Ett besök till Mercado de la Ribera i Bilbao

Mercado de la Ribera (1929) i Bilbao är en marknad du måste uppleva. Även utsidan av byggnaden gör det ett starkt intryck då det faktiskt ser ut som en båt som är strandsatt i floden Nervion!
 
Mercado de la Ribera floden Nervión i Bilbao
 
Platsen är pittoreskt, alldeles intill vattnet, nära den eleganta kyrkan San Anton och nära den historiska stadskärnan. Marknaden erbjuder en fin introduktion till det lokala köket och kort bit bort ligger pintxobarerne på gatorna i den gamla stadskärnan!

Varför marknaden är ett måste-besök

Mercado de la Ribera, Bilbao - utsikt över gamla stan från marknaden

Ett besök till marknaden är en gastronomisk upplevelse över allt annat. Vad Baskien bjuder på av matupplevelser samlat på ett ställe. Mercado de la Ribera är en blandning av roliga upplevelser och inköp för hit kommer lokalbefolkningen gärna och handlar deras färska matvaror. På samma plats kan du njuta av en fika och ett glas gott vin. 
 
Den vackra marknaden är ett ställe med en speciell själ och bjuder på en unik upplevelse. Det är samtidigt också registrerat i Guinessrekordbok som den största täckta marknaden i Europa med sina hela 10 000 kvadratmeter!
 
Byggnaden är designad så att massor av naturligt ljus strömmar in. Det är således stora vackra art deco-fönster som är fyllda med färger och mönster, inklusive vackra blommönster. Golvet låter ljuset strömma ner genom byggnaden och i ändan av byggnaden finns en utsiktsplats för att njuta av utsikten över flodmynningen!

Den traditionella marknaden 

Mercado de la Ribera, Bilbao

Komplexet har tre våningar med massor av färskvaror att bjuda på i sina marknadsstånd . På bottenvåningen hittar du fiskmarknaden där den imponerande mångfalden av fisk och skaldjur är värd att uppleva och upptäcka. Köttmarknaden hittar du på första våningen. På översta våningen är all frukt och grönsaker där du har möjlighet att bekanta dig med den baskiska gröna paprika eller andra intressanta lokala varianter av det gröna.

Gastrobarer 

Bar Arranbari, Mercado de la Ribera, Bilbao

På hösten 2015 fick Mercado de la Ribera ett nytt matområde med fokus på gourmet. Här bjuder barer alla tänkbara sorter av delikatesser och där gastromin är i fokus. Och gourmetmat passar utmärkt i denna vackra byggnad. Förutom den gemensamma matsalen i mitten finns det också en härlig terrass där du kan njuta av ett glas och en pintxos från en av barerna.

Planen är att det ska finnas upp till 10 gastrobarer. De första fyra som redan mottagits väl är La Brasserie de Hung Fai, Cervecería Arambarri, La Bodeguilla ocih Mr. Wok.
 
 
Terrassen Mercado de la Ribera, Bilbao

 

Brasserie de Hung Fai bjuder på fisk, kött och grönsaker som är ugnsstekta och deras speciella kotletter och burgare. Alla produkter är naturligtvis baserade på det färska utbudet från marknaden. 

Bar Arambarri
 erbjuder en stort variation av kaffe och öl tillsammans med tonvis med pintxos. Här hittar du även utmärkta Gin &Tonics. 

La Bodeguilla har specialiserat sig på den ikoniska "Gilda-pinxtos" (traditionella pintxos av oliv, ansjovis och Guindilla-paprikan på en pinne) i fler än 30 olika smaker. Om du önskar ett glas vin hittar du här nästan 50 olika viner att välja mellan. 

Den asiatiska gastrobaren 
Aziatische Gastrobar Mr. Wok serverar förutom wok också läckra sushirätter.

Gastronomi och kultur

Gastrobar, Mercado de la Ribera, Bilbao

Gastrobarer och restauranger. Tack vare närvaron av dessa restauranger är marknaden nu inte bara ett underbart skyltfönster för färskvaror men också en plats med andra aktiviteter som skapar liv i byggnaderna. Det är nu möjligt att ta en drink här med vänner, äta brunch under helgen eller njuta av en middag en kväll i veckan.
 
Det är även möjligt att välja sina egna produkter på marknaden och därefter få restaurangen att laga mat efter sina egna önskemål. Eller att beställa in en färskpressad juice av färsk frukt du har valt ut på marknaden.

Utöver en hyllning till färsk mat har marknaden också en kulturell scen där det anordnas musikarrangemang och jazzkonserter. Den kulturella kalendern är tillgänglig på marknadens hemsidan

Restaurangköket

Mercado de la Ribera, Bilbao

Köken varierar från spännande traditionella tapas och läckra "raciones" (portioner för alla att delatill gourmetmenyer med vin. Här bjuds det också på vegetariska och veganska rätter samt specialmenyer för barn. Från tisdag till fredag finns alltid en meny för € 20. 
 
En översikt:
Val av meny: Varje dag under kökets öppettider
Avsmakningsmeny: Varje dag under kökets öppettider.
Veckomeny för € 20: Tisdag till fredag, fredag endast för lunch.
Vegetarisk meny: Tisdag till fredag, fredag endast för lunch.
Barnmeny: Varje dag under kökets öppettider.
Tillredning av ditt inköp från marknaden: varje dag under köket öppettider.
Raciones: Varje dag under kökets öppettider.

Praktisk information

Mercado de la Ribera, Bilbao

 
Adress:
Erribera Kalea
 
Marknadens generella öppetider
Måndag - Onsdag: kl.11:00 till 23:00
Torsdag: kl.11:00 till 02:00
Fredag: kl.11:00 till 02:30
Lördag: kl.12:30 till 02:30
Söndag: kl.12:30 till 23:00
 
Kökets öppettider:
Måndag: STÄNGT
Tisdag, onsdag och söndag kl. 13:00 till 16:00
Torsdag, fredag och lördag: kl.13:00 till 16:00 samt 20:30 till 23:00
 
Bokningar kan göras på dessa telefonnummer:
+34 94 657 54 74
+34 62 754 15 96
Varje dag från 12:00 till 21:00
 
Eller via e-post:
reservas@lariberabilbao.com
 
Vi önskar dig ett härligt besök till marknaden i Bilbao. För flera spännande marknader i Spanien kan du läsa vår artikel Njutningsresa - de 6 bästa gourmetmarknaderna i hjärtat av Madrid!