En guide till stränderna i Benidorm

Benidorm är en av de mest berömda och populäraste badorterna på Costa Blanca. Staden bjuder på fina stränder med många faciliteter, klart vatten och härlig atmosfär både dag och natt.

Video - Stränder i Benidorm

En gång var den endast en liten fiskeby, men genom åren har staden vuxit snabbt och nu blivit ett närmast perfekt resmål. Allt, från det fantastiska klimatet (fler än 3000 soltimmar per år och en genomsnittlig årstemperatur på nästan 19°C) till de långa sandstränderna och den berömda gästfriheten, garanterar att du får en oförglömlig semester när som helst på året.

Badorten har mycket att erbjuda sina besökare, men huvudattraktionen är fortsatt den underbara kustremsan. Om du är på jakt efter en avkopplade semester och den där unika atmosfären som en kuststad vid Medelhavet har behöver du inte leta längre. Hyr en lägenhet i Benidorm, packa ner badkläderna, solkrämen och res hit. Du kommer snabbt att upptäcka varför detta är ett av de mest populära resmålen i Spanien.

Playa de Poniente

Playa de Poniente i Benidorm

Playa de Poniente är den största stranden i Benidorm: hela 3000 meter med vit sand, som på flera ställen är över 100 meter bred! Den är belägen direkt söder om centrum, har fått den internationella miljömärkningen ”Blå Flagg” och är lokalbefolkningens favorit. Vanligtvis är denna strand mindre packad än Playa de Levante, den andra stora stranden i Benidorm.

Playa de Poniente har kompletta faciliteter: uthyrning av parasoll och solstolar (11 månader om året), handikappanpassad, gratis duschar och toaletter, lekplatser för barn, badvakter och till och med ett offentligt bibliotek som ligger på stranden. På gatorna bakom strandpromenaden finns flera gratis parkeringsplatser.

Playa de Poniente - parasailing

För den som söker efter en aktiv semester finns många alternativ. Stranden ligger vid sidan av marinan i Benidorm, där Nautical Club och PADI dykcenter håller till, härifrån avgår också färjor till Isla de Benidorm (liten ö som ligger bara några få kilometer utanför staden och har en stenig havsbotten som är perfekt för dykentusiaster). Dessutom finns det uthyrning av kajak, jetski, motor- och segelbåtar och till och med ett parasailing-center.

Denna vackra strand har inga chiringuitos (strandbarer), men på bara några få meters promenad ovanför strandpromenaden hittas ett stort matutbud. Här finns allt från typisk spansk mat, till pizzerior, pubar och restauranger med internationella menyer. Priserna kan variera, men generellt är de mer än rimliga. För en Menú del Día (dagens meny) med förrätt, huvudrätt och dessert får man vanligtvis betala omkring 12€.

Cala Mal Pas

Benidorm - badviken Cala Mal Pas

Belägen precis nedanför det historiska centrumet, mellan marinan i Benidorm, berget med utsiktsplatsen Balcón del Mediterraneo och torget Plaza Santa Ana. Cala Mal Pas är en lugn och ”gömd” strand med en helt annan stämning än de mer livliga stränderna i Benidorm, trots att den ligger såpass centralt på.

Vattnet är klart, grunt och tack vare klipporna som ”ramar in” bägge ändarna av den gyllene sandstranden är den bra skyddad mot vågorna. Man erbjuds mycket goda möjligheter för snorkling här!

Benidorm - Cala Mal Pas

Cala Mal Pas har också belönats med den Blåa Flaggan, och är 120 meter lång och 20 meter bred. Den har duschar, uthyrning av solstolar samt badvakter. De finns inga barer eller restauranger på själva stranden, utan de finner du istället, bokstavligt talat, bara några få steg bort. Sätt kurs mot centrum eller marinan i närheten!

Playa de Levante

Playa de Levante från Balcón del Mediterráneo

Troligtvis den mest populära stranden i staden och en av de bästa stränderna på hela Costa Blanca. Den svepande och gyllene sandstranden besöks nästan året runt av tusentals turister som vill njuta av en härlig dag vid havet. 

Stranden ligger lite norr om centrum och är lättillgänglig. Det kan dock vara packat med folk från tidigt på morgonen, men även om du vill testa på nattlivet behöver du inte oroa dig. Playa de Levante är nämligen mer än 2000 meter lång och har en genomsnittlig bredd på 50 meter, så du bör kunna hitta en plats även om du går ner först på dagen. Strandens läge gör så att den har sol nästan ända fram till solnedgången, och därmed finns det soltimmar så det räcker och blir över - både till de som anländer sent såväl som för hardcore solentusiasten. 

Playa de Levante, med Isla de Benidorm i bakgrunden

Vattnet är klart, grunt och stranden är relativt skyddad, något som också gör den perfekt för barnfamiljer. Faciliteterna är riktigt bra, med duschar, solstolar, handikappanpassad, badvakter, lekplatser (även i vattnet, med flytande plattformar och vattenrutschbanor), uthyrning av nautisk utrustning (jetski, vindsurfing, vattenskidåkning, wakeboarding, pedalbåtar, etc.).

Inte heller Playa de Levante har några chiringuitos, men oroa dig inte. Om du är hungrig eller vill ha något att dricka på en uteservering medan du njuter av en svårslagen havsutsikt, är det bara att korsa Paseo Maritimo (strandpromenaden) som löper längs med hela stranden. Här finns otaliga barer och restauranger (såväl som butiker och affärer). Detta är också en av Benidorms mest populära platser nattetid, så du kan stanna på stranden till långt in på kvällen utan risk för att bli uttråkad.

Cala Almadrava

Benidorm - Cala Tio Ximo

Kanske lite överraskande erbjuder Benidorm inte bara långa och livliga sandstränder, utan även isolerade och lugna havsvikar. Går du en bit bort från den norra delen av Playa de Levante, och klättrar upp till toppen av Punta de la Llisera (ett berg med fin panoramautsikt över staden och havet), når du en lugnare del av kusten, i början av naturparken Sierra Gelada.

Här ligger Cala Almadrava, en liten vik bara några meter från gator och byggnader, men som likväl ger en känsla av vildmark och isolering. För att nå stranden måste du gå ner genom en smal murad passage och stigens början kan vara något gömd. Att parkera i området omkring stranden kan också vara komplicerat, så det kan vara bra att komma hit med buss eller till fots.

Stranden, med sin blandning av fin sand och småsten, är öppen för både "traditionella" badare och naturister. Den är bara 100 meter lång och 10 till 15 meter bred. Faciliteterna är få med bara en badvakt under sommarmånaderna, så ta med allt du behöver. Vattnet är läckert kristallklart och havets botten är full av liv och intressanta klippformationer, om du gillar snorkling bör du inte missa möjligheten att dyka här.

Cala Tio Ximo

Benidorm - Cala Tio Ximo

Om man bara förflyttar sig några få hundra meter från Cala Almadrava mot nordost når man grannviken: Cala Tio Ximo. Denna lilla och vilda strand är belägen vid foten av en brant höjd, inuti naturparken Sierra Gelada. 

För att komma till den här stranden måste du köra samma smala och slingrande väg som går till Cala Almadrava. Det finns en liten parkeringsplats ovanför bukten, vid sidan av den spektakulära utsiktsplatsen. Om du gillar att promenera eller cykla är det kanske en bra idé att lämna bilen hemma, de vackra omgivningarna skapar perfekta förutsättningar för en skön dag ute i naturen. I naturreservatet finns dessutom många små stigar att utforska till fots. 

Precis som i Cala Almadrava har denna vik (bara 60 meter lång) en intressant mix av sten och fin gyllene sand samt få faciliteter, under sommarmånaderna finns det dock badvakter. Till denna strand kommer man inte för barer och musik. Den rofyllda atmosfären, det vackra havet tillsammans med stillheten och isolationen samt det faktum att det är relativt svårt att ta sig hit, garanterar en avslappnad stranddag.

Karta - Stränder i Benidorm