Virgen del Carmen - festligheter i Malaga

När du är ute och njuter av solen, stränderna och alla de moderna anläggningarna i de södraste delarna av Spanien, kom ihåg dessa glittriga turistorters ursprung och historia. 

Det var inte allt för länge sedan som alla städer längs Malagas kustlinje var fiskebyar. Det dagliga livet var beroende av havet. 

Firanden som den av Virgin del Carmen påminner oss om hur snabbt saker och ting har förändrats och hur integrerat havet är i vår lokala kultur. 

Virgen del Carmen 

16 juli kommer städer och fiskebyar längs Spaniens södra kust hedra La Virgin del Carmen, sjömännens beskyddare. En avbildning av helgonen paraderas längs gatorna och sätter sedan segel i en av de färggladaste dekorerade båtarna. 

Den bästa platsen att uppleva denna fiesta nära Malaga stad är Rincón de la Victoria och området El Palo/Pedregalejo (där denna video var filmad). 

Ursprungshistorian om Virgen del Carmen


För att hitta ursprunget till “la Reina de los Mares”  havets drottning, tar vi oss tillbaka hela vägen till Gamla Testamentet där profeten Elias återvänder till grottan i Mount Carmelo nära Haifa i Israel. 

Det här leder oss till starten av den viktiga katolska religiösa ordern, Carmelites på 1100-talet. Hundratals år senare började folk be om beskydd av helgonet Maria av Mount Carmelo 
 Virgin of Carmen. Hon adopterades snabbt av fiskare och sjömän överallt som deras beskyddare. 

Virgen del Carmen, Malaga

Nutid

16 juli tas statyn av Virgin del Carmen från sin vanliga plats av tillbedjan, dekoreras med blommor och bärs till havet på axlarna av män ur lokalbefolkningen.  

Hon bär sedan upp på en blomsterbäddad båt för en tur runt bukten ackompanjerad av många småbåtar, (inklusive traditionella jábegas), ljud och fyrverkerier.

Här bärs Virgen del Carmen i Malaga

Fiestan är olika den mörka procession som äger rum kring påsk, läs mer här om Malagas påskfirande/
Semaña Santa

Firandet av Virgin del Carmen är mer festligt och glatt och kulminerar ofta i en natts festande och drickande med rop som "Guapa" och "Viva la Virgen" till de tidiga morgontimmarna. 

båt med Virgin del Carmen

Det exakta datumet för firandet kan varierar från plats till plats. Det är alltid bäst att kolla upp alla information med lokalbefolkningen och lokala anslag.