På äventyr i Ribeiro-regionen (del 2)

Detta är vårt andra och sista äventyr genom området kring Ribeiro. Vi kommer att börjar med att se tillbaka på Galiciens fascinerande Castrexo förflutna, besöker en lantlig juvel återskapad som en turistdestination, följer spåren av regionens romerska arkitektur och avslutar vår resa med ett besök till Ribadavia, huvudstaden.

Beöka fornborgen: San Cibrao de Las

Märkbara egenskaper i detta område är fornborgarna eller slotten, castros. Under vårt besök konstaterar vi att den nordvästra halvön verkar ha varit en bra plats att leva på i tusentals år.

Castro de San Cibrao de Las

 

Sett i nutid, är det inte förvånande att hundratals forten har överlevt, men att en del har återställts . Behandlingen av galiciska monumentala arv (inklusive de naturliga och natursköna, men det är en annan historia) under århundraden har varit ganska olycklig.
 
I bästa fall tog människor med sig stenar från forten; i värsta fall krossades megalitgravar av människor som sökte efter dolda skatter.

Ingången till anteacrópolis castro

 

För att återgå till en värld av fornborgar finns det ett center som berättar mer som välkomnar besökare vid ingången till fortet San Cibrao de Las. Här tillåts du lära känna den gåtfulla historien om de människor som bodde i Galicien före ankomsten av romarna lite bättre.

Att förstå ursprunget är det som gör det för oss att avancera på många sätt och vi vet alla att de som glömmer sin historia är dömd att upprepa den.

Andra väggen på castrum

Citania eller staden Lámbrica är ett namn som återfinns i staden känd som Ara de Eiras; detta namnger också fortet som ligger högst upp på en kulle som är nästan 500 meter hög. Fortet har två försvarsmurar och ett Akropolis. Även om det är mindre känt än andra symboliska fornborgar såsom Barona eller Santa Tecla, dess stora storlek kommer göra det möjligt att upptäcka nya hemligheter om fornborgskulturer i framtida utgrävningar.

Pazos de Arenteiro: En resa in i 1200-talet

20 minuter från San Cibrao de Las ligger en pärla i landsbygdsturismen, Pazos de Arenteiro. Platsen är fantastisk och ligger högst upp på sidan av ett berg med Avia och Arenteirofloderna bara ett stenkast bort.

Pazos de Arenteiro

Den extraordinära arkitekturen talar tydligt om en by överraskad av oväntade rikedom som genererats av regionens viner hundratals år innan idén om Denominación de Origen - att klassificera ett vin eller annan produkt av sitt ursprung - kom på tanken hos någon.

Den landsbygd lägger särskild vikt åt alla som är kulinarisk upplevelse, investerar i lokala rätter och produkter som odlas i stadens ekologisk trädgårdar. Vandring, vinprovningar och kurser liksom många andra aktiviteter med anknytning till livet på landsbygden är några av de tillgängliga aktivitetsalternativen.

Romanska vägen till Pazos de Arenteiro

Pazos de Arenteiro har sitt egen tempel naturligtvis. Det är en stor romansk kyrka som tillhörde till Maltaordern. De flesta palats är samlade här runtikring inklusive Casa de Arriba, Casa e Granxa do Moto, Pazo de Cervela, Pazo do Currelo, Pazo Feixó, Pazo de Laxas och Pazo Tizón. Det råder ingen tvekan om att det kyrkliga arvet representerar en stor del av attraktionen i området.

Källa vid San Clodio

 


Även Ribeira Sacra, av spanskt ursprunk, kan vara det du kommer att tänka på först när det talas om en romantisk väg genom Ourense har Ribeiro också skatter att entusiasmera konstälskare med. Vi börjar med det gamla klostret San Clodio i Leiro.

Fasaden på kyrkan San Clodio

 

Även om början av klostret begynnelse är okän är det känt att Cisterciensorden ankom 1225. Det vill säga samma ordern som i Oseira som du kanske kommer ihåg från vår tidigare artikel om Ribeiroregionen. Detta förklarar den obestridda ledarskapet av San Clodio i att införa vinrankor och vinproduktion i hela regionen. 

Sakkunnigt restaurerad ligger klostret är inte långt från centrum av Leiro. Det är just i en del av Avia som passerar Leiro centrum där bilden nedan togs av den eleganta skarvfågeln som beslutade sig för att gå med en sträcka på promenaden.

Kormoran

 

För att upptäcka det stora antalet helgedomar, kapell och kyrkor som finns i regionen är det bäst att promenera och hitta dem spontant. Det finns en hel del tempel som har en romansk bas, många visar också tecken på expansion eller restaureringar under senare perioder. Alla är inspirerade av en obestridlig romansk ande.

San Xiao de Astureses

Kommunen Boborás är anmärkningsvärt att välbesökt plats med många kyrkor av stort konstnärligt värde. Bland annat finns kyrkan San Martino i Cameixa som har en magnifik romansk absid och ett solur. Kyrkan San Xiao de Asturias med en rektangulär absid byggdes av tempelriddarna som också tar såg till att kyrkan San Mamede de Moldes byggdes.

Castrelo de Miño, San Amaro, Leiro, Ribadavia och resten av kommunerna i området döljer fler romanska pärlor som är värda att besöka.

Santa María de Castrelo de Miño

 

Ruta del vino  - Vinvägen

Ribeiro viner upplever en verklig boom i hela världen. Om vi ska framhäva något om regionens vinproduktion är att de inte är nykomlingar i branschen. Det finns ungefär ett dussin vingårdar som omfattar de små och välkanda som tillsammans med stora märken som konkurrerar på den internationella marknaden.

Nedan följer en liten lista med vingårdar i fall du vill boka ett besök för att lära sig mer om den fascinerande världen av galiciska viner:

Val de Souto (Castrelo de Miño, tfn: 636 024 205), Valdavia (Cenlle, 669 892 681), Viña Costeira (Ribadavia, 988 47 72 10), Pazo Tizón (Pazos de Arenteiro, Boborás, 902 120 915), Val do Deva (Cortegada, 660 722 734), Pousadoiro (Castrelo de Miño, 667 568 029).

Ribadavia: 1000-talets galiciska huvudstad

Under inga omständigheter kan vi säga adjö till Ribeiroregionen utan att besöka dess huvudstad Ribadavia. Något att värt att notera: förvänta dig fasansfulla byggnader som möter dig vid ingången till staden, speciellt om du kommer från Vigo på A-52. Liksom i många andra städer i Galicien och Spanien lämnade Franco bakom sig ett monstruöst estetiskt arv.

Calle de Ribadavia

Att köra i staden är ungefär som att passera genom lagren i en lök tills vi når hjärtat av Ribadavia, hem till inget annat än dess judiska kvarter


Detta historiska området är ett av de viktigaste i hela Galicien och är överlägsen när det gäller historiskt värde, i jämförelse med andra galiciska städer som har nästan 100 gånger så stor befolkning som i Ribadavia. Föga förvånande är att Ribadavia var huvudstad i Konungariket Galicien i slutet av elfte århundradet under tiden då García I regerade.

sköldar

Även om det är sant att staden lämnades att tyna bort under en lång tid behöll de gamla judiska kvarteren en imponerande mängd charm som finns även i dag. Se till att utforska de gamla gatorna, karakteristiska torgen, utsmyckade byggnaderna och mycket mer.

Castillo de Ribadavia

 

Bland sitt breda religiösa arv finns två kloster: Santo Domingo och San Francisco. Det finns också kyrkorna i Santiago, San Juan och Santa Maria. När det gäller civil arkitektur måste vi också nämna slottet som ligger mitt i stadens centrum och Pazo de Baamonde.

Plaza en Ribadavia

 


Även om när som helst på året är en bra tid att besöka Ribadavia förvärvar staden en singular gasutveckling vid vissa tider. Festa da Istoria som anordnas den sista helgen i augusti lockar tusentals besökare från hela Galicien.

Kyrkan San Juan

Under denna period är Ribadavias glansdagar återskapade: medeltida turneringar, judiska bröllop och middagar, schackspel med mänskliga pjäser. Fiesta trycker sin egen valuta: el Maravedí. Och de flesta av de personer som deltar (och vi pratar om tusentals) går utklädda eller klädda i tidstypiska kläder, det vill säga att alla har det bra.

Andra relevanta händelser i kalendern inkluderar Feira do Vino do Ribeiro, vinfestival som anordnas årligen i slutet av april eller början av maj, och Festival Internacional de Teatro, internationell teaterfestival, som hålls i juli månad.

Karta