De bästa platserna att bo på Costa Blanca

Det finns en anledning till varför så många väljer att semestra på Costa Blanca varje sommar. Med en kustlinje som erbjuder så mycket mer än bara vita sandstränder och intima badvikar, är detta enastående resmål både populärt bland utlänningar såväl som spanjorer. Från större städer som Alicante och Benidorm välkända för sitt livliga nattliv, till mindre städer som pittoreska Altea och Jávea med sina historiska stadskärnor. Hitta och välj vilken plats som passar bäst för din semester på Costa Blanca.

Familjesemester på Costa Blanca

Familjesemester i Benidorm

Benidorm har längre varit en favorit för en familjesemester på Costa Blanca. Känd för sina imponerade strandnära höghus, som för ens tankar till Manhattan, har Benidorm ett nöjesutbud, faciliteter, restauranger och aktiviteter för att stilla hela familjens semesterönskningar. 

För småbarnsfamiljer är stränderna i Benidorm och Calpe utmärkta då barnen lugnt kan leka i sanden och vattenbrynet i flera timmar. Playa de Poniente i Benidorm och Playa de La Fossa i Calpe har alla nödvändiga faciliteter: från restauranger, lekplatser till uthyrning av solstolar, m.m.

Det går att göra många roliga och familjevänliga aktiviteter på Costa Blanca - från vattenparker till intressanta museer. För den äventyrslystna familjen finns det på många av Costa Blancas stränder möjligheter till olika vattensporter. Exempelvis erbjuder Club Náutico (ligger i Cala Les Bassetes) i Calpe, dykupplevelser för både barn och vuxna. 

En storstadssemester på Costa Blanca

Alicantes stadscentrum

Traditionellt har inte många sett Costa Blanca som ett resmål för en storstadssemester, men de senaste åren har resenärer börjat välja bort mer traditionella destinationer till förmån för trendiga städer som Alicante. Förutom sina vackra stränder har Alicante museer, historiska monument, en pittoresk gammal stadskärna (Casco Antiguo) och intressant lokal kultur som ofta förbises.

Alicante har blivit ett myllrande kosmopolitiskt resmål, fyllt av historia och traditioner. Att resa hit är idealiskt för såväl en grupp vänner som kärleksparet i jakt på en romantisk semester. Hyr en lägenhet eller ett fritidshus i Alicantes Gamla Stad, gärna i mysiga kvarter som Santa Cruz eller El Barrio, för en autentiskt spansk upplevelse.

 Shopping är alltid ett viktigt nöje på en weekendresa, och shoppingen i Alicante kommer inte att göra dig besviken. Tillbringa en morgon bland stolarna på det vackra stråket Paseo Explanada där du kan fynda allt ifrån kläder, smycken till handgjorda, lokala produkter. Ett måste i Alicante är ett besök till dignande inomhusmarknaden Mercado Central där man kan strosa omkring i timmar. Här säljs högkvalitativ och färsk mat, närodlade råvaror och handgjorda saker, de perfekta souvenirerna att ta med sig hem från semestern.

Strandsemester på Costa Blanca

Stranden i Alicante

Costa Blanca är kanske mest känd för sina till antalet oändliga vita sandstränder och fina badvikar. Tack vare de lugna förhållandena i Medelhavet och ett omväxlande marint liv är denna unika kust under sommarmånaderna en favorit för snorklingsentusiaster, paddelsurfare och kajakare.

Moraira har några av de vackraste stränderna längs denna kust, från vikar med vit sand till mer undangömda små bukter. Playa del Portet är en speciellt vacker strand i Moraira, belägen i en liten vik och omgiven av frodiga kullar med vitkalkade hus. Det grunda turkosa vattnet är idealiskt för familjer med småbarn, och omgivningarna är dessutom utmärkta för en romantisk semester. 

Badviken Cala Els Pinets

Benissa är hem till några av de mest pittoreska vikarna på Costa Blanca. Par och naturälskare väljer dessa små intima stränder istället för de mer livliga. Här är det rofyllt med en avslappnade atmosfär och man kan spendera dagen långt ifrån större folkmassor. Några av dessa vikar kan vara svåra att nå och det kan krävas en liten promenad. Många av dem har inte heller några faciliteter vilket gör de mindre populära bland barnfamiljer.

För de som söker mer urbana stränder med alla bekvämligheter, besök de större stränderna i Calpe, som Playa de la Fossa, Playa El Postiguet i Alicante och Playa de Poniente i Benidorm, där man hittar uthyrning, underhållning, faciliteter, restauranger och barer.

Lyxig semester på Costa Blanca

För en lyxig semester på Costa Blanca, bo på mindre destinationer som Moraira. Denna lugna, traditionella fiskehamn har ett pittoreskt centrum med artesanbutiker, restauranger och mysiga tavernor. Moraira är också känd för sina orörda vita sandstränder och idylliska badvikar. Landskapen som omger dessa vikar utstrålar lyx och präglas av vingårdar, pinjeträd och vackra vita byar utspridda som prickar på bergen med hänförande utsikt över Medelhavet.

Jávea har blivit utnämnd till den mest charmiga staden i provinsen, dess historiska kvarter har vackert bevarats med kyrkan San Bartolomé som ett av de mest symboliska monumenten. Jávea är också hem till en av Spaniens mest kända stränder: La Granadella. Serpentinvägen ner till viken bygger upp förväntningarna och gör det ännu mer speciellt när man väl når den. Det råder en atmosfär av exklusivitet och ett skönt lugn här. Koppla av i den avskilda viken och luncha i någon av de tre restaurangerna som endast håller öppet under sommaren. Färsk fisk- och skaldjur direkt båtarna och naturligtvis Paella, är smakupplevelser utan dess like.

Budgetsemester på Costa Blanca

Citystranden i Benidorm

Även en budgetsemester på Costa Blanca kommer att kännas lyxig. Längs kustlinjen kan alla njuta av lyxiga upplevelser - från provsmakning av det spännande lokala köket till relax på kritvita sandstränder, utan att det kostar skjortan.

Benidorm erbjuder semestermöjligheter för alla smaker, från boende till mat. Familjer, par eller en grupp vänner kan enkelt ta del av ett stort utbud av underhållning, aktiviteter och koppla av på de gyllene stränderna för en billig slant. Strandpromenaden är kantad av massvis med restauranger som erbjuder ”Menú del Día”, en trerätters meny för omkring 9€ per person. Barnfamiljer kan besöka vattenparken Aqualandia en hel dag för 26€ per person. Eller så kan man ta en av båtarna som avgår från hamnen varje timme till Benidorms skärgårdsöar - båturen som tar ca. 20 minuter kostar 12.50€ för vuxna och 10€ för barn.

Den billigaste aktiviteten på Costa Blanca är att spendera dagarna på stränderna. Hitta ett budgetboende i Calpe och åk till kuststräckor av fin sand och glittrande turkosblått vatten. Längs hela Costa Blanca kan man, för att hålla kostnaderna nere, hitta många roliga och gratis saker att göra. Exempelvis är inträdet gratis på Alicantes imponerande slott som har utställningar och storslagen utsikt över hela staden. På samma sätt är saltsjöarna i Santa Pola, med en fascinerande flora och fauna samt många flamingos, gratis att utforska.

Var att bo för det bästa nattlivet på Costa Blanca

Nattlivet i Benidorm

Costa Blanca har två av Spaniens bästa städer för ett pulserande nattliv: Benidorm och Alicante. Dessa städer har lockat partyälskare i tiotals år. Varje helg är Benidorm och Alicante värdar till många svensexor och möhippor - och grupper av vänner samlas för att njuta av det vibrerande nattlivet som dessa städer erbjuder.

Tidigare kanske Benidorm hade rykte om sig att locka lite äldre resenärer, men idag drar staden till sig en yngre generation som festar lös på stränderna. Nattlivet i Benidorm jämförts ofta med det i Ibiza (dock betydligt billigare) och varje sommar spelar berömda DJ’s i stadens klubbar. Hyr en lägenhet i Benidorm för att vara inom gångavstånd till de bästa klubbarna på Avenida Communitat Valencia, här ligger bl.a. kända KM Dance Club och Hippodrome.

Om vanliga nattklubbar inte är din grej, har Benidorm Palace blivit framröstad som Europas bästa nattklubb med teaterliknande föreställningar. Showerna här inkluderar en mix av sångare, dansare, livemusik och akrobater - man kan dessutom äta middag till underhållningen.

På senare år har Alicante blivit en populär partydestination. Nattlivet i Alicante är varierat med något för alla, från lugnare ställen med livemusik till klubbar och sköna barer. Gå till El Barrio Antiguo, beläget nära katedralen och Rambla de Méndez Núñez för att hitta de trendigaste barerna och klubbarna. Här finns också många restauranger och traditionella tapasbarer där du äter och dricker bland lokalbefolkningen.

Från partydestinationer med kosmopolitiska barer, klubbar och restauranger till små städer fyllda av kultur, traditioner och historia - Costa Blanca har något för allas budgetar, önskemål och smaker.