Fira jul på Kanarieröarna

De firar jul annorlunda på Kanarieöarna. Det finns mängder med festliga traditioner att njuta av. Förvänta dig inte julskinka bara. Teneriffa - snöbeklädd Teide

Allt om Julafton – La Noche Buena

Turron

Glöm jullunch med kalkon, skinka, risgrynsgröt och alla beslag för kanariebornas traditionella festmåltid på julafton är aka La Noche Buena (Den Goda Natten). Detta sker alltid i hemmet med både vit sparris (esparragos blancos) och jätteräkor i Marie Rose-sås (räkor med cocktailsås, langostinos con salsa rosa) som populära aptitretare. Vanligtvis ersätter fisk julskinka som huvudrätt och kladdiga fingrar garanteras med oundvikliga avslutning av måltiden med en nougatefterrätt, Turrón, en mandelgodis som är bara är supersöt.

Spanien är ett djupt religiöst land så efter (eller i vissa fall innan) måltiden, beger sig familjen till deras lokala kyrkan för midnattsmässan. Känd som misa de gallo (tuppens mässa), som firas över i alla de romersk-katolska ländenar. Det var påven på 400-talet e.Kr. Sixtus III som introducerade detta.

O lilla staden Betlehem – Belén

När de börjar närma sig jul kommer du hitta julkrubbor här, där och överallt. En Belén, som direktöversatt betyder Betlehem, är en julkrubba med Jesus i sin krubba, Josef, Maria och ett antal bondgårdsdjur. Populära platser att besöka är parker och shoppingcenter. 

Håll utkik för Los Llanos de Aridanes julkrubba på La Palma på den västra delen av ön. På Lanzarote, kring vinlandet La Geria, Bodega Stratvs sparar inte på några omkostnader. Den kanske mest spektakulära av dem alla är Belén de Arena på Las Palmas Canterasstranden där begåvade skulptörer skapar en sandig hyllning till Julen (Navidad).

Nyårsafton– La Noche Vieja

Vindruvor

En annan viktig kväll på Kanarieöarnas julkalender är Nyårafton. Denna natt befinner sig allt för många Dj:s i stan och spelar på klubbarna. Liksom de flertalet disc jockeys kommer de manliga kavaljererna bära kavajer. 

Att klä sig formellt är ett val under familjemåltiden. Året får sitt slut med den spanska traditionen att äta vindruvor vid tolvslaget. Vid varje klockslag stoppar du en druva i munnen och detta sägs bringa tur för det kommande året. Detta har inget med religion att göra och ryktet säger att denna sed påbörjades 1909 på order av King Alfonso XIII efter en enorm skörd med vindruvor. 

Tre är det magiska numret – Los Reyes Magos

Även om jultomten gör ett besök till Kanarieöarnas stränder har han inte med sig lika många gåvor som de Tre Vise Männen/Kungarna som lämnar oinslagna paket morgonen den 6 januari. Kvällen innan paraderar de, Cabalgata de Los Reyes Magos -Balthazar, Caspar och Melchior, gatorna medan barnen springer bredvid för att ge dem sina önskelistor. Den största processionen äger rum i huvudstäderna Las Palmas de Gran Canaria och Santa Cruz de Teneriffa.