10 fakta om Nyårsafton i Granada

fyrverkerie

Nyårsafton i Granada

 
Nyårsafton kallas för Nochevieja på spanska. Den sista kvällen på året avnjuts av spanjorerna och de äter tolv vindruvor för att fira tolvslaget. Det är en vindruva för varje slag klockan klämtar. Om du vill prova själv måste du vara snabb för att kunna äta dem i tid. Prova druvorna utan kärnor för då går det lättare. Om du ätit klart när det sista slaget slår betyder det god tur under det nya året. 

På 31 december kommer fyrverkerier fylla Granadas himmel också. Se skyltarna i Granada vid Plaza del Carmen. Varje år anordnar borgmästaren flera stora fyrverkerier ovanför stadshuset. Livemusik bjuds du på efter showen och dansen är igång till de tidiga morgontimmarna.

De flesta äter middag hemma på Nyårsafton. Spanjorerna brukar påbörja sin måltid ca 22:30 och den pågår gärna förbi midnatt. Byborna kommer att lämna huset efter avslutad efterrätt för att festa runt kl 01:00. Så många barer öppnar inte förrän 01:00 eller senare. 
Om du vill äta ute på Nyårsafton på en restaurang i Granada måste du boka bord i förväg. 
slalombacke vid Borreguiles

Nyårsafton i Sierra Nevada

Jul och Nyår är fantastiska årstider att njuta av skidåkning i Sierra Nevada-bergen. På nyårsafton är fester populära här. Det är alltid en supertrevlig atmosfär kring hela resorten. 

De flesta ställen avnjuter en helgdag i Spanien den 1 januari. De flesta affärer är stängda och bara några få restauranger kommer att ha öppet kring lunch på Nyårsdagen. Om du vill gå ut och äta då antingen på lunch eller middag är det läge att höra efter vilka ställen som har öppet. 

Toma de Granada

2 januari firar Granada ännu en högtid. Det är en lokal högtid, endast i staden Granada och inte i provinsen. De firar dagen Toma de Granada. Bokstavligen betyder det övertagandet eller att beslagta Granada. De katolska trupperna fick kungadömet Granada av araberna på denna dag. Festligheterna är något kontroversiella då många i lokalbefolkningen skulle föredra att inte fira denna händelse. Å andra sidan är det extremt praktiskt att ha två bankhögtider två dagar efter varandra. 
Om du vill uppleva eventet så hålls det på Granadas stadshus vid tolvslaget varje år. Ceremonin varar inte länge (kanske 30 minuter till en timme). Borgmästaren vinkar med en vimpel från balkongen på stadshuset. Varje år är det en marsch över torget med tjänstemän från den lokala militärakademin också.

En spansk jul

Från 2 till 5 januari kan du fortfarande uppleva de sista dagarna av att se de olika julkrubborna runt stan.
Då uppenbarelsen är mycket viktig i den spanska julkalendern är det verkligen julen ända fram till slutet av den 6 januari. 

Los Reyes Magos

The Three Kings

 
Den 5:e januari kommer Calbagata de Reyes till stan. Staden av Granada och andra städer i provinsen har deras årliga julparad. I Granada rör sig denna procession i sakta mak längs Gran Via in Granada. Här finns ungefär 20 vagnar med hundratals dansare och skådespelare i paraden. De tre kungarna kastar ut massor av godis till folkmassan. Denna tradition har pågått i mer än 100 år i Granada och är en av de äldsta i Spanien. Poeten Frederico García Lorca deltog i den första paraden i staden som ägde rum 1912.
 
En mängd andra personligheter är med i paraden som elefanter, kameler och tjänare som samlar in barnens önskelistor att ge vidare till kungarna. 

De senaste åren har mer än 10 000 kg godis regnat ut över Granadas folkmassor. 
 
För att se paraden 5 januari tidig kväll:
 
• Den börjar ca 17:30 från Gran Capitán 
• Sedan beger sig paraden längs Calle San Juan de Dios, 
• Över Gran Vía de Colón och sedan ner Calle Reyes Católicos, 
• Paraden tar sikte på Puerta Real och sedan till Plaza del Humilladero, 
• Den färdas upp Carrera de la Virgen och bredvid el Corte Inglés 
• Tillbaka till Puerta Real och upp till Plaza del Campillo
• Sedan till Calle Reyes Católicos och avslutar på Plaza del Carmen vid Granada Town Hall, vanligtvis kl 22:30. 

Duende Fermin

Vid slutet av Cabalgata eller Kungarnas parad i Granada, gör Duende Fermin ett framträdande. Denna magiska karaktär kommer ut på balkongen av Granadas stadshus. Han introducerar de tre kungarna för Granada och varnar barnen för att gå att lägga sig tidigt om de vill få sina julklappar. Efter detta korta tal av Duende Fermin börjar fyrverkeriet ovanför stadshuset. 
 
Roscon de Reyes

Roscon de Reyes

 
Affärerna har öppet sent den 5 januari (till midnatt). Det här är ett perfekt tillfälle att köpa din Roscon de Reyes. Denna säsongs- och historiska kaka äts den 5 och 6 januari. Det är en briosch dekorerad med kanderad frukt och socker. Kakan är fylld med vit grädde (nata) eller crème patisserie (crema). På senare tid har andra typer av fyllningar dykt upp på bagarens hyllor som t ex tryffel eller choklad. 

Var uppmärksam på att du kan hitta en överraskning inne i Roscon. Spaniens motsvarighet till att gömma mandeln i risgrynsgröten. De lägger en torkad böna inne i varje Roscon. Om du får denna sidan av kakan säger traditionen att det är du som betalar för hela kakan. 
 
Och om du får en kunga-figur då får du bära den Gyllene Kronan (gjord av papp) och kommer att vara kung för en dag. För att undvika gräl mellan bröder och systrar ber vissa familjer den lokala bagaren att lägga i fler än en kung så det räcker till alla barnen. 
 
 
¨Si es el haba lo encontrado este postre pagarás más si ello es la figura coronado y Rey serás¨
 
I Spanien kommer julklapparna på morgonen den 6 januari efter att de tre kungarna, vise männen, lämnat dem. Om du inte varit snäll kommer de lämna kol istället för gåvor. För att göra denna traditionen lite lättare för busiga barn finns det en söt version gjord av socker som varning.