En vinterpromenad längs med Maro-Cerro Gordo på Costa Tropical

En ny början

Naturligtvis hela året började med januari - ännu en gång. Början av året kan tyckas som en tråkig tid med goda avsikter och nya tag. Några snabba tillbaka-blickar i spegeln och när du ser ned på den digitala avläsningen på vågen kanske du hittar drivkraft att planera några nya former av motion. Och under vår spanska vinter och tidiga vår så det nästan garanterat solsken dagtid och tillräckligt skäl för att gå ut och gå! (Hmm. Det kan också vara ett löfte om en lunch som avnjuts i den friska luften...).

vandring på costa tropical

Vilken rutt att välja?

Var ska du gå? Andalusien erbjuder dig som bara älskar att vandra, rutinerad vandrare, mil och åter mil att upptäcka och massor av val. Om du inte är sugen på en längre, tuffare vandring...? I Spanien finns mängder med leder som är anpassade, kanske några av de bästa, öppna ytorna av naturliga parker i hela Europa. 

Välj och planera din vandring med lust och glädje. För oss är det en perfekta vandringen som lockar där Costa Tropical möter Costa del Sol. Vi hade andra söndagsplaner där ändå och i just det området hade vi spanat in en perfekt rutt. Häng med!

vandring längs med maro

En vandring längs kusten

Vyerna i södra Spanien på vintern är bara fantastiska och oändliga. Lägg till en klarblå himmel och en glasliknande havsutsikt i mixen - och du kommer att se fördelarna med att lämna gymmet och få några friska andetag av havsluft.

Med solen i ryggen kan du kasta bort spänningar samt några lager av kläder när du går och njuta av vyerna.  

Kom ihåg att klä dig i tunna lager som är lätta och lätt att bära, en solhatt och massor av vatten - det kan bli varmt under dagtid - även under denna tiden av året.

costa del sol vandring längs kusten

Vilken svårighetsgrad är denna vandring?

Lätt till medelsvår. Barnen kommer att fixa detta hur enkelt som helst- och du kommer inte att behöva bära dem! En vandring behöver inte vara en svår. Mjukare sluttningar återfinns längs hela Costa Tropical, där du kan ta det lugnt, eller skruva upp förbränningen om du vill. Om du vill ha något lite tuffare vandring testa på John Kramer's vandring upp El Cielo (ca 1500 m.ö.h) i samma område. 

Costa Tropical

Var kan vi äta lunch?

När du känner att det börjar kurra i magen vid lunchtid bege dig till stranden. Vi landade på Playa Cantarrijan. Kanske väljer du att packa med dig en picknick och äta där du känner för det och lyssna på vågarna som rullar in. 

Alternativt så finns det en restaurang rakt på stranden som är öppen hela året som heter La Barraca. Det är fullt med människor som avnjuter fat med fisk- och skaldjur med sallad. Detta slår vilken ordinär söndagsmiddag som helst!

Här hittar du deras Facebook-sida - Restaurante La Baracca.

restaurang barraca

Vad finns det mer att upptäcka i området?

Då det var söndag när vi var på äventyr var shopping inte ett alternativ då allt är stängt. Det finns dock ett par bra second-hand-marknader i området som båda äger rum på morgonen både i Nerja och i Almunecar 

Det finns mängder med stränder och kilometer av kust att upptäcka som är helt magiska längs Costa Tropical. Välj din plats du också. Här hittar du våra bästa tips om Nerja i denna smidiga guide.  

Balcon de Europa i Nerja, Costa del Sol

Vart vandrade vi?

Vi började vid klipporna när Maro - Cerro Gordo som är beläget nära Nerja mellan La Herradura och Maro. Det finns 12 km kustlinje att vandra här. Det kanske inte låter som så mycket men när du har gått upp och nerför ett par av stigarna så kanske du upptäcker att det är bäst att ta litet i taget!

Höga branta klippor och små hemliga vikar är redo för dig att upptäckta - så ta tid på dig och njut av detta naturarv.

Du kommer att lägga märke till vakttornen som är utmärkande längs kusten, det finns fem stycken längs denna sträckning, och barnen kommer att älska att likt piraterna på 1500-talet komma i land här och plundra och roffa åt sig skatter. 

Vår rutt - vägbeskrivning

Om du vill kopiera vår vandring så gick vi längs den välmarkerade leden mellan stränderna El Canuelo till Cnatarrijan. 

Från Nerja, ål längs N-340 (som tar dig parallellt med A-7). Sväng av vid den första rondellen efter du lämnat Maro, ta av första till höger. Nu är du på gränsen Granada-Málaga som också delar Costa del Sol från Costa Tropical.

Det här leder dig till en parkering och ett picknickområde. Här finns också ett busshållplats (bussar går här under sommarmånaderna som tar folk till stränderna).

Busstation på stranden i Canuelo

Rutten

Härifrån tar du den välmarkerade rutten med skyltar som tar dig uppför, när du kommer till en öppen yta, sväng vänster till en led som går än mer uppför. 

Här kommer du till det första utkikstornet (som vi nämnde förut). Gå tillbaka i dina fotspår till huvudleden. Här kan du välja att gå ner till stranden Canuelo. När du går längs stranden håll utkik efter en brant stig uppför klipporna (så här långt är det fortfarande rätt lätt). 

Följ huvudleden längs klippans topp och sväng vid det andra utkikstornet om du vill ta en omväg. Huvudleden för dig till ett område av odlingsavsatser, fortsätt vandra uppför tills leden förgrenar sig till en led som svänger åt höger runt Caleta-kullen. 

Nu börjar det gå nerför till den torra flodbädden, barranco, ner till stranden Cantarrijan där vandring är slut. Det tog oss en och en halvtimme att vandra det här minus pauser för vatten och att få ner andningen. Att beundra de fantastiska vyerna ger dig en bra utsikt att hämta andan!

vandring längs kusten i Spanien

Interessanta växter

Titta ner samt ut över havet. Om du gillar växter kanske du får syn på: 

  • Málagas havslavendel med sina små blomhuvuden, massor i blom så här års. 
  • Balearisk buxbom 
  • Vit rosmarin
  • Sandelträd
  • Ek
  • Myrten

Vid denna tidpunkt under vandringen... Dags för lunch och att avnjuta en härlig tallrik fisk och skaldjur.