Njutningsresa - de 6 bästa gourmetmarknaderna i hjärtat av Madrid

Ingen stor stad kan vara utan sina gourmetmarknader. Och du ska vet att Spanien har många. Speciellt i Madrid finns det ett stort urval av marknader. Inte bara världens största söndagsmarknad i Madrid, den berömda loppisen Rastro, men också riktigt många gourmetmarknader har sin hemvist i den spanska huvudstaden. 

Alla som är nyfikna på nya smaker och kulinariska upplevelser bör besöka minst en av de fantastiska torghallarna (Mercado) i Madrid. Här säljs det inte bara färsk frukt och grönsaker men också ett stort utbud av barer och bodar som bjuder på spännande och ovanliga delikatesser ofta i form av tapas som kan avnjutas på stället. Dessa torghallar har blivit stora turistattraktioner men framförallt är det ett paradis för den matintresserade!

Här är vår lista över de bästa och vackraste marknaderna för tapas i Madrids centrum.

1. Mercado San Antón

Mercado San Anton i Madrid

Mercado San Antón är en marknad i mitten av det trendiga kvarteret Chueca där många homosexuella och konstnärer har slagit sig till ro. På denna marknad hittar du allt som kräsna kunder i en metropol önskar sig. I den nedersta delen av marknaden bjuds allt från alla former av bröd, frukt och grönsaker till exotiska ostar, skaldjur och gourmethamburgare. På våningen ovanför kan du beställa tapas och ett glas vin i en av de många spännande och goda tapasbodarna. Det hittar också internationella tilltugg som sushi. 

takterassen till San Antón ligger en trevlig utomhusbar med soffor där du kan slå dig ner och avsluta dagen med en drink eller blott en kopp kaffe efter shoppingen och tapasrundan. Den tillhörande restaurangen bjuder sina kunder själv att välja ett önskat stycke kött eller fisk på marknaden så tillreder restaurangen en efterföljande middag skapat av de individuella önskemålen. Berätta bara vid stånden där du handlar att inköpet är para cooking de la cocina de San Anton” (så tillreds måltiden i San Antons kök). 

Adress: Calle Augusto Figueroa 24. Öppettider: Måndag - lördag kl: 10-22, söndag kl: 10-15. Restaurangen: Kl: 10-24, fredag-lördag till kl: 01:30. Metrostation: Chueca.

2. Mercado San Miguel

Madrid - Mercado de San Miguel

Mercado San Miguel är den mest berömda gastronomiska marknaden i Madrid. Den vackra torghallen är i sig själv ett konstverk tack var de imponerande smidesarbetena från 1919. Hela byggnaden är idag utsedd till ett kulturarv och är definitivt värt ett besök även om du inte vill äta. 

Sedan renoveringen 2009 är Mercado San Miguel primärt blivit en mötesplats för gourmander. Här finns ett stort urval av vin, skinka och alla former av tapas som serveras nygjorda både kalla och varma från de öppna köken. Det finns massor av stånd där du som besökare kan avnjuta och överblicka alla de goda delikatesserna och inte minst smaka på dem. 

Marknaden är centralt belägna och ligger vid sidan av Plaza Major och är i början på tapaskvarteret La Latina.  Runt mattiderna, både till lunch och kvällsmat, är här fullt av spanjorer och turister på jakt efter gourmetmat av hög kvalitet. Särskilt på helgerna, när marknaden har öppet till midnatt, är det riktigt mycket folk på marknaden. Prisnivåerna är generellt lite högre än de vanliga tapasbarerna, men maten är läcker och väl värd priset. 

Adress: Plaza de San Miguel. Öppettider: Måndag, tisdag, onsdag och söndag kl: 10-24, torsdag, fredag och lördag kl: 10-14. Metrostation: Tribunal (Gran Vía)

3. Mercado San Ildefonso

Mercado San Ildefonso på Calle Fuencarral i Malasaña, Madrid

Mercado San Ildefonso är en av de nyaste attraktionerna i Madrid, då denna marknad bara varit öppen sedan sommaren 2014. Den moderna byggnaden är tre våningar hög och byggdes i ett område där det tillbaka i tiden 1970 låg en torghall. Utifrån liknar byggnaden mer en trendig lägenhetsbyggnad i New York än en marknad. Inne i byggnaden utstrålar dock atmosfären marknad. 

Här hittar du utsökta iberiska köttprodukter av högsta kvalitet såsom Arturo Sánchez och många andra spanska och internationella delikatesser som stimulerar sinnena och nyfikenheten. 

Ta en promenad mellan några av de 18 bodarna och välj noga dina smaker och prova sedan och njut av din favoritdelikatess med en drink i den trendiga matsalen i mitten. Eller njut av dem på den vackert upplysta terrassen eller uteplatsen. Här finns mänger av olika möjligheter.

Marknaden är belägen i det ultra-hippa kvarteret Malasaña på en av de viktigaste shoppingatorna i Madrid, Fuencarral.  när du ändå är i området varför inte tillbringa en lugn paus från shoppingen här i denna speciella atmosfären?

Adress: Calle Fuencarral 57. Öppettider: Dagligen kl:  10-01. Metrostation: Tribunal (Gran Vía)

4. Platea Madrid

Mercado Platea mitt i Restaurant Arriba i Madrid

En annan ny marknad, som öppnade 2014, är Platea Madrid, som ligger i en gammal teater. Den har inte så stora likheter med en traditionell marknad då det mest av allt liknar en stor restaurang för hela huvudstaden. Atmosfären för tankarna till att tro att du är på nattklubb och här finns också en hipp cocktail-lounge. Det är många våningar och detta gourmettempel har mörk belysning och på kvällarna spelas här live-musik

I källaren "El Foso" ligger en rad med bodar där du kan beställa allt från italienskt till asiatiskt. På bottenvåningen kan du smaka baskiska pintxos eller få iberisk skinka, ost, ostron och andra färska råvaror. På första våningen ligger en restaurang där kocken Ramón Freixa Arriba är chef. På andra våningen hittar du cocktailbaren Palco. Här finns också en rökklubb. 

Alla restauranger i Platea förvaltas av tre spanska kök som tillsammans har sex Michelin-stjärnor. Det är inte för intet att denna marknad är för gourmander i de finaste butikskvarteret Barrio Salamanca.

Ett besök på Platea-marknaden behöver dock inte våra så dyrt. Pintxos och drycker kostar ca 2.50 € (ca 25 SEK). En meny på El Foso kostar mellan 15-30 €(150-300 SEK) I restaurangen ligger priserna på mellan 40€(400 SEK) för en meny. 

Adress: Calle Goya 5-7. Också tillgänglig från Calle Hermosilla och Marqués de Zurgena. Öppettider: Måndag till torsdag kl: 12 – 24, fredag till söndag kl: 12 -02. Metrostation: Serrano

5. Mercado Anton Martín

Yoka Loka Sushi-Bar i Mercado Anton Martin i Madrid

Denna marknad i det mångkulturella kvarteret Lavapies har bevarat sin folkliga karaktär. Tillsammans med denna speciella atmosfär har du på Mercado Anton Martín möjlighet att få äta på några av de mest hippa barerna och restaurangerna i Madrid med ett val av allt från internationellt till ekologiskt

Priserna är rimliga. En meny kostar bara omkring 10€(100 SEK) måndag till fredag. Både det italienska, japanska och peruanska köket kan du hitta här. Du kan följa med i kockarnas arbeta i det öppna köket. Emellan matstånden är de vanliga bås där lokalinvånarna kan köpa sin färska frukt och grönsaker, eller fisk och kött.

I en hektiskt storstad som Madrid säger det något om kvalitet när något består länge. Mercado Anton Martín har funnits sedan 50-talet liksom flamenco-skolan som ligger ovanför marknaden. Den är således den äldsta, aktiva flamencoskolan i Madrid. Ibland kan du därför höra de karakteristiska hälarna på en flamencosko slå mot golvet när du strosar genom marknaden. 

Den moderna loungen är populär på marknaden där du kan dra dig tillbaka med en siesta med en drink. Om du är tidigt ute så är marknaden också idealiskt för att avnjuta en spansk frukost, kaffe och rostat bröd med tomat. 

Adress: Calle Santa Isabel, 5. Öppetider: Måndag till fredag kl: 9-21, lördag kl: 9-15. Metrostation: Anton Martin

6. Mercado San Fernando

Mercado San Fernando i Madrid

Mercado San Fernando påminner i stil och karaktär lite om Mercadeo Anton Martín. Bägge är belägna i samma mångfärgade och mångkulturella LavapiesMercado San Fernando grundades 1944 och var tillsammans med Anton Martín i ett beklagligt tillstånd till och med renoveringen 2012 då livet kom åter till byggnaden. 

Du äter gott på denna marknad och här hittar du bland annat sushibarer med dagliga erbjudanden. Här finns också ett utmärkt bageri där du kan köpa läckra stora bröd och kakor. 

Om du önskar att göra som madrileños, så njut ditt morgonkaffe och frukost i baren. Da Lavapies är fullt av unga kreativa människor och marknaden är både färgstark, livlig och full av överraskningar. Särskilt på helgen är här konstant aktivitet eller musikevenemang.

Bottenvåningen kommer att några av söndagseftermiddagar förvandlas till ett dansgolv för salsa! Ett besök på Mercado San Fernando kan kombineras med en promenad genom loppmarknaden (Rastro), som äger rum varje söndagsmorgon, eftersom det ligger alldeles i närheten.

Adress: Calle de Embajadores 41. Öppettider: Måndag kl: 9-14 och kl: 17-21, tisdag till torsdag kl: 9-21, fredag kl: 9-23, lördag kl: 9-17, söndag kl: 11-17. Metrostation: Lavapies