Var ska man bo på Gran Canaria?

Gran Canaria är ett av de mest kända och populäraste resmålen bland Kanarieöarna. Ön har i många år varit en favoritplats för turister, inte bara på grund av sitt sköna klimat, utan även tack vare det stora utbudet av kultur, nattliv och vacker natur.

De som letar efter en solsäker semester, även under vintern, bör hyra ett semesterboende på Gran Canaria. Denna Kanarieö, där man brukar säga att en evig vår råder, är ett fantastiskt resmål för naturentusiasten, matälskaren och de som söker efter kultur och skönt strandliv. 

Var ska man bo för en familjesemester på Gran Canaria?

Det är inte förvånande att många familjer älskar Gran Canaria. Det stora utbudet av sevärdheter och aktiviteter gör en familjesemester till ett riktigt äventyr - där en ny och spännande upplevelse lockar varje dag. Destinationerna på öns sydsida är nästan en garanti för ett soligt väder, med otaliga långa och breda sandstränder som är idealiska för en semester med barn på Gran Canaria.

Ett av de mest familjevänliga resmålen på Gran Canaria är Maspalomas. Många av semesterhusen i Maspalomas har fin utsikt över stränderna, och ligger bara ett stenkast ifrån områdets, och kanske hela öns, största sevärdhet: de imponerande sanddynen. Dessa sanddyn, som är naturskyddade, bildades under istiden och påminner en del om Sahara-öknen. Barnen kommer garanterat tycka det är roligt att klättra upp och rulla nedför sandbackarna. 

Förutom alla långa och bekväma stränder, är Maspalomas väl anpassat för att välkomna barnfamiljer. Matutbudet innehåller många spanska och internationella restauranger, affärer, kiosker och stormarknader. Dessutom hittas flera stora nöjesparker i närheten. Familjer som gillar adrenalinkickar kan spendera en rolig dag på vattenlandet Aqualand Maspalomas. Annars är Holiday World alternativet för de som söker efter en klassisk nöjespark med pariserhjul, berg-och-dalbana och radiobilar.

Puerto Rico de Gran Canaria, beläget i den sydvästra delen av ön, anses vara den mest familjevänliga semesterorten på Gran Canaria. Playa de Amadores, en konstgjord strand med sand som hämtats från Sahara-öken, är perfekt för en stranddag med barnen. Den gyllene sanden och det stilla vattnet gör den lämplig för småbarn och unga simmare. Playa de Amadores har många faciliteter såväl som flera barer och restauranger. De äldre barnen kan njuta av roliga vattensporter, och det är också möjligt att ta med hela familjen på en båttur längs kusten. Om man har tur kanske man får se delfiner och valar simma tillsammans med båten i deras naturliga Atlantmiljö!

Var ska man bo för en strandsemester på Gran Canaria?

Stränderna på Gran Canaria utgör nästan 60 kilometer av kusten, och för att uppleva de lokala stränderna på bästa sätt rekommenderar vi att hyra ett hus eller lägenhet vid havet på Gran Canaria. Några av de bästa stränderna på ön är Playa del Inglés, Maspalomas och de i San Augustín. De unika sanddynen vid Maspalomas-stranden gör så att den är ett skyddat naturområde, och vissa delar av denna långa strand är reserverade för nudister och vattensporter.

Sanddyn som påminner om Sahara-öken

Playa Las Canteras i Las Palmas har röstats fram som den bästa citystranden i världen. Ingen annan strand i världen får så många soldagar per år, och luftföroreningen är mycket lägre än på andra stora stadsstränder. Trots att den ligger såpass centralt på är den stor nog för att strandupplevelsen ska kännas naturlig och ”vild”. Den södra delen av stranden har inget rev och nästan dagligen rullar fina vågor in viken till surfarnas stora förnöjelse. Tack vare de gynnsamma förhållandena och avsaknaden av farliga strömmar lockar Playa Las Canteras också många vind- och kitesurfare.

Stränderna på Gran Canaria är några av de mest unika i Europa, vissa av dem har byggts upp med sand från Sahara, medan andra har sand från Västindien. Många menar på att stränderna i Puerto de Mogán och Amadores liknar de i Puerto Rico. För att njuta av dessa ”karibiska” stränder till fullo, kan man hyra en semesterbostad i den lugna orten Patalavaca. Här finns pärlvit sand, importerad direkt från Bahamas, och långgrunt turkost vatten som skapar en idyllisk strandmiljö.

Vill du upptäcka den mer bergiga sidan av Gran Canarias kust? Då kan du åka till den spektakulära Playa de Güigüí. Den är inte alls lika lättillgänglig som öns övriga stränder, och det går endast att nå den med båt eller via en fem kilometer lång vandringsled. På stranden finns inga affärer, restauranger eller turisthordar, och det är möjligt att du har hela viken för dig själv - ett riktigt smultronställe! Güigüí-stranden har även svart sand, som är en påminnelse om Gran Canarias fascinerande vulkaniska historia.

Var ska man bo som par på Gran Canaria?

Gran Canaria är ett idylliskt resmål för kärleksparet. Ta långa promenader på strandboulevarderna, njut av en romantisk middag under solnedgången och långa frukostar på terassen med utsikt över Atlanten. Letar du efter en mer stilla och intim plats att spendera semestern på? Hyr en privat lägenhet i Ageate, på norra Gran Canaria. Enligt lag måste byns vitkalkade hus ha gröna eller bruna dörrar och fönsterluckor, eller vita väggar med blåa dörrar nere i hamnen. Kan det bli charmigare än så?

Gran Canaria är en av de få platser i Europa där klimatet lämpar sig för kaffeodling. Om du bor i Ageate kan du göra en romantisk utflykt till ett kaffeplantage i den närliggande staden. Finca Los Castaños erbjuder guidade turer som ger dig en intressant inblick i själva framställningsprocessen. Och självklart avslutas turen med provsmakning av huset specialiteter. 

Bodega Los Berrazales är ett annat fint utflyktsmål på Gran Canaria för dig och din partner. Förutom husets vingård, finns även ett kaffeplantage och trädgård med tropisk frukt. Provsmaka vingårdens produkter, lär dig mer om Bodegans historia och promenera genom fält och fruktträdgårdar under den kanariska solen.

Ta en romantisk promenad på de smala gatorna i Agaete där man kan se tydliga exempel på den kanariska arkitekturen. Missa inte den botaniska trädgården El Huerto de las Flores, som är fylld av blomster och perfekt för en stämningsfull picknick för två. Agaete-dalen, även känd som den ”bördiga dalen”, har tät tallskog, dramatiska toppar och ligger nära havet. Denna djupa dal är perfekt för de som vill undvika turistmassorna, slappna av och uppleva den lokala vardagen på Gran Canaria. Lokalbefolkningen menar på att om man smakar källvattnet från någon av de små porlande bäckarna i dalen garanteras man ett långt och hälsosamt liv. 

Vackra Puerto de Mogán, Gran Canaria

För den där extra romantiska feelingen kan man besöka ”lilla Venedig” i Puerto de Mogán. Fiskebyn kallas så på grund av sina kanaler och de smala färgglada gatorna fyllda av liv och rörelse, något som för ens tankar till det verkliga Venedig. I restaurangerna kan man äta en romantisk lunch med fin utsikt över småbåtshamnen. På fredagar hålls en marknad i byn där man köpa med sig typiska kanariska sevärdheter hem - och alltid påminnas om den romantiska semestern till Gran Canaria.

Var ska man bo för kultur, sevärdheter och historia på Gran Canaria?

Om du vill uppleva lokala traditioner på semestern är det bäst att bo i Las Palmas. Öns huvudstad anses ha det bästa klimatet av alla städer i världen, är fylld med intressanta sevärdheter och perfekt belägen för att göra utflykter till närliggande städer och byar.

De färgglada husen i Vegueta, Las Palmas

Strosa omkring i en av stadens äldsta delar La Vegueta, där du kan uppleva arkitekturen från det kolonialistiska förflutna. Andra intressanta sevärdheter är Casa de Colón, där Columbus sägs ha bott när han besökte ön, och den magnifika katedralen Santa Ana. Det är värt att spendera några extra timmar på kanariemuseet och lära känna den kanariska kulturen på djupet.

Om du bor i Las Palmas kan du besöka Triana, som tillsammans med Vegueta är de äldsta kvarteren i staden. Titta förbi på en av barerna och unna dig lokala specialiteter som ”Papas Arrugadas”, och fortsätt sedan vidare för att se byggnaderna som daterar tillbaka till 1100-talet. 

Vill du införliva dig helt i den kanariska kulturen? Leta efter ett semesterboende i Agüimes, på östra sidan av ön. Det är ett utmärkt ställe att uppleva ett mer småskaligt Gran Canaria, så som det var före turistboomen. Den pittoreska staden är som hämtad ur ett vykort med gamla byggnader, kyrkor och torg. Här kan man slå sig ner på ett kafé och spendera eftermiddagen med ett lokalproducerat glas vin i hand.

Var ska man bo för en aktiv semester på Gran Canaria?

Gran Canaria är en paradisö där du kommer att förälska dig i den varierande naturen: frodig tallskog, djupa dalar, dramatiskt vackra berg… Och kustens stränder finns alltid påtagligt nära. Att vandra i Gran Canarias storslagna natur är en populär aktivitet under mångas semester. Att ge sig ut i naturen, andas in den friska luften och utforska det omfattande nätverket av leder är ett måste. Den mest kända vandringsleden är Camino de Santiago, en vandringstur på totalt 73 kilometer som är uppdelade i tre etapper där det är möjligt att korsa ön till fots. Efter en dag fylld av rörelse kan du bege dig till Puerto de Mogán och återfå energin i en av de många restaurangerna och kaféerna. Många av vandringsstigarna på Gran Canaria börjar i området omkring Puerto de Mogán.

Vill du koppla av helt och hållet? Då kan du semestra i en typisk kanarisk ”pueblo”, med vitkalkade hus, mysiga tavernor, fiskrestauranger och en allmänt avslappnad atmosfär.  Hyr en lägenhet i San Bartolomé de Tirajana, beläget på Camino de Santiago-leden och samtidigt ett av de bästa ställena för cykling på Gran Canaria. Med väl underhållna vägar, ett skönt klimat och hisnande landskap är San Bartolomé de Tirajana en bra bas för att utforska ön ifrån cykelsadeln.

Gran Canaria har utsetts till en av bästa destinationerna i världen för vindsurfing. Vattensports-älskare bör bege sig till stränderna i Las Palmas de Gran Canaria. Playa Las Canteras är tack vare sina gynnsamma förhållanden populär bland vindsurfare året runt. Vill du se hur proffsen tar sig an vågorna? Sätt kurs mot stenstranden Pozo Izquierdo för en riktigt bra show. Det blåser friskt här, och vindstyrkan kan ibland uppmätas till 96 km/h.

Gran Canaria kallas också ofta för ”Europas Hawaii". Detta beror naturligtvis på de utmärkta surfförhållandena under en stor del av året. På norra sidan av ön, från Las Palmas till Gáldar, är det inte ovanligt med 5 meter höga vågor!

Var ska man bo för det bästa nattlivet på Gran Canaria?

Bo i Las Palmas för att uppleva det bästa nattlivet på Gran Canaria. Den största staden på ön har ett brett utbud av barer, restauranger och nattklubbar, som besöks av lokalbefolkningen, studenter och festglada turister. I Las Palmas finns även många trendiga kaféer, irländska pubar och ställen med livemusik. Om du vill ha fina vyer medan du sippar på en god cocktail kan du besöka en av takbarerna i stans högsta byggnader.

På södra Gran Canaria hittas det bästa nattlivet i Playa del Inglés, Maspalomas och Puerto Rico, platser som alla ligger nära varandra. En intressant detalj är att en stor del av Gran Canarias nattliv utspelar sig i köpcentrum, som fungerar som klubbar på natten. Yumbo, Plaza och Kasbah är tre exempel, som alla är lättillgängliga från ett semesterboende i Playa del Inglés.

En av de mest berömda nattklubbarna i världen, prestigefyllda Pacha Gran Canaria, ligger just i Playa del Inglés. Här hålls fantastiska fester året runt, så det är värt att kolla deras hemsida innan avresa för att se om vissa arrangemang kräver inträdesbiljett. 

Hela Gran Canaria är HBTQ-vänligt, och för de som letar efter Pride-event är Maspalomas och Playa del Inglés utmärkta resmål. Det anordnas också vilda fester på båtar där alkoholen flödar och ibland finns det till och med jacuzzi. De populäraste partys ute till havs är utan tvekan MTV Pacha Party Boats, dessa båtfester hålls varje måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag.

Vill du uppleva en traditionell spansk festival? Res till Gran Canaria under karnevalsäsongen, en av årets höjdpunkter där festligheterna sträcker sig över hela tre veckor. Karnevalerna är lika energiska och livliga som de i Rio de Janeiro. De största karnevalerna äger rum i huvudstaden Las Palmas, Maspalomas, Mogán och Galdar, men även andra byar och städer över ön har sina alldeles egna lokalfester under denna period. 

Kom ihåg att nattlivet i Spanien börjar mycket senare än i Sverige. Barerna börjar fyllas upp runt kl. 11, och vissa klubbar öppnar sina dörrar så sent som kl. 1 eller 2. Så förbered dig på fest tills solen går upp!