En utflykt i Alora mot toppen av berget och bland molnen.

Andalucien är otroligt stort när det kommer till sevärdheter och aktiviteter i naturen. Klockan 8.30 på en söndags morgon i februari bestämde vi, en grupp bekanta för att mötas upp i Malaga Center och därifrån åka antingen med bil eller tåg till El Chorro i Alora. Alora är en liten by som ligger ungefär 40km utanför centrala Malaga stad till öster om den stora floden Guadalorce.

Väl vid slutstationen så möttes vi upp på en bilparkeringen precis utanför Aloras tågstation och där bestämde vi oss gemensamt att börja dagen med kaffe och frukost i den lokala restaurangen "La Garganta".

 

Alora är en väldigt populär samlingspunk för både vana och oerfarna klättrare, här hittar man bergsväggar och klippor med leder för alla svårighetsgrader. Utöver det hittar man också anpassade stigar för cykling i bergen, långa naturpromenader och självklart olika campingplatser för övernattning om man känner att man vill spendera kvällen i naturen.

Vår gemensamma vän Juan Fransisco har nyligen börjat planera in guidade turer i naturen en till två gånger i månaden och denna har hade han lovat oss ett äventyr som ska ta oss upp mot molnen över loppet av en sju timmar lång vandringstur.  Vägarna och stigarna vi gick på var blandat mellan naturlig terräng med enkla stigar till områden där vi skulle klättra uppför stora stenar och kullar.

Totalt skulle det bli 12 km fram och tillbaka med ett avslut på 1208 meters höjd. Även om vädret började utan sol hoppades vi kunna hitta ett perfekt ställe där vi alla kunde avnjuta en lunch med en utsikt över den fantastiska dalen Abdalajis, förutsatt att vinden tillät.

El chorro - A la Huma

Vår grupp bestod av 15 personer från olika nationaliteter med åldrar från 25 år upp emot 60 år. Enligt informationen i meddelandet vi fick i förhand så var detta en promenad för de som har möjlighet att gå i medelhög takt och i halvsvår terräng.

Arabic Steps 

När vi väl gått förbi de enklare delarna av vägen började vi sakta men säkert närma oss de mindre promenadvänliga stigarna. Det stora berget bestod delvis av naturliga stigar som skapats med tiden till områden där man kunde gå upp via handgjorda trappsteg, känt lokalt som de Arabiska trapporna. Området har fått sitt namn efter de skickligt gjorda trapporna byggda före 1500-talet och som man fortfarande än idag använder på väg upp. Man kan också se stora delar i otroligt bra skick trots hundratals år av användning och slitage.

Big bird 

Väl uppe i berget blev vissa  kvar på 1100 meter bland de blommande mandelträden i rosa och vitt, medan den andra halvan av gruppen fortsatte längre upp mot det rosa berget som med tiden har bildats av marina fossil.

A la Huma El Chorro

 

Väl uppe på toppen kunde man bitvis inte ens se sina egna händer på grund av de tjocka molnskikten i toppen av berget. Vi beslutade oss att äta matsäcken och koppla, samtidigt som vi rensar lungorna med den friska och svala luften och självklart med en utsikt över en av den viktigaste floden i Málaga, Rio Guadalhorce. 

Showing the Way

Väl nere vid den Arabiska trappan kunde man se att andra grupper hade börjat samlats för att njuta av den fridfulla platsen, samt ett tiotal klättrare som börjat bestiga bergsväggarna. Självklart har El Chorro stora möjligheter för klättring och en artikel om "El Caminito del Rey" av våran egna John Kramer kan ni läsa mer om här.

Climbing the rocks 

 

Vägen ner var lugn men relativt svår och många gånger så hade det varit svårt att hitta ner om inte  för alla små stenshögar som vår vän byggt upp i hopp om att markera ut vägen för oss alla.

För mer information om nästa utflykt, kolla Málaga Natural Guiada - Málaga Natural Guided officiella facebook sida.