landsbygden. Till skillnad från många andra "flodpooler" är det lätt att nå fram till Cueva del Gato. Du kan köra hela vägen fram till floden och parkera bilen bredvid.

Från där du parkerar behöver du bara gå en kort stund, den lätta åtkomsten gör dock att det kan bli fullt under sommarmånaderna, särskilt på helgerna.

Man kan bada vid Cueva del Gato

Det underjordiska vattnet, som via ett litet vattenfall fyller poolen, är kristallklart, väldigt rent och ovanligt kallt. Cueva del Gato är en fantastisk plats för en picknick, att lapa sol på klipphällarna och svalka sig efter morgonens sightseeing. Att hyra semesterbostad i Ronda är dessutom det perfekta sättet att se och uppleva en av Spaniens mest besökta städer.

Serranía de Ronda

Naturområdet Serranía de Ronda har ett av de rikaste ekosystemen i hela regionen. Det finns tre viktiga naturreservat här; Los Alcornocales, som ofta kallas för Europas sista regnskog. Det andra, Sierra de las Nieves, är utsett till ett skyddat biosfärreservat av Unesco och ett av de sista kvarvarande områdena med spanskgranen Abies. Slutligen finns Sierra de Grazalema, Spaniens nederbördsrikaste område, vilket är något som förvånar många: en plats i södra Spanien med mer nederbörd än någon annanstans på hela den iberiska halvön!

För naturälskare finns det knappast ett vackrare och bättre område att utforska. Ta del av den fulla upplevelsen genom att hyra ett av våra hus i Serranía de Ronda.

Cueva del Gato

Cueva del Gato är ett av de mest unika grottkomplexen i Andalusien. Grottan har två ingångar, i norr i Hundidero och i söder vid Cueva del Gato. Den fick troligtvis sitt namn efter det kattliknande utseendet, eftersom öppningen för många påminner om ett stort kattansikte.

Floden Guadiaro, Serranía de Ronda

Hur grottan skapades är naturens verk. Gaduares-floden blockeras av Sierra del Algarrobo (Algarrobo-bergen), som en konsekvens måste floden ändra riktning och söka sig igenom klipporna för att finna ett utlopp för sitt vatten. Grottkomplexet som är ett resultat av detta, är inget annat än spektakulärt.

Cueva del Gato är 17 meter bred och 25 meter hög och en naturlig plats där floden Gaduares dyker upp igen och återförenar sig med Guadiaro-floden. Huvudpassagen är över fyra kilometer lång. Under torra årstider finns det upp till 25 sjöar i detta grottkomplex. Den längsta, som kallas Cabo de las Tormentas (stormboet), är hela 114 meter lång. Sjöarna kan endast korsas genom att simma.

I sin helhet är grottan över åtta kilometer lång, och från där vattnet först rinner in i Hundidero till Cuevas del Gato är det 112 meters fallhöjd. Grottan hyser några unika och vackra strukturer som Sala de Los Gours (Gours sal), Gran Estalagmita (den stora stalagmiten) och Cabo de las Tormentas, ”stormboet” som nämns ovan. Andra spännande formationer är Plaza de Toros (tjurfäktningsarenan) med en diameter på 50 meter, och Galeria de las Cabras (getpassagen).

En svalkande simtur i Cueva del Gato

Att besöka grottan kräver god kunskap och rätt utrustning, så försök inte att utforska den på egen hand. Detta speciella grottkomplex är extremt farligt, det är kallt och det händer ofta att den översvämmas utan förvarning. Flera människor som har gått in i grottan har dessvärre aldrig setts till igen. 

Om du vill besöka grottan, använd dig av ett professionellt företag specialiserat för ändamålet. För att få en översikt över det omfattande grottkomplexet, besök gärna Centro de Interpretación Espeleológica i Montejaque (Montejaques speleologi-center).

Hur man kommer hit

Cueva del Gato är beläget ca. 2 kilometer från byn Benaoján.

Parkering vid Cueva del Gato

Om du kommer från Ronda, följ skyltarna till Sevilla. Efter ca. fem kilometer ser du en skylt mot Benaoján/Monteque. Ta den skarpa vänstersvängen och följ denna väg. Efter drygt sex kilometer, håll ögonen öppna efter parkeringsplatser på höger sida - se bilden.

Avfarten är lätt att missa. Det finns en liten skylt till hotellet/restaurangen Hotel Cueva del Gato, men den är inte särskilt synlig om du kommer från Ronda-hållet.

Du kan parkera bilen vid infarten eller köra längre ner och lämna den vid sidan av hotellet/restaurangen. Restaurangen är en bra plats för lunch: maten är god, prisvärd och portionerna rejäla. För mer information och upplysningar om priser - ring (+34) 952167296.

För de mer energiska är hiking i detta område en storslagen upplevelse. Det finns en enkel och bra markerad rutt som löper parallellt med floden, från Cueva del Gato till Benaojáns tågstation (ca. två kilometer).

En annan vandringstur som rekommenderas är att gå Hendersons järnbana, en nio kilometer lång rutt som förbinder Benaoján-stationen med Jimera de Libar. Denna rutt är bäst på hösten eller under våren.

För mer information, se våra spännande förslag på vad du kan se och göra i Ronda.

Två närliggande byar som definitivt är värda ett besök är Zahara de la Sierra och Setenil de las Bodegas. Ett stopp i Setenil är lätt att kombinera på vägen tillbaka till Málaga. Allt som allt, Cueva del Gato innebär en fantastisk dag i naturen!

Karta - Här ligger Cueva del Gato