De bästa sakerna att göra i Benidorm

Som alla riktiga semesterparadis erbjuder Benidorm fantastiska stränder och ett soligt klimat, men även många saker att se och göra. Utbudet av aktiviteter är enormt; här följer en praktisk guide till de bästa sakerna att göra och sevärda platser i området. Boka din semesterlägenhet i Benidorm och gör dig redo för en oförglömlig semester!

Besök stadens centrum

Besök kyrkan Parroquia de San Jaime y Santa Ana

För inte så längesedan var Benidorm endast en liten sömnig fiskeby. Det historiska centrumet, som du fortfarande kan besöka, är ganska litet i jämförelse med de stora områdena som byggts upp de senaste årtiondena. De viktigaste monumenten och sevärdheterna hittas samlade på några gator i den högsta stadsdelen - närmare bestämt på klippan som skiljer stränderna Levante och Poniente åt.

Från denna plats bjuds man på stans bästa panoramautsikt. Runt Plaza Santa Ana - huvudtorget i casco antiguo - finns flera ställen där du kan fånga kustens skönhet med kameran. De mest spektakulära utsiktspunkterna är Mirador del Castillo och Balcón del Mediterraneo precis vid klippkanten, bara några få steg söder om Plaza Santa Ana.

Från Balcón del Mediterraneo har man fin utsikt

Själva torget Plaza Santa Ana är också värt ett besök. Här finns en liten hantverksmarknad, gatumusiker som spelar dagarna i ända och flera barer med uteserveringar, där du kan njuta av en svalkande cocktail medan du ser världen passera förbi. På höger sida av torget hittas Iglesia de San Jaime y Santa Ana, stadens huvudkyrka som byggdes på 1700-talet.

Utsiktsplatsen Mirador del Castillo

Om du går ner längs de smala gatorna bakom Plaza Santa Ana så befinner du dig snart i hjärtat av staden. På detta lilla område finns en stor koncentration av butiker, gallerior, barer och restauranger (ofta inrymda i de gamla husen där fiskarna bodde). Varesig du vill shoppa eller prova den lokala gastronomin, kan du enkelt göra det här.

Ta en tur ut till Benidorms egna ö

Bara ett par kilometer från fastlandet hittas Benidorms egna ö (Isla de Benidorm) som är en perfekt dagsutflykt. Denna klippiga ö - som reser sig abrupt ur havet - är bara 400 meter lång och faktiskt en del av bergskedjan Sierra Helada som löper längs Benidorms östra kust.

Idag är ön obebodd, men fram till 1700-talet fanns det ett litet fiskarsamhälle här med folk som vill slippa oroligheter på fastlandet och samtidigt utnyttja det rika fiskbeståndet. Den steniga och grunda havsbotten som omger ön har ett mycket rikt maritimt liv (med bland annat bläckfisk, barracuda, tandbrax, amberjack och muränor). Detta skyddade havsområde är ett paradis för dykentusiaster!

Förutom dykarna kommer barnfamiljer och naturälskare också njuta av en utflykt hit. Väl markerade stigar slingrar sig över hela ön, och under vandringen kommer du stöta på många fågelarter som bosatt sig här - troligtvis eftersom få rovdjur finns. Även om ön är täckt av vegetation är det mest mindre träd och buskar som erbjuder väldigt lite skugga. Om du ska besöka ön med barn, undvik att åka hit mitt på dagen under sommaren.

En returbiljett ut till ön kostar 15€ per person (12€ för barn), och inkluderar en kort tur i en båt med glasbotten längs öns östra kust. Under högsäsongen finns en färja som avgår varje timme från marinan med start kl. 10:00. Här hittas även ett dykcenter där man kan boka dykutflykter.

Vattenaktiviteter

Hyr vattenskoter i Benidorm

I Benidorm finns många roliga aktiviteter: både i, under och omkring vattnet. På stränderna och i marinan hittas många företag som hyr ut allt för sportälskaren (segel- och motorbåtar, kajaker, kanoter, SUP eller fiske- och dykutrustning).

Om du föredrar andra fritidsaktiviteter, kan du exempelvis hyra vattenskoter. Kanske vill du boka en rolig åktur med bananbåt, ”flyfish” eller vattenskidor. Om du känner dig extra äventyrlig, testa skärmflygning (70€ för 15 minuters flygning) eller kabelbanan (21€ per timme). Reser du med en grupp vänner får ni inte missa en av de legendariska båtfesterna - priser börjar från ca. 65€ per person och inkluderar fri bar och party på en katamaran.

Nöjesparker och vattenland

På Mundomar kan du se en delfinshow

Att resa med barn kan ibland vara något stressande för föräldrarna, som har ständig press på sig att hitta nya roliga aktiviteter där barnen kan få utlopp för sin, till synes, oändliga energi. Costa Blanca är fullt av nöjes- och vattenparker. Och Benidorm är inget undantag. Staden och dess omgivningar har några av de största och mest populära vattenparkerna på Costa Blanca (och i Spanien), de flesta av dem vänder sig till både stora som små.

Mundomar är en djurpark nära Sierra Helada och ligger bara några få minuter från centrum. Här kan du uppleva många djur - såsom delfiner, sjölejon, lemurer, papegojor, flamingor, uttrar, apor, tukaner och svanar - samt delta i shower eller ta bilder tillsammans med parkens djur. Det går till och med att simma med sjölejon.

Terra Natura är en äventyrspark på 320.000 m2 som också är tillägnad djuren. Den är uppdelad i fyra områden som var och en återspeglar olika geografiska delar av världen. Parken ligger bara några kilometer från centrum och har även ett vattenland (Aquanatura) med attraktioner som pooler, restauranger och djurshower. Priser varierar från 25€ för barn till 31€ för vuxna för en heldag. Om du betalar 13,50€ extra får du tillgång till både djur- och vattenparken.

Terra Mitica är en nöjespark som erbjuder många spännande attraktioner för alla åldrar samt shower inspirerade av historien. Priserna varierar från 28€ för barn till 39€ för vuxna, men om du bokar online får du rabatt.

Aqualandia är en av de mest populära vattenparkerna i området. Den ligger i centrala Benidorm, bara några hundra meter från Playa de Levante och bredvid Mundomar. Här finns 15 spännande attraktioner (bland annat vattenrutschbanor, jacuzzis, vattenfall, vågbassäng) med något för alla. Parken stoltserar med Europas högsta vattenrutschbana, från den 33 meter höga startplattformen når man en hisnande hastighet på 100 km/h under nedfärden.

Utforska naturparken Sierra Helada

Om du älskar att vistas i naturen, missa inte att vandra i naturreservatet Sierra Helada. Denna skyddade plats hittas strax norr om Levante-stranden och består av både maritima och bergiga landskap.

Genom naturreservatet sträcker sig en spektakulär bergskedja med klippor som överblickar Medelhavet. Detta är den perfekta platsen för den som vill vandra: här finns massor av stigar, från den blå rutten (enklaste, även för cyklister och rullstolsbundna) till den gula rutten som är den mest utmanande.

Längs lederna kommer du att stöta på flera utsiktsplatser (som Punta del Cavall eller Albir-fyren). Du passerar även ruinerna av många vakttorn som i århundraden användes för att skydda staden mot piratattacker.

En dagsutflykt till Guadalest, Villajoyosa eller Algar-vattenfallen

Om du vill lämna stränderna för en dag och utforska området omkring Benidorm, finns flera dolda pärlor som bara väntar på att bli upptäckta.

Guadalest är en pittoresk by som ligger endast 20 km från Benidorm. Den är mest känd för sitt slott, som från en klippa blickar ut över en sagolik dal med tall- och mandelträd samt en vattenreservoar. Slottet byggdes under den moriska perioden och utvecklades senare vidare i katolsk ägo från mitten av 1200-talet.

De magiska vattenfallen i Algar

Genom århundradena har jordbävningar och krig lämnat slottet i ruiner, men du kan fortfarande besöka murarna, tornen och delar av huvudbyggnaderna, med vidunderlig utsikt över bergen och dalen nedanför. Själva byn är också väl värt ett besök - här finns butiker som säljer vackra hantverk och lokala produkter, samt restauranger där du kan provsmaka områdets läckra gastronomi.

Vattenfallen i Algar är en naturattraktion som ligger mindre än 20 km från centrala Benidorm, strax utanför Callosa d'En Sarria - en vacker medeltida by med ett moriskt ursprung. Otaliga vattenfall i området skapar fantastiska landskap med naturliga sötvattenpooler som är omgivna av bördig skog. Denna plats är perfekt för ett uppfriskande dopp och en avkopplande picknick!

Villajoyosa är en vacker liten fiskeby som ligger 10 km söder om Benidorm. Ta in medelhavsatmosfären genom att strosa omkring på byns smala gator som är kantade av färgglada hus. Detta är ett utmärkt utflyktsmål för att uppleva det harmoniska livet vid Medelhavet, slappa på den underbara stranden (kallas Playa Paraiso) och smaka på det lokala köket.

Turisttåg- och buss

Benidorm kan också utforskas med turisttåg och via bussar. Hoppa ombord på Trainvison-tåget (5€ för en timmes åktur) eller på den dubbeldäckade turistbussen (6€), som tar dig till stränderna och stans största sevärdheter. Information om sevärdheterna erbjuds på fem språk.

Ett annat bra alternativ är en tur på Trenet de la Marina. Detta är ett tåg som förbinder Alicante och Benidorm och går längs den vackra kusten. Resan tar ungefär en timme och man bjuds på fantastisk utsikt (särskilt mellan Altea och Denia). Du kan också gå av i olika kuststäder, som exempelvis Villajoyosa. Ett tåg avgår varje timme, kolla tidtabellen på den officiella hemsidan.

Utflykter på cykel eller häst

Costa Blanca är ett paradis för folk som älskar att cykla. Längs kusten finns varierande landskap och fantastiska väderförhållanden året runt. Det är inte förvånande att många professionella cyklister (både MTB- och landsväg) regelbundet besöker kusten för att träna under vintern.

Benidorm är en utmärkt bas för en cykelsemester. Cykla i Sierra Helada och naturparken Montgó, eller på någon av de många lederna precis utanför centrum. Eller så kan du bara trampa på i lugn takt längs Paseo Maritimo och njuta av utsikten och solnedgången. I Benidorm finns flera cykeluthyrare och lokala klubbar som anordnar evenemang, turer och tävlingar året runt.

Är du ute efter en unik upplevelse? Prova Downhill Bike Ride, en cykeltur där du kan njuta av fantastiska vyer över bergen och Benidorms kust samtidigt som du susar nerför backarna i 30 km/h! Denna upplevelse passar för cyklister på alla nivåer (inklusive barn).

Benidorm erbjuder dessutom många möjligheter för de som älskar att rida. Bege dig till Centro Hípico Sierra Helada - ett hästcentrum bara några minuter norr om centrum - för att utforska landsbygden från hästsadeln. Företaget organiserar guidade turer längs kusten och i naturreservatet Sierra Helada. De håller även kurser och lektioner på alla nivåer - kontakta dem för en offert och njut av ridturen!