Monica - Veckans Svenska i Spanien

En kort intervju med veckans Svenska i Spanien.

Monica har bott i Spanien i snart 15 år och vi på semesterbostad-Spanien fick möjlighet att ställa 4 korta frågor om hur det gick från att vara semesterbosättare i Spanien till att bo här hela året runt.

Monica with dogs

Hej Monica, Vem är du och vad gjorde du innan du kom till Spanien?

Jag heter Monica A. och jag är en gammal textillärare från Stockholm. Tidigare har jag jobbat som lärare i mer än 20 år innan jag åkte ner till Marbella och Spanien för första gången på en 70-års födelsedagsfest i slutet av 1990-talet. Jag och min Särbo åkte ner en vecka och istället för att spela golf med resten av gänget beslöt vi oss att gå upp mot bergen och upptäcka de härliga naturområdena. Detta var i Januari månad och det jag kommer ihåg att jag tyckte att det var otroligt att vi kunde gå i kortärmat, dricka kaffe på uteserveringar och njuta av det varma vädret trots att det var kallt i Sverige.

Väl hemma efter semestern började jag prata med min dotter Caroline om att flytta till Spanien ett tag, efter lite diskussioner med Caroline som var 16 år vid den tiden, kom vi fram till att vi båda kunde tänka oss att pröva på ett nytt äventyr i Spanien. Hon började andra ring i Svenska Skolan i Fuengirola och en tid efter det köpte jag min första bostad i Spanien, ett tre våningshus i Los Boliches som jag senare sålde. Eftersom jag tyckte om Fuengirola så beslöt jag mig för att bo centralt i stan så jag kunde ta mig överallt gåendes, 2006 köpte jag ett litet råtthål i Pueblo Lopez som jag nu har totalrenoverat och här bor jag än idag.

Dogs together 

Så du bor i Fuengirola på Costa del Sol och lever livet alltså?

Ja, det kan man utan tvekan säga. Jag är ju pensionär så det är ingen ide att sitta inomhus i Sverige. Här i Spanien finns det allt som oftast något att göra. Nackdelen, kan man tro är att det kan bli ensamt ibland, självklart finns större delen av familjen och släktingarna i Sverige men det roliga är att när jag väl träffar mina döttrar eller familjen så handlar det mer om kvalitets tid. Min ena dotter Camilla är jurist och Caroline är landskapsarkitekt, så båda jobbar i Sverige och alla är så upptagna med sitt eget, med barn, jobb, vänner etc. Innan man vet ordet av det så spenderar man egentligen väldigt få dagar med nära och kära i Sverige. Här i Spanien handlar det om att ta vara på tiden och sig själv, inte stressa emellan massa olika platser utan att kunna stanna upp och njuta av varje ögonblick.

Så hur ser din dag ut nuförtiden?

Tidigare gick jag med mina hundar, Niña och Beata, till stranden eller kanske upp mot bergen några gånger i veckan där vi kunde ta långa och avkopplande promenader genom Spaniens fantastiska landsbygd. Vi älskade att gå igenom fåraherdens mark, njuta av den gröna och Spanska omgivningen, fast nu börjar ju hundarna närma sig 15 års åldern så det blir allt för långt och varmt för långa promenader.

I början när jag flyttade hit så var det ju väldigt enkelt och passande, många pratade svenska och man kunde hitta skandinaviska föreningar som Svenska Kyrkan och Nordiska förbundet om man ville hitta ett socialt umgänge. Nu efter några år så känner jag ju till en stor delen av staden och vice versa, så jag går mest till vänner och kafeterior och njuter av vädret samt alla trevliga människor som man hittar här och där. På förmiddagen brukar jag och hundarna gå på utflykt i några timmar, jag dricker lite kaffe eller läsk, pratar med vänner, träffar nya människor eller delar lunch med en väninna på Art Café eller Bellman.

När jag behöver köpa mina favorit produkter som inte finns i spanska butiker vet jag att jag kan hitta det i svenska butiken i centrala Fuengirola, jag vet att min bankman pratar svenska precis som majoriteten av personalen som jobbar på de cafeterior, restauranger och butiker jag brukar gå till. Det är dessa småsaker som gör att jag och alla vänner och familjer som kommer på besök får samma känsla, att vi nästintill är hemma här i Spanska solkusten. Trots att jag har lärt mig tillräckligt bra spanska över åren för att kunna kommunicera med en spanjor så är det fortsatt skönt att kunna tala sitt moderspråk även utanför Sverige.Pueblo Lopez and Monica 

Har du några avslutande ord till alla semesterbosättare som vill spendera mer tid i Spanien?

Under mina 10 första år i Spanien åkte jag tillbaka till Sverige 3 ggr. om året, men jag längtade väldigt snart tillbaka och nu har jag börjat förstå att tiden som jag spenderar med mina kära i Spanien är mycket bättre än den tiden vi spenderar i Sverige. Vädret och solen gör en oerhörd skillnad och med det spanska klimatet är det svårt att inte vara lycklig 320 soldagar om året. Här i Spanien spenderar man mer tid på skapa vänner och socialisera med de än vad man gör i Sverige. Det är inte mer än 4 flygtimmar till mina döttrar i Sverige så jag kan närsomhelst åka tillbaka med en väldigt billig biljett och i slutändan så är människor här för att leva livet och må "maravilloso" (underbart), så kom du också och lev "una vida maravillosa".Monica in Backyard