Var ska man bo i Alicante provins?

Provinsen Alicante är ett av de mest populära turistområdena i Spanien. Här är du garanterad sol, hav och många roliga aktiviteter. De senaste 30 åren har många av regionens destinationer utvecklats med turismen i åtanke - och blivit förebilder för andra spanska resmål gällande gästfrihet och service.

Regionen har även flera naturreservat, ett anmärkningsvärt historiskt och konstnärligt arv, samt stora möjligheter för sport och en aktiv semester. Alicante är det ultimata resmålet för de som vill välja och vraka i ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Med hjälp av vår guide kan du hitta de bästa resmålen för din semester i Alicante provins

Strandsemester i Alicante provins

Cape är ett bra resmål för härligt strandliv

Alicante-kusten kallas för Costa Blanca - den vita kusten - och erbjuder några av de mest populära resmålen för en strandsemester i Spanien. Överallt längs kusten hittas vackra stränder med alla bekvämligheter, men även avskilda badvikar och nudiststränder. Valet är ditt!

I Calpe, Benidorm, Moraira, Denia och Javea hittar du de mest idylliska stränderna. Dessa städer har en svårslagen mix av långa sandstränder (perfekta för familjer), isolerade vikar (för dig som söker efter avkoppling och vill njuta av landskapen) samt många roliga aktiviteter som vänder sig till stora som små.

Stranden i mysiga Moraira

Om du hyr en semesterbostad i Denia får du se ett tydligt exempel på hur stränderna längs denna kustremsa varierar. Norr om stadens centrum finns kilometerlånga vita sandstränder som tillsammans utgör kustområdet Las Marinas. Om du istället styr kosan söderut kan du undvika folkmassorna och spendera dagen i de små steniga vikarna som bildar Las Rotas-kusten. 

Javea erbjuder också stränder för allas önskemål: från den sköna sandstranden El Arenal till de vackra vikarna i Cabo San Antonio. Här finns bland annat spektakulära Cala Ambolo och Cala Granadella, några av de vackraste stränderna på Costa Blanca.

Familjesemester i Alicante provins

Familjesemester i Benidorm

Hela Alicante-provinsen passar för en familjesemester, även om du reser med bebisar. Semesterområdena är perfekt anpassade för att välkomna ett stort antal besökare: utbudet av service och aktiviteter är komplett och av hög kvalitet. Trots detta är ändå vissa områden extra populära för en semester med familjen i Alicante provins

Calpe är ett utmärkt ställe för en trevlig strandsemester med hela familjen. Denna charmiga stad har vackra stränder med många bekvämligheter och affärer längs strandpromenaden. Långgrunt och lugnt vatten gör så att även de små kan njuta av ett svalkande dopp på ett säkert sätt.

Playa de La Fossa i Calpe

Calpe lockar med många aktiviteter: från besök på arkeologiska platser (vissa ligger bara några meter från stranden) till vattenparker, nöjesfält och strandaktiviteter som passar för alla åldrar. Området präglas av den berömda Peñon de Ifach, en vass klippa som majestätiskt reser sig upp ur havet. Vandra upp till toppen och njut av vidunderlig utsikt över Calpe och de vackra saltsjöarna där flamingorna håller till.

Denia längre norrut är en vacker stad precis vid havet, som erbjuder stränder för alla (från steniga vikar till långa sandremsor) och många saker att se och göra. De flesta faciliteter och aktiviteter ligger inom nära räckhåll, så att ha bil är inte nödvändigt. Besök slottet och utforska också den lokala marinans möjligheter: båtuthyrning, dykcenter och även dagsturer till Ibiza (ligger mindre än 100 km från denna kust).

Torrevieja är en av de mest populära semesterorterna i provinsen Alicante. Staden erbjuder en 20 kilometer lång kustlinje, som karakteriseras av breda stränder, många arrangemang och aktiviteter, samt parker och naturområden perfekta för cykling eller en familjepicknick.

Hyr en lägenhet i Torrevieja och tillbringa en avkopplande dag på Playa de la Mata (med kvalitetsstämpeln Blå Flagg), alternativt ha skoj med barnen i Playa de Los Naufragos vattenpark. Eller vad sägs om att bada i naturliga havspooler nära stans centrum? Missa inte heller att göra en utflykt till saltsjöarna La Mata och Torrevieja. Båda ligger i ett skyddat område - bara några minuter från centrum - och är boplats till många fågelarter, inklusive ett stort bestånd av flamingos. Barnen kommer att älska det!

Kulturell semester i Alicante provins

Provinsen Alicante besitter ett mycket rikt historiskt och kulturellt arv. På grund av sitt läge - i mitten av de då viktigaste handelsvägarna i västra Medelhavet - har regionen ett stridslystet förflutet där otaliga kungariken krigat om platsen. Dessa ständiga strider över gränserna har format landskapen, och få andra områden i Spanien är så rikt på slott och fästningar.

Mercado Central - den största marknaden i Alicante

Alicante stad är ett perfekt exempel på detta. Här finns ett intressant historiskt arv som bland annat omfattar slottet Castillo de Santa Bárbara, stadens symbol. Tack vare det spektakulära läget uppe på en klippa 200 meter över havet kan man ständigt skymta slottet i centrum och från bukten.

Slottet är välbevarat och den hisnande utsikten från murarna gör ett besök här till ett måste när du semestrar i Alicante. Härifrån kan man ta den där typiska Alicante-bilden som ses överallt på Instagram! I Alicante finns också en annan borg, Castillo de San Fernando, som ligger på andra sidan av stadscentrumet.

Santa Bárbara-slottet i Alicante

Om du hyr ett boende i Alicante stad, besök gärna den arkeologiska utgrävningsplatsen Lucentum. Platsen, belägen tre kilometer från det historiska centrumet, är en perfekt bevarad del av en tidigare romersk bosättning som daterar tillbaka till 300-talet f.Kr. Andra sevärdheter i Alicante är moderna Mercado Central, basilikan Santa Maria och klostret Santa Faz, som enligt legenden förvarar tyget som användes för att torka Jesus ansikte under sista delen av hans liv.

Alicante är provinsens huvudstad och det kulturella navet där det mesta händer. Staden är hem till många museer och utställningshallar, och har en fullspäckad kalender med festivaler och traditionella arrangemang.

Elche ligger 25 kilometer sydväst om Alicante och stoltserar med ett mycket speciellt rekord: den enda spanska kommunen med tre Unesco-utmärkelser i olika kategorier av världsarvsprogrammet.

1) Den storslagna palmlunden Palmeral Histórico de Elche har uppnått världsarvsstatus. Denna enorma oas - med mer än 200.000 palmer - är den enda av sitt slag i Europa och går tillbaka till de första islamiska bosättningarna i regionen. Platsen, som ligger precis i centrum, byggdes enligt en modell som fortfarande används i många av Mellanösterns länder. Bevattningssystemet är bland annat det samma som har gjort det möjligt för befolkningen i torra landområden att utveckla en jordbruksekonomi.

2) El Misteri, eller Festa d'Elx, är en dramatisk-religiös föreställning som daterar tillbaka till 1400-talet, och framförs i latin och den antika valenciska dialekten. Denna kulturella händelse, som utspelar sig kring statyn av Jungfrun, deklarerades som ett immateriellt världsarv år 2001. Den unika uppvisningen går att se varje år den 13:e och 14:e augusti i Basilica de Santa Maria.

3) Det tredje officiella icke materiella världsarvet är museet Escolar de Pusol - här görs ett enormt viktigt arbete för att bevara områdets gamla traditioner. 

Elche har ytterligare en attraktion av stort intresse, Ruta de Los Castillos. Denna historiska rutt löper längs floden Vinalopó i en dal som är känd för sina vingårdar. Under medeltiden utgjorde det här området den naturliga gränsen mellan kungadömena Kastilien och Aragón.

Genom århundradena har dalen varit en plats för många slag och politiska strider med stora historiska efterlämningar som följd. Dessa kan bäst ses i en serie av fjorton slott som ligger utspridda i landskapen, från Medelhavet till långt in på fastlandet. De flesta av slotten byggdes under den mest turbulenta perioden mellan 1100- och 1200-talet. Vissa har emellertid ett äldre ursprung och går tillbaka till tiden då morerna styrde området. Om du vill besöka slotten och knata omkring i både befästa torn och på gamla slagfält, överväg att semestra i Villena. Denna lilla stad, belägen precis i mitten av rutten, är den perfekta utgångspunkten för att uppleva naturparken Maigmó, utforska landsbygden och smaka på det lokala köket.

Ett annat resmål för att förkovra sig i provinsens historia och kultur är Orihuela, belägen på Río Seguras flodbädd. Denna stad har varit bebodd sedan den neolitiska perioden och sett många folkslag komma och gå: fenicier, greker, Karthago-civilisationen, romare, visigoter och muslimer.

Orihuela erövrades under 1200-talet av kungadömet Aragón och blev efter en glansperiod den ledande staden i ett stort territorium. Den majestätiska katedralen daterar tillbaka till den här perioden - och som ofta under denna tid byggdes kyrkan på resterna av en gammal moské.

Staden har många medeltida monument och arkeologiska platser. Sevärdheter att besöka, förutom den gotiska katedralen, är Convento de Santo Domingo (byggd på 1300-talet med två magnifika kloster och ett innertak vackert dekorerat med keramik) samt Iglesia de las Santas Justa y Rufina (en blandning av gotisk- och barockstil med ett klocktorn från 1439). Om du semestrar på Orihuela-kusten måste du uppleva denna intressanta stad, som hittas endast 20 kilometer från de vackra stränderna.

Natur- och landsbygdsturism i Alicante provins

Även om Alicante främst är känd för sina många strandorter, erbjuder regionen även naturliga pärlor som är väl värda att utforska.

En av de mest populära utflykterna man kan göra är till Guadalest. Denna idylliska by ligger ca. 50 kilometer från Alicante stad, och mindre än 20 kilometer från Benidorm. Det är den perfekta platsen för att tillbringa en dag ute på landsbygden. Besök slottet som är byggd ovanpå en klippa, och erbjuder fantastisk utsikt över dalen och den intensivt turkosa sjön nedanför.

Om du föredrar att uppleva naturen på ett aktivt sätt, gör en utflykt till Fuentes de Algar. Här möts du av en sagomiljö som består av vattenfall, naturliga pooler och stigar som slingrar sig igenom frodig natur. Om du hyr en semesterbostad i Altea, befinner du dig mindre än 10 kilometer bort.

Vill du verkligen koppla av på landsbygden? Planera en dagstur till Alcoy. Förutom ett rikt historiskt arv erbjuder denna mysiga stad även förtrollande naturliga omgivningar med många spännande upplevelser för naturälskaren. Följ skogsstigarna genom naturparken Carrascal de la Font Roja eller hyr cykel för att trampa på längs den lokala Vía Verde (gamla järnvägsspår som gjorts om till naturnära leder/cykelvägar). De förhistoriska målningarna i La Sarga-grottorna, som utsetts till ett Unesco-världsarv, ger en intressant inblick i människans historia.

I Alcoy finns även möjligheten att uppleva en av regionens mest intressanta händelser, den traditionella Moros y Cristianos-festivalen. Detta är ett firande av den katolska segern över de moriska trupperna under La Reconquista. Festivalen hålls i nästan varje stad i provinsen, men det mest populära firandet äger rum i Alcoy.

Sport- och aktiv semester i Alicante provins

Tack vare det behagliga klimatet, många naturskyddade områden och den vidsträckta kusten, erbjuder Alicante-provinsen stora möjligheter för turister som vill sporta under semestern.

En semesterbostad i Santa Pola är perfekt om man vill vind- eller kitesurfa. Utanför staden råder bra förhållanden större delen av året och många uthyrningscentrum hittas här. Om du älskar att segla kan du bege dig till städerna Denia eller Alicante - båda har en rad nautiska klubbar där man kan hyra segelbåt eller katamaran och utforska kusten i sin egen takt.

Om dykning är din passion finns stora möjligheter i provinsen. Den steniga havsbotten i Cabo San Antonio (mellan Denia och Javea), Marina Alta-kusten och Las Rotas-vikarna i Denia är förmodligen de mest populära dykplatserna.

Hyr en lägenhet i Moraira och njut av vackra vikar och en havsbotten som sjuder av liv. Den moderna småbåtshamnen har ett välutrustat dykcenter som organiserar turer längs kusten och runt Cap Blanc och Cap d’Or.

Tabarca-ön, belägen strax utanför kusten och lättillgänglig från olika hamnar i regionen, är ett maritimt naturreservat som är värt att utforska. Om du semestrar i Torrevieja är ön en utmärkt idé för att kombinera dykning med en vistelse i underbar natur.

Alicante är ett mycket populärt resmål bland cykelentusiasterna. Det utmärkta klimatet - med mer än 320 soldagar per år - och ett skiftande landskap lockar cyklister från hela världen. Under vissa årstider är provinsen bas för många elitcyklister, som kommer både för landsvägscykling såväl som mountainbike. Hitta ett semesterhus i Calpe eller Denia för att befinna dig nära de bästa cykeluthyrarna. Släng ett extra öga på den lokala kalendern, flera stora cykeltävlingar hålls i området under året.

Billig semester i Alicante provins

Hyr en strandvilla i Moraira

Destinationerna i Alicante-provinsen är generellt sett billiga, och det stora utbudet av boende gör det enkelt att hitta alternativ som passar alla budgetar.

För billiga boenden, restauranger, underhållning och transport - överväga att hyra en semesterbostad i El Campello, Torrevieja eller Santa Pola. Alla dessa semesterorter ligger bara några kilometer från Alicantes flygplats och erbjuder ett stort utbud av bostäder och prisvärda alternativ. De främsta sevärdheterna i Alicante, Elche, naturparken Serra del Maigmó och Vinalopó-dalen ligger inom nära räckhåll.

Lyxsemester i Alicante provins

Vill du njuta av en lyxig semester på en idyllisk plats i Alicante? Hyr en villa med pool i Altea Hills. Detta lugna bostadsområde ligger cirka två kilometer norr om Alteas centrum och på kort avstånd från kustens stränder. Platsen är idealisk för dig som söker efter en avslappnad atmosfär och avskildhet. Den spektakulära havsutsikten får man på köpet.

Moraira är ett utmärkt resmål för resenärer som vill ha det där lilla extra. I stan hittas många exklusiva bostäder, särskilt i området norr om marinan där den vackra stranden Portet ligger. Här finns underbara praktvillor och en allmänt lugn tillvaro!

Nattliv och puls i Alicante provins

I populära semestermål i Alicante-provinsen råder det ingen brist på nattliv, särskilt på platserna längs kusten och under sommarsäsongen. Bortsett från destinationerna som är särskilt avsedda för familjer, erbjuder de flesta av semesterorterna klubbar och nattliv för alla önskemål.

De bästa ställena för en semester med mycket party och många klubbesök är Benidorm och Alicante stad. Det bästa nattlivet i Alicante stad hittas i det historiska centrumet (i kvarteren Santa Cruz och El Carmen), runt hamnen och vid Playa de San Juan-området. I Benidorm finns det bästa utelivet i Casco Antiguo (gamla stan) och i kvarteren norr om marinan. Båda dessa städer har många klubbar, pubar och diskotek - som passar alla åldrar och smaker.