Upptäck den antika kuststaden Cádiz

Staden Cádiz är en av provinsens, och Spaniens, vackraste platser att se. De historiska monumenten och den långa kustlinjen med vita, sandiga stränder gör staden och provinsen till den perfekta semesterdestinationen. Det var härifrån Columbus la loss för Amerika, och det är också hem till en av Spaniens mest imponerande katedraler. Det ligger små, färgglada fiskebåtar i vattenbrynet längs stadens stränder, speciellt på stranden La Caleta.

Cádiz

Föreställ dig detta: små kullerstensgator längs den gamla staden. Musik från en flamenco-gitarrist i det varma sensommarvädret. Solens strålar smeker den långa kustlinjen med medelhavet i horisonten. Cádiz är Spaniens okrönta flamenco-huvudstad, vilket bidrar till en resa du sent kommer att glömma.

Cádiz

Cádiz rika historia

Cádiz ligger i syd-västra Spanien. En bred esplanad leder till början av Cádiz gamla stad och det är även slutet av halvön. Härifrån kan du se Afrika i horisonten under årets klara och molniga dagar. Staden är omringad av Medelhavet och har alltid varit en av Spaniens viktigaste hamnar med sitt strategiska läge. Det spekuleras att detta var en av anledningarna som ledde till att Colombus styrde sin kos mot ”den nya världen”, för så många århundraden sedan.

Provinsen Cadiz är känd för sin rika medelhavsgastronomi, speciellt för sitt goda sherryvin, som du kan smaka på i vilken tapasbar som helst i staden. Stadens små, mysiga torg med apelsinträd och blommor, skapar en underbar kontrast till de moderna affärerna bland stadens små, krokiga gator.

Denna andalusiska pärla är en av västra Europas äldsta städer, känd för sin långa, betydelsefulla historia. Det är spännande att fördjupa sig i historian och kulturen i denna hamnstad. Vi rekommenderar att svänga förbi katedralen Santa Cruz de Cádiz, som ligger i stadsdelen El Pópulo, stadens äldsta område, som även är en perfekt plats för en tapasrunda under årets sena sommarkvällar. 

Cádiz

Katedralen Santa Cruz sobre las Aguas

Över 100 år av arbete ligger innanför väggarna till denna hisnande byggnad. Första delen blev byggd i en vacker barockansk- och rokokostil, men senare förvandlades den till en mer neoklassisk stil. Katedralen blev färdigställd 1832 och reser sig högt i skyn, den kan bli sedd från nästan hela staden.

katedralen, Cádiz

En gigantisk trappa leder upp till katedralens ingång, vilket bygger upp en del förväntningar inför vad som gömmer sig bakom den tunga trädörren. Ett beundransvärt rum med stora valv där helgon står sida vid sida, som bidrar med sin egen historia, öppnar sig för besökarna. En liten, svart skylt med ett nummer står vid varje skulptur, och med katedralens lyssningsutrustning kan du höra historian bakom varje helgon.

Katedralen i Cádiz

Huvudaltaret som ligger i katedralens mitt, omgiven av stora silverljusstakar, är tyvärr avspärrad för allmänheten med hjälp av vinröda sammetsrep. Under altaret finns det en krypta, där flera viktiga personer har begravts. Fotstegen ekar i det tysta rummet, som aldrig misslyckas med att imponera med sin detaljerade arkitektur. Det är verkligen häftigt att utforska kryptan!

Kryptan i katedralen

Katedralen blev också dubbad till ”den nya katedralen”, när den byggdes nära stadens gamla katedral, som till slut gav plats till denna gigantiska byggnad efter bränder och slitage. Det är tillrådligt att ta sig tiden att lyssna igenom ljudguiden medans du upplever katedralens vackra detaljer.

Öppettider: Måndag – Lördag 10:00 – 19:00. Söndag, 13:30 – 19:00

Entréavgift: Vuxna 5€. Pensionärer 4€. Rabatterade biljetter 3€. Barn under 12 gratis.

En liten oas: La Caleta

Kustlinjen i Cádiz gamla stad är ett unikt strandområde kallat La Caleta. Det är isolerat från resten av stadens sandiga stränder - men det gör inte den här oasen mindre attraktiv. Stranden består av en vik som ger besökarna en vacker viloplats och en utsiktspunkt i stadens hjärta, härifrån kan du se några av Spaniens mest fantastiska solnedgångar.

La Caleta

Stranden har genom åren inspirerat många spanska musikanter och poeter, som förälskade sig i det charmiga området. De små fiskebåtarna i olika färger, som har sitt hem i det grunda vattnet, skapar en idyllisk atmosfär, som du inte kommer att hitta på många andra platser. Det är vanligt att kvinnor tränar yoga här, samtidigt som deras barn leker i vattnet, och studenter tar friska havsandetag under eftermiddagspausen.

La Caleta, CádizEn liten tapasbar är inbyggd i väggen som omger, och separerar, stranden från stadskärnan, där serveras det kall öl och traditionella rätter från regionen. Till vänster om strandområdet reser sig stora stenar genom vattenytan och ger en naturlig yta att stå på, i kvällssolen står det ofta lokala fiskare här med sina spön, i hopp om att få napp.

Det är här det gamla slottet, Castillo de San Sebastián byggdes, som i dag används som ett laboratorium för Cádiz marinbiologiska universitet. På grund av strandens unika och vackra miljö har många filmer blivit filmade här, bland annat filmen James Bond Die Another Day, med Pierce Brosnan och Halle Berry. 

Castillo de San Sebastian, Cádiz

La Caleta är den perfekta platsen för en siesta i den varma middagsvärmen, eller upplev ett uppfriskande vin och en spansk ost, medans solen sänker sig över horisonten. Det är en riktig pärla som både erbjuder en historisk och kulturell skatt, en stad som kommer falla även de mest erfarna resenärerna, i smaken. Se till att packa med dig badkläder, kamera och vandringsskor inför ditt nästa besök till den vackra staden Cádiz.

Inför ditt besök till Castillo de San Sebastián:

Öppettider: Måndag – Söndag, 10.30 - 20.00

Entréavgift: 2€ för vuxna. 1€ per person i större grupper (över 10). Gratis för pensionärer och barn under 12 år.