En unik, gastronomisk resa i höstens tecken i Andalusien

Hösten är en mycket speciell tid i många spanska byar, kullerstensgatorna fylls med glädje och bland de vita väggarna firas ankomsten av en årstid med traditionella festligheter för alla sinnen.

För många är det gourmetkockarna och de goda köken som gör den här säsongen till en av de mest efterlängtade under året.  Glödande ugnar fylls med glädje och skapelser av produkter som är typiska för den här säsongen: champinjoner, kvitten, kastanjer, fikon, persimon, kanin, rapphöna, vildsvin, rådjur och många grönsaker.

Naturen dukar upp det perfekt för många vandrare som avslutar sina långa resor med ryggsäckarna fulla av kastanjer och de lyckligt lottade med en och annan matsvamp.

Vi bjuder in dig till några av de mest intressanta festivalerna att upptäcka med hela familjen i höst eftersom det är fantastiskt att leva i Andalusien.  

Kastanjefestival 

Kastanjer

I Malagas stadsdel Alcaucín finns en gammal tradition som kallas "Día de la Castaña" som firas varje år. I år 2015 kommer den hållas den 7 november. Idéen är att sammanföra alla de som vill njuta av denna stora fest till torget, njuta av denna intressanta rostade frukt samtidigt som olika aktiviteter anordnas.

Denna festival är en av de mest turistvänliga, populäraste och en av de mest välbesökta i hela regionen.

För mer information:

Ayuntamiento de Alcaucín
T: 952 510 002

XIX Jornadas Micológicas i Parque Natural Sierra Norte i Sevilla 

svamp

En mycket intressant och rolig aktivitet som du bör planera in att delta i november är de mykologiska dagarna "Jornadas Micológicas i Parque Natural Sierra Norte i Sevilla". En intressant utflykt med det huvusakliga syftet att samla in olika svamparter, alltid tillsammans med de bästa experterna. Eventet organiseras av botaniska trädgården "El Robledo".

För mer information:

Ayuntamiento de Constantina
T: 955 880 700

Feria del jamón y el cerdo ibérico

Ibéricoskinka

Denna regionala festivalen för serranoskinka och ibéricogrisen firas i Aracena och anordnas den tredje helgen i oktober. Det vattnas i munnen och det är inte konstigt - vem skulle inte vilja prova en bra nyskivad skinka med fett och olja omkring sitt välsmakande kött.

Runt denna festival firas en "el recinto ferial del ganado" - många jordbrukare och producenter av iberiska grisen inbjuds och alla vill att du ska smaka på deras fantastiska produkter och delta i olika aktiviteter: tävling i att skära skinka, utlottningar, provsmakningar, etc.

En annan festival värd att nämna som också fått regional turistuppmärksamhet är Campillos skinkmässa (la feria del jamón de Campillos) som anordnas i början av november i denna stad i provinsen Málaga.

För mer information:

Feria del jamón y el cerdo ibérico: 
Ayuntamiento de Aracena - Huelva
T:  959 126 276

Feria del jamón de Campillos:
T: 952 723 254
M: 628 206 953

Fiesta del mosto - vinfestival

Grapes

En av de mest efterlängtade händelserna där ett stort antal människor minns stor rikedomar de ägde i dessa landdskap i det förgångna är vinfestivalen (fiesta del mosto). Festivalen hålls den sista lördagen i november i den vackra staden malagueño de Atajate.

Liksom många andra festivaler börjar det hela på torget, vars alla små skrymslen är fulla av år av historia. Varje år fylls de på med otroliga dofter av nyligen jästa druvor och byborna är redo att smaka vinet. Var beredd på att njuta sent in på natten.

Kom ihåg att du har möjlighet att köpa vin som görs helt för hand direkt från producenterna. Området har en "ruta del vino" som tar dig runt till fler än 21 vingårdar.

För mer information:

Ayuntamiento de Atajate - Serranía de Ronda - Málaga
T:. 952 183 504

Fiesta de la aceituna - olivfestivalen

Olivolja

Vem gillar inte en bra oliver, hemlagade och smakrika? De ska vara väl smaksatta. Om tänker du som jag, bokar du in olivfestivalen som äger rum i början av december som hedrar arbetet som görs av alla olivskördare i staden Martos.

Kom ihåg att allt börjar med det traditionella datumet för olivskörden den 8 december.

* Som en kuriositet: Visste du att Martos är den största producenten av olivolja i världen? Och vet du var den bästa oljan i Spanien finns?

För mer information:

Ayuntamiento de Martos
T:. 953 704 005

Fiesta del membrillo - kvittenfestival 

kvitten 

Det finns inget roligare än ett inköp under kvittensäsongens av råvaror till din egen hemlagade "carne de membrillo casera". Och nu är vi på väg in i den bästa tiden för det. Nu kan du börja leta efter de bästa och mest mogna kvitten.

Om du är intresserad av smaken och att lära dig hemligheterna bakom kvitten, visste du att nästa månad, i oktober, firas "la fiesta del Membrillo" i Zagrilla, Priego de Córdoba, där du förutom att köpa många goda och söta livsmedel kan införskaffa kvittenprodukter i en mängd olika varianter?

För mer information:

Oficina de Turismo de Priego de Córdoba
T: 957 708 420

La fiesta de Tosantos - Allhelgonahelgenrostade kastanjer

Allhelgona-festivalen äger rum i slutet av oktober och början av november. Som namnet antyder hedrar den alla helgon och martyrer i kristendomen.

I Cadiz är den känd som "Fiesta de Tosantos" och är en mycket speciell dag för att njuta av populära produkter som efterfrågas t. ex. "huesos de santos y buñuelos" (spanska sötsaker), sötpotissoppa, rostade kastanjer, valnötter eller mandel - äkta smaker av hösten för en mycket speciell dag.

I Andalusien kan du njuta av denna händelse på olika sätt men med samma syfte. På vissa platser som Benacazón, Sevilla som är känd för sitt Allhelgonafirande, i Santa Ana la Real (Huelva), i Malagas stadsdelar Ojen, Istán och Alcaucín, Cádiz nämns ovan eller norr om Córdoba tänds det ljus i husen medan de äter traditionell mjölkgröt. I lilla byn Maro (nära Nerja) firas Maroween och är en omtyckt plats för barnen. 

Día de la Pasa, El Borge - russindagen

Uvas Pasas

Den lilla staden El Borge i Axarquía, i Malagaprovinsen, har drygt 1000 invånare och är den största producenten av russin i Spanien. För att fira denna bravad är tredje söndagen i september utsedd till "russindagen".

Denna fest firar denna skrynkliga produkt med "alegres verdiales"och "coros rocieros"(flamencodansare och musiker). Dessutom kommer du att lära dig hela tillverkningsprocessen och får möjlighet att också prova andra typiska lokala produkter såsom gazpacho, muskatvin och korv.

För mer information:

Ayuntamiento de El Borge
T: 952 512 033

Día de la Sopa Perota 

Perotasoppa

En relativt ung festival men fler anhängare ansluter sig år efter år runt de goda lokala traditionella rätterna.

Den första veckan i oktober firas en mycket speciell fest i Álora, där du provsmakar en soppa som kallas "Perota". Perotadagarna påminner dig om och är tillägnad alla de tidigare anställda och arbetare som arbetat hårt på den andalusiska landsbygden.

Denna soppa är gjord med bröd, potatis, sparris, paprika, lök, tomat och vitlök, som gav arbetarna styrka och kraft att fortsätta sin arbetsdag och resa. Det är ett prisvärt recept, mycket snabb och enkel att göra, och har du är turen att besöka Álora dessa dagar får du har nöjet att provsmaka.

Denna festival åtföljs av en marknad där du kan delta i olika aktiviteter med över 50 stånd med lokala råvaror och hantverk.

Efteråt kan du ta fortsätta din färd  och ta en promenad längs Caminito del Rey, definitivt en upplevelse som du inte kommer att glömma.

För mer information:

Ayuntamiento de Álora
T: 952 49 61 00

Karta