De 10 bästa sakerna att göra i Barcelona

Barcelona är staden där historia, konst och trender sömlöst smälter samman. Det är inte bara en stad du besöker under semestern, utan en plats du kommer uppleva och känna långt efter att du är hemma igen.

Kataloniens huvudstad är genomsyrad av historia och traditioner, men det är också en stad som “återupplivades” till OS 1992. Moderna Barcelona har lika mycket att erbjuda som gamla Barcelona, ​​vilket gör det till ett unikt och förtrollande ställe att besöka.

Att endast välja ut 10 av de bästa sakerna att göra i Barcelona är en utmaning. Storslagen arkitektur, utsökt mat och soldränkta stränder gör den till en av världens vackraste städer. En stad som verkligen har något för alla!

1. La Sagrada Família

La Sagrada Família är ett av de mest kända byggnadsverken i världen. När kyrkan äntligen står klar kommer den att vara den högsta religiösa byggnaden i Europa och resa sig 172 meter över Barcelonas skyline.

Många menar att denna berömda kyrka är en av de viktigaste sakerna att se i Barcelona. Den är också det mest besökta monumentet i hela Spanien - cirka fyra miljoner turister kommer årligen hit för att ta in denna speciella konstruktion.

La Sagrada Família i Barcelona

Det är omöjligt att förstå hur speciell och mäktig La Sagrada Família är om du inte ser och upplever den på plats. Arkitekten Antoni Gaudí hade verkligen släppt lös fantasin när de tillslut påbörjade bygget och la första stenen 1892.

Kritik har framförts över hur lång tid bygget faktiskt tagit (och kommer ta), men Gaudí hade inte bråttom och skämtade om att det fick ta 700 år att fullborda hans vision. Med hjälp av datorteknik förväntar sig dock dagens arkitekter att byggnaden kommer stå klar år 2026 - över 500 år före Gaudís tidsplan!

Det är svårt att veta vad man ska fokusera på när man först kollar på den komplexa och säregna fasaden. Om du köper entrébiljett och går in kommer du häpnas ytterligare. Inuti sträcker sig pelarna mot himlen och omges av vackra glasmålningar. Allt skapar tillsammans en magisk atmosfär av färger och ljus, som många har beskrivit som att gå igenom en skog.

Detta är en av de bästa - och mest speciella - sakerna du kan göra i Barcelona. Det är ett levande exempel på mänsklig uppfinningsrikedom, och att göra fantasi till verklighet.

2. Barri Gótic (De gotiska kvarteren)

2000 års historia kommer utan tvekan göra stort intryck på dig när du strosar fram på de smala och slingrande gatorna i Barcelonas gamla hjärta. Det gotiska kvarteren har inslag av antika romerska reliker och ett överflöd av medeltida arkitektur. Du inser snabbt att det är "ett måste" att uppleva detta fascinerande område under en semester i Barcelona.

De gotiska kvarteren i Barcelona

Stadsdelen är populär både bland turister och lokalbefolkningen. Gå gärna iväg från massorna på en sidogata för att verkligen ta in atmosfären. Här kan du låta fantasin löpa fritt och, till exempel, tänka att du går i Christopher Columbus fotspår på de slitna kullerstenarna. Columbus kom nämligen hit efter att han återvänt från “den nya världen”. När du går på dessa gator är det som att förflyttas tillbaka till hans värld.

Efter att ha utforskat alla skrymslen och skrån kan du slå dig ner på en av områdets berömda "chokladbarer" med varm choklad och churros. Många menar att Barcelonas bästa choklad görs i det charmiga kaféet Granja Dulcinea, som grundades 1941. Det finns bara ett sätt att ta reda på om det verkligen stämmer!

3. Paradgatan Las Ramblas

Din resa till Barcelona är inte komplett utan en promenad nedför berömda Las Ramblas, där du hittar Gaudís mästerverk, Casa Batlló. Paradgatan skiljer det gotiska kvarteren och El Raval. Den sträcker sig hela 1,2 kilometer och lockar förståeligt nog de flesta av turisterna. Även om den är något av en turistfälla, finns det ändå något charmigt i det.

Casa Batlló, Las Ramblas, Barcelona

Världsberömda Hard Rock Café, eleganta cocktailbaren Boadas - den allra första i staden - och karismatiska Café de l'Opera ligger alla vid denna boulevard.

Mellan affärer och andra sevärdheter hittar du otaliga gatumusiker och konstnärer som kämpar efter din uppmärksamhet med extraordinära dräkter och minnesvärda föreställningar.

Det finns verkligen mycket att titta på och göra efter denna boulevard. Det är en bra idé att börja i ena änden och långsamt promenera ner till den andra. Las Ramblas är definitivt en av gatorna i Barcelona som bör upplevas till fots!

4. Parc Güell

Denna park - som också är ett resultat av Gaudís livliga fantasi - byggdes mellan 1900 och 1914 och togs upp på Unesco:s världsarvslista 1984. Idag är den en av Barcelonas kommunala parker, fylld med underbara skapelser som exempelvis el Drac (draken): en staty av en jättesalamander som hälsar besökarna välkomna när de passerar genom huvudporten. 

Parc Güell, Barcelona

I Parc Güell förflyttas du till en värld av modernistisk arkitektur, där vindlande stigar leder till fantasifulla skulpturer och surrealistiska byggnader. Allt inramas av vackra trädgårdar som designades av Gaudí själv.

Detta är en fantasivärld som du kommer bära mig dig många år framöver. Parc Güell är verkligen en av de bästa sakerna du kan göra i Barcelona!

5. Barcelonas marknader

Mat - underbara mat! Det finns få råvaror och produkter som är bättre än de som ingår i det katalanska köket.

Genom åren har Barcelona blivit känd internationellt för sin gastronomi. Ambitiösa kockar öppnar ständigt upp nya ställen över stan, och du behöver inte spendera en förmögenhet för att njuta av Barcelonas bästa mat.

Bege dig till de dignande matmarknaderna Santa Caterina eller St Josep de la Boqueria. Upplevelsen kommer kittla dina sinnen och ta dig till “matparadiset”!

Det är här som du kan skämma bort smaklökarna och uppleva "Barcelonas verkliga smaker". Lokalbefolkning och turister sitter tillsammans och njuter av både traditionell spansk mat och dryck, men även de mer typiska katalanska rätterna såklart.

Barcelonas närhet till Medelhavet och bergen gör så att du kan testa de bästa råvarorna från hav och land. Och den goda nyheten är att du inte behöver välja mellan skaldjur eller kött, för i Barcelona är rätter som innehåller båda ett populärt val på menyn.

En marknad i i Barcelona

Det vore synd att lämna marknaderna innan du provat några katalanska favoriter. Här följer några exempel. Escalivada - en varm sidorätt på aubergin, paprika, lök och tomater. Butifarra - en korv som liknar Cumberlandkorven. Escudella - en mustig katalansk köttgryta. Suquet de Peix - en smarrig skaldjursgryta.

Till efterrätt, prova Crema Catalana (liknande en fransk Crème Brulee) samt Mel i Mato, en mjuk, osaltad getost som serveras med honung och ibland valnötter.

För "foodies" och hungriga är matmarknaderna utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Barcelona.

6. Mount Tibidabo

De flesta större städer i Spanien har Mirador (utsiktsplats) där man kan ta in staden där den ligger i landskapet. Barcelona är inget undantag, och har flera platser där du blicka ut över “juvelen i solen", som Freddie Mercury så poetiskt sjöng om staden.

Mount Tibidabo, Barcelona

En av de coolaste sakerna du kan göra i Barcelona är att ta bergbanan, från år 1901, till toppen av Tibidabo-berget. Här uppe kan du blicka ut över Barcelona i all sin prakt från 500 meters höjd.

Det bästa med att åka upp till Tibidabo är att det finns mer att göra än bara utsiktsplatsen, med bland annat flera sevärdheter, inklusive en nöjespark från 1899. Åkattraktionerna är roliga och underhåller både barn som vuxna. Man kan även ta en rundtur i Museu d'Automates (det mekaniska museet), där några av de ursprungliga maskinerna, leksakerna och automaterna fortfarande är i drift!

7. Bar Marsella

Spendera tid på Bar Marsella för en lite annorlunda upplevelse i Barcelona. Portarna slogs upp 1820 i stadsdelen "El Raval" och är enligt uppgift den äldsta absintbaren i Barcelona. Fortfarande idag ägs den av familjen Marsella, som även jobbar här.

El Raval i Barcelona

Det är en mysig plats dit man går för en drink i historisk miljö. Hundra år dammiga absintflaskor kan ses på display bakom baren. Ljuskronor med spindelnät och flagnande färger ger en känsla av att du befinner dig på en plats där tiden verkar ha stått still. Man kan lätt föreställa sig Picasso eller Hemingway komma in genom dörrarna och slå sig ner vid ett av borden och börja tänka på nya snilleverk.

Bar Marsella öppnar först kl. 22:00 och uppmuntrar besökarna att "göra som spanjorerna": att vara uppe sent och uppleva Barcelonas nattliv.

8. Den magiska fontänen i Montjuïc

Montjuïc är det högsta berget i Barcelona och reser sig 173 meter över havet. Du kan nå toppen med bil eller på flera promenader/stigar. Det häftigaste sättet är dock utan tvekan att ta linbanan från hamnen. Från toppen, där ett slott från 1700-talet ligger, har man läcker 360 graders utsikt.

För att få ut mesta möjliga av Montjuïc, se till att kombinera besöket med "den magiska fontänen", som ligger vid bergets fot (bakom Plaza Espanya). Font Mágica skapades för världsmässan 1929, och är en av de mest populära sevärdheterna i Barcelona. 

Montjuïc-fontänen, Barcelona

Det handlar om en vacker fontänshow på kvällen med vatten, musik och ljus. Att sitta ute under Barcelonahimlen och se showen är ett perfekt slut på en hektisk dag med sightseeing. Vattenpelare skjuter ut i takt med rock-, opera-, samtida- och klassisk musik. 4760 lampor och vattenstrålar på 52 meter gör det hela till en magisk upplevelse.

Gör det till en av dina 10 saker att göra i Barcelona och du kommer tacka dig själv efteråt!

9. Barcelonas museer

Det är omöjligt att åka till Barcelona och inte bekanta sig med det konstnärliga som har gjort staden till vad den är idag. Den har länge varit en plats förknippad med kultur och har inspirerat många kreativa genier. Gaudí bodde exempelvis här från 16 års ålder och hans säregna byggnader och statyer kan ses över hela staden.

Pablo Picasso flyttade hit från Málaga när han var 14 år. Joan Miró föddes i Barri Gótic i en juvelerar- och urmakarfamilj. Salvador Dalí föddes strax utanför Barcelona, och besökte ofta staden från sin närliggande hemort.

I en stad som Barcelona kan du spendera en evighet på all kultur. Här följer tre av de bästa museerna att besöka i Barcelona för att sammanfatta lite.

Museu Nacional d’Art de Cataluña, Barcelona

För att bilda dig en uppfattning om Kataloniens inflytande på konstvärlden kan du besöka MNAC - Museu Nacional d’Art de Catalunya. Här finns en stor romansk samling, väggmålningar från 900-talet, underbara gotiska verk samt modern katalansk konst.

Är du ett Picasso-fan? Då är Museu Picasso ett givet val, som rymmer nästan 4000 av hans verk! Ett fantastiskt sätt att uppleva konstnärens utveckling från tidiga år.

Ett annat "måste" i Barcelona är Fundació Joan Miró med en enorm permanent utställning av Mirós verk. Själva byggnaden byggdes av Mirós vän, och anses vara en av de bästa museibyggnaderna i världen. Detta är den ultimata platsen för att njuta av Mirós grafiska verk och hans signum: målningar i grundfärger och enkla former. Utanför Parc de Montjüic finns också en utställning av hans skulpturer.

10. Stränderna i Barcelona

Du tänker kanske inte på Barcelona som ett resmål för en strandsemester? Men här väntar livliga sandstränder strax utanför dörren. Tillbringa en lugn morgon med frukost på en lokal Chiringuito (strandbar). Eller vänta tills senare på dagen och ta en eftermiddag för att spana in folklivet. Unga som gamla kommer till strandpromenaden för att äta, leka, eller bara koppla av på sanden ett stenkast från centrum. 

Stränder i Barcelona

Det är möjligt att promenera flera mil längs kustlinjen. Vattensporter, lekplatser, restauranger och barer kan njutas av med fin utsikt över Medelhavet. 

Att kunna gå från myllrande gator till hav och sand ger Barcelona en extra dimension som resmål.

Sammanfattning...

Sådär! Detta var 10 av de bästa sakerna du kan se och göra i Barcelona! Hyr en semesterbostad i Barcelona, ​​och när du väl har besökt staden kommer du inse varför den är en av världens bästa!

Rekommenderad läsning: