De mest omtyckta stränderna i Cadaqués

Underbara Cadaqués kallas ofta för Spaniens lilla paradis, beläget norr om Costa Brava. Denna fiskebyn har gått till historien som hem och som musa till den berömde konstnären  Dali. De vackra stränderna och områdets naturliga charm inspirerade den excentriska, katalanske konstnären mycket och syns ofta avbildat i hans arbete.

Om du undrar vad du kan se och göra i Cadaqués så kan även läsa vår guide för vad du kan se och göra på din semester i Cadaqués. I denna artikel kan du läsa om några av de bästa stränderna i hela Spanien - med allt från de pittoreska, urbana stränderna till de mest intima, små vikarna norr om Cabo de Creus.
 
Cadaqués
 
Det finns så många stränder längs Cadaqués kust att det kommer bli svårt för dig att välja. Du kommer säkert att hitta din favorit tillslut, men för att hjälpa dig på traven så har vi skapat denna guide över Cadaqués bästa stränder:

Playa Grande

Playa Grande är den mest centrala stranden i Cadaqués. Du kan nå den enkelt via strandpromenaden och den erbjuder alla typer av tjänster och bekvämligheter. Den är 200 meter lång och 20 meter bred, och oftast väldigt full under sommarmånaderna. Det är det mest självklara valet för familjer för att det är lätt att både komma hit, hitta aktiviteter och köpa allt du kan behöva, det finns även duschar och toaletter.
 
Staty på Salvador Dali
 
Välkommen till stranden som vaktas av Cadaqués största legend - på stranden står en stor staty av Dali i en av sina karakteristiska poser. När du väl är här så kan du njuta av god spansk mat på en av de två barerna som ligger på stranden, koppla av i solen eller gå längs strandpromenaden.

Es Llané och Llané Petit

Dessa två syster stränderna ligger precis intill varandra men har mycket olika egenskaper. Es Llané nås enklast via strandpromenaden, den är 130 meter lång och 12 meter bred, och kännetecknas av sina små, platta stenar som fungerar som strandens sand. förs in i havet. Vanligtvis besöks av familjer eftersom det är en långgrund strand.
 
Es Llan&eacute strand;

Från stranden Es Llane når du stranden Llane Petit, som är mycket mindre och väldigt lugn och tyst; en favorit bland Cadaqués seglare och sjömän. Om du väljer att hyra ett fritidshus i Cadaqués så kan du enkelt njuta av alla dessa stränder som är belägna i området.

Playa Es Sortell

Bara 300 meter från Cadaqués centrum hittar du en av våra favoritstränder. Liksom de flesta stränderna i Cadaqués har denna stranden lugnt, klart vatten och består av små stenar och grus. Det bästa är de vyer som du får från stranden: framför dig har du Cadaqués vackra, vita hus, de moderna byggnaderna längs strandpromenaden och bergen Puig de pani och Puig de Bufadors, som sträcker sig i fjärran.
 
Cadaques, Costa Brava
 
Dessutom har den ena sidan av stranden en liten bro och via den kan du nå ön Es Sortell. Gå på en härlig promenad för att upptäcka ön och samtidigt känna den svalkande havsbrisen.

Playa Sa Conca

Söderut längs med kusten, i riktning mot fyren Cala Nans finner du denna vackra, nudist vik. Trots att det finns några få hus runt om så är området i övrigt nästan helt orört och avsides. Vattnet vid Cala Nans är kristallklart, lugnt och blir snabbt ganska djupt - perfekt om du vill besöka stranden med båt.
 
Cadaqués kust
 
Playa Sa Conca ligger en bit ifrån Cadaqués, inne i naturreservatet Cabo de Creus. Det är ett bra alternativ för dig som vill njuta av en avsides nudiststrand utan att behöva åka alltför långt från Cadaqués centrum. Stranden erbjuder en härlig utsikt över havet och omringande klippor, en verklig pärla i naturen.

Playa es Pianc

Vi återvänder nu till mitten av Cadaqués för att nämna de stränderna belägna i den norra delen av viken. Om vi fortsätter längs med strandpromenaden så hittar vi, efter bara 500 meter, stranden Es Pianc. Utöver att vara en fantastiskt vacker vik så är det även den platsen du kan njuta av den bästa solnedgången i Cadaqués på.
 
Cadaqués
 
På grund av strandens lilla storlek och centrala läge så är den oftast väldigt full med människor. Det är en favoritstrand bland både turister och lokalbefolkningen då den erbjuder barer och restauranger på själva stranden. Om du söker en central och livad strand med mycket människor, fin sand och klart vatten så ska du besöka Es Pianc.

Playa de Ses Oliveres och Playa de El Ros

Mindre än 500 meter från stranden Playa Es Pianc finner du ytterligare två stränder, som belägna mitt emot varandra: Ses Oliveres och El Ros som båda är fulla av träpråmar som går längs vattnet. Båda stränder sticker ut på grund av alla de tjänster de erbjuder, om du söker en specifik vattenaktivitet så kommer du definitivt att hitta uthyrning av utrustningen här. En av de många aktiviteterna du kan göra här är kajakpaddling. Du kan bland annat paddla ut till holmen med det svåruttalade namnet ‘Cucurucuc’ som i princip är en klippa mitt i viken och inspirerade många av Dalis verk.

Calas en Punta de S'Oliguera

Norr om Cadaqués ligger udden Punta de S'Oliguera. Det är en plats som är svår att nå - du måste ha en bil eller vara redo att cykla länge för att nå udden, men väl där så kommer du inte att ångra dig. Punta de S’Oliguera erbjuder många vackra stränder, oftast helt utan andra människor. Av alla de stränder som går att hitta i området så rekommenderar vi främst S'Arenella, eftersom det ligger mittemot en underbar liten ö med samma namn.
 
Cap de Creus
 
Vi rekommenderar även stranden des Caials, särskilt för dykare. Under havsytan så erbjuder detta området en fantastisk mångfald av djur, växter och förlorade skatter. Du kan dyka runt vraket av det engelska fartyget Llanishen som sjönk år 1917 och har idag, efter 100 år i havet, ett helt spöklikt utseende.

Playa de Portlligat

Playa de Portlligat
 
Portlligat Beach är huvudstranden i denna viken, främst på grund av sitt geografiska läge - i närheten av Dalis berömda Casa-Museo. Dali själv brukade besöka stranden och finna inspiration till sitt arbete. Viken som stranden ligger i kallas för cala de Potlligat, och ligger mitt emot en liten ö med en vacker sandstrand. Stranden erbjuder inte duschar, toaletter eller badvakter, men det finns några barer och en kajakuthyrning i området. Varför inte hyra en kajak och utforska området havsvägen?

Cala S'Alqueria Gran, S'Alqueria Petita och cala Sant Lluis

Så snart du når udden Raco des Moro så kommer du att hitta de två vackra vikarna som kallas Cala S 'Alqueria Gran och S'Alqueria Petita. Stämningen här är mycket lugn och tyst, så i det här området hittar man ofta nudister och barnfamiljer som vill komma bort från för mycket människor och en för livad atmosfär.
 
Cadaques kust
 
Halvvägs mellan de två vikarna hittar du en pytteliten vik som kallas för Cala Sant Lluis - det är framförallt vid den viken som nudisterna brukar sola och bada. Der är en underbart lugn oas där du kan njuta av solen och havet i total avkoppling. Platsen är omgiven av mycket natur och får aldrig många besökare, inte ens under de populära sommarmånaderna.

Cala Portaló

Cala Portaló är ytterligare en av våra favoriter. Att nå viken, som ligger nära fyren i Cabo de Creus, är dock ganska komplicerat. Om du lyckas besöka stranden så kommer du att upptäcka att den är underbar - det är sällan många andra turister här så du får mycket plats för dig själv och stranden består av härlig, finkorning sand. Den är även vackert omgiven av stenar och klippor vilket skapar en mysig känsla och lugnt vatten.
 
Cala Portaló

Cala Culleró

La cala Culleró är kanske den mest spännande stranden i Spanien, geografiskt sett. Stenarna och klipporna som löper längs med havet har formats av vinden och havet, vilket har resulterat i att de har tagit fantastiska former. Klipporna bidrar till att förbättra en redan makalöst vacker natur - du kan enkelt drömma dig bort i klippornas kurvor.
 
Cadaqués
 
Charmen med stranden, utöver de fascinerande klipporna, ligger i dess lugna, avslappnade atmosfär och kristallklara vatten. Cala Culleró har även en spännande havsbotten att upptäcka då det har hittats rester av båtar som sjönk under i antikens Grekland och Rom. De sjönk efter att kraschat in i klipporna, ditförda av den starka vinden Tramontana.

Cala Jugadora

La Cala Jugadora är en av juvelerna på Cabo de Creus halvö. Dess vatten, lika klart som lugnt, gör det till ett paradis för dykare och snorklare. Viken ligger dessutom en bit ifrån stadskärnan vilket å ena sidan bidrar med att hålla stranden lugn och utan många turister, å andra sidan, det erbjuds inte några tjänster eller faciliteter här. För att nå viken så kör du mot fyren i Cabo de Creus, men svänger av precis innan. Det brukar oftast vara väldigt lätt att hitta en parkering. Vikarna i Cabo de Creus är alltid lite svårare att nå än stadsstränderna men är alltid oöverträffade när det kommer till skönhet - Spaniens kust är full av underverk.
 
Cala Jugadora
Detta var vår guide till de bästa stränderna Cadaqués och runt Cabo de Creus. Costa Bravas område är så intressant med sina vackra vikar, formade av vinden och havet, intimt belägna mellan klippor. Vill du se stränderna med egna ögon? Boka då din semester till en av Costa Bravas kuststäder och upptäck så många stränder du orkar - många finns det!
 
Ett sista tips - innan du lämnar området, glöm inte att leta upp ingången till helvetet i viken Cova de l'Infern. Grottan (ingången) har skapats med havets strömmar, som är i ständig rörelse, och ser precis ut som man tänker sig att ingången till helvetet skulle se ut. Det är extra unikt att se grottan i solnedgången då solens strålar reflekteras i vattnet och skapar en illusion av att det brinner precis vid grottan.

Nu när det härliga vädret börjar komma så tycker vi att du ska åka till Cadaqués och upptäcka dess underbara stränder och bli mätt på all solsken som de varma dagarna erbjuder.

Karta