El Médano - Teneriffas surfparadis

Den lilla kuststaden El Médano på Teneriffa har i åratal lockat surfare från hela världen i jakten på de bästa vågorna. El Médano är känd som ett surfparadis med grunda stränder, utmärkta förhållanden och pittoreska omgivningar, strax intill det mäktiga Montaña Roja-berget. 

Även om El Médanos position som ett av Teneriffas bästa resmål och paradis för vattensporter stärkts under åren, har denna surfstad lyckats bevara den ursprungliga känslan av en liten fiskeby.

Från liten fiskeby till surfparadis

Kite- och vindsurfing på El Médano, Teneriffa

Inte långt efter turistboomen i början på 80-talet började El Médano locka till sig semesterfirare, fram tills dess hade byn varit en av öns bäst bevarade hemligheter. El Médanos dragningskraft kan beskrivas med två ord: tillgänglighet och atmosfär. Att byn är så populär beror till viss dess på läget, bara ett stenkast ifrån flygplatsen Reina Sofia och dit de flesta anländer om man vill bo på södra Teneriffa. I El Médano råder en mer bohemisk atmosfär än på öns andra turistmål, och i denna ”hippiestad” är stämningen alltid avslappnad och varm. 

Mysiga El Médano på Teneriffa

El Médano är välkänt bland surfare och vattensportsälskare som reser hit året runt - och staden har dessutom varit värd till flera VM-tävlingar. Troligtvis ligger El Médano högt uppe på en europeisk professionell surfare:s lista över favoritplatser.

Enligt statistik från 2013 är bara drygt hälften av befolkningen ursprungligen från själva staden. Denna en gång så stilla fiskeby får merparten av sina intäkter från turismen och de som hyr semesterbostad i El Médano. Fortfarande finns det dock fiskare som varje morgon sätter kurs ut mot havet för att fylla stadens restauranger med nyfångad fisk. 

Tillbakalutat strandliv

El Médano har bevarat den lilla fiskeby-känslan

I El Médano hittar du inte de där livligaste och trendigaste barerna som finns i semesterorten Playa de Las Américas. Och istället för många bullriga nattklubbar och engelska barer med högljudd 90-tals musik är El Médano en typisk surfstad med artesan-butiker, små barer och kaféer med levande musik.  

Ät gott och prisvärt på skaldjursrestaurangerna

Vill du äta riktigt gott till en rimlig slant? Du hittar ett antal prisvärda restauranger i El Médano, och många turister samt öbor kommer hit över dagen för att luncha på en av skaldjursrestaurangerna som vetter mot havet. El Médano är det perfekta resmålet för surfare (eller strandälskare…) som vill njuta av Kanarieöarnas kulinariska delikatesser och uppleva autentisk kultur - långt bortom turisthorderna. 

De bästa sakerna att göra i El Médano

Kitesurfing på El Médano-stranden

Du kan utöva en rad vattensporter i El Médano, där kite- och vindsurfing är de allra mest populära alternativen. I slutet av strandpromenaden, där den långa stranden Leocadio Machado (känd som El Médano-stranden) tar vid, finns uthyrningsföretag där du kan hitta all nödvändig utrustning. Man kan prova på allt ifrån paddelsurfing (SUP) till att kajaka längs kustlinjen. 

Playa de Leocadio Machado har erhållit miljöutmärkelsen ”Blå Flagg” under många år och uppfyller en rad hårt ställda krav. Offentliga toaletter och duschar hittas också här. För den som vill lära sig att surfa erbjuder surfskolor vid stranden lektioner och längre kurser

Föredrar du att cykla istället? I sådana fall hittas många cykeluthyrare i själva staden. Du kan uppleva det vackra närområdet ifrån cykelsadeln och besöka den lugnare stranden Montaña Pelada eller charmiga fiskebyn Los Abrigos

Vackra Montaña Pelada, utanför El Médano

Torget La Plaza de El Médano utgör själva hjärtat av El Médano, och många konserter och andra lokala festligheter hålls här under årets gång. Omkring detta torg och vid stranden intill, finns många mysiga kaféer, barer och restauranger där du kan njuta av Kanarieöarnas läckra specialiteter. 

Det slående Montaña Roja (röda berget) ligger bara några kilometer ifrån El Médano vid havet. Montaña Roja är ett 171 meter högt vulkaniskt berg, mitt i naturreservatet Reserva Natural Especial Montaña Roja. En del av berget är ett resultat av vågornas erosion och du kan hitta en mängd naturliga pooler, spektakulära sand- och klippformationer och dolda grottor längs kustsidan. Man kan också vandra upp till toppen, men ha i åtanke att stigarna är steniga och kan bli hala när det har regnat kraftigt. Utsikten över havet, Teneriffa och Teide-vulkanen gör dock att det är värt klättringen upp.

Utsikt från Montaña Roja, Teneriffa

På andra sidan Montaña Roja kan du se La Tejita, den längsta och bredaste naturstranden på hela Teneriffa. La Tejita har en nudistdel som är mycket populär bland lokalbefolkningen. Det kan blåsa friskt på stranden, men den östra delen, strax under Montaña Roja-berget har lite skydd och skugga. 

På västra änden av Playa de la Tejita hittas en Chiringuito (strandbar) med skön stämning. Chiringuito Pirata serverar utmärkt hemlagad mat och uppfriskande drycker till rimliga priser. Prova deras Ceviche (en fräsch fiskrätt med sydamerikanska vibbar) och njut av den avslappnade atmosfären som turisterna inte har hittat till, ännu.

Härliga strandbaren Chiringuito Pirata på Playa de la Tejita

El Médano är ett fantastiskt resmål för den som älskar att hänga på stranden, utöva vattensporter och spendera åtskilliga timmar badandes i havet. Om du tycker att El Médano låter som ett trevligt resmål, missa inte att upptäcka ytterligare fem underbara byar längs Teneriffas södra kust. Ha en trevlig resa!

Karta: El Médano med omnejd