Saker att göra i Denia

Bland de många resmålen på Costa Blanca är Denia ett av de mest attraktiva. Förutom att staden erbjuder de vackra stränderna som Costa Blanca är så känt för, finns dessutom ett historiskt centrum, ett rikt konstnärligt arv, en aktiv småbåtshamn och spektakulära naturliga omgivningar.

Om du söker efter en oförglömlig strandsemester, men också vill uppleva kulturella sevärdheter och intressanta aktiviteter, läs då denna guide om vad Denia har att erbjuda.

Ett besök till borgen i Denia

Borgen i Denia, som ligger på toppen av en klippa med utsikt över kusten, har varit bebodd sedan romartiden och blivit själva symbolen för staden. Detta är en sevärdhet som du måste passa på att uppleva när du semestrar i området. 

Den är utsedd till ett ”monument av kulturellt intresse” av den spanska regeringen, och byggdes under 1000-talet när araberna regerade i området. Den ursprungliga arkitektoniska stilen var Almohad, men genom århundradena har borgen genomgått flera förändringar och rekonstruktioner. Idag är det möjligt att identifiera elementen som las till under renässansen och på 1700-talet, liksom resterna av en romersk bosättning.

Huvudentrén till Denias borg

Borgen är stadens viktigaste turistattraktion som ofta är värd till kulturella evenemang och många guidade turer tar vid här. På toppen kan man njuta av en vidunderlig utsikt över den gamla staden, kusten och Montgó-massivet, det viktigaste berget i området.

Innanför de befästa murarna finns ett arkeologiskt museum, en permanent utställning om navigations- och upptäcktsfärderna under medeltiden samt en bar, där man kan slappna av efter besöket och bara njuta av utsikten.

Öppettider:
November - mars: kl. 10:00-18:00
April - maj: kl. 10:00-19:00
Juni: kl. 10:00- 20:30
1 juli till 15 september: kl. 10.00-20.30 (ibland öppet till 00:30)
16 till 30 september: kl. 10:00-20:00
Oktober: kl. 10:00-18:30

Priser:
Vuxna: 3€
Barn (8-16 år): 1€
Pensionärer: 2€
Studenter: 2€
Grupper (Min. 25 personer): 2€ per person

En promenad genom det historiska centrumet

Denia - kyrkan Iglesia de la Asunción

Denias historiska centrum är en fascinerande mix av modern arkitektur och gamla kvarter. Här finns eleganta byggnader, gamla traditionella hus där fiskarna bodde, färgglada moderna gator och trånga gränder som skapar en medeltida atmosfär.

Den gamla stadskärnan (Casco Antiguo) är inramad av de få gator som ligger vid foten av borgen, i området vid stadshuset och kyrkan Iglesia de la Asunción. Denna stadsdel återspeglar i stor utsträckning arkitekturen från 1600-talet, men det är fortsatt möjligt att identifiera några 1700-tals byggnader, som var en gyllene tid för russinhandeln och ledde till stor rikedom och utveckling i området. På Calle Cavallers finns det etnologiska museet, som ger en unik inblick i denna blomstrande tidsperiod (gratis entré).

Denias historiska stadskärna

Om du vandrar i riktning mot havet når du Calle Marques de Campos, en stor atmosfärisk aveny fylld av affärer, barer och terrasser. På parallellgatan Calle Calderón, finns ett intressant leksaksmuseum

När du anländer till hamnområdet kan du besöka Barrio Baix la Mar, de gamla fiskarkvarteren. Beläget precis nedanför borgen, består denna stadsdel av smala gator och karakteristiska fiskehus, med pittoreska fasader målade i pastellfärger. I området närmast hamnen finns många barer och restauranger, där man kan äta läcker nyfångad fisk.

Njut av stränder och vattensporter

Marinan i Denia

För många är stränderna i Denia den viktigaste anledningen till att besöka semesterorten. Staden har en kustlinje på nästan 15 km indelad i två sträckor: Las Rotas, som är präglad av klippiga och orörda vikar, samt Las Marinas med sina långa och sköna sandstränder. 

Båda stränderna inbjuder till många roliga möjligheter: du kan dyka eller snorkla för att utforska Las Rotas fascinerande havsbotten eller utöva roliga vattensporter i Las Marinas-området, exempelvis vindsurfing, kitesurfing, paddelsurfing eller kajak. 

Paddelsurfing i Denia

Staden har också en aktiv småbåtshamn. Detta är rätt plats för de som söker efter mer avslappnande aktiviteter längs kusten: här kan du hyra en segel- eller motorbåt, eller sticka ut på en fisketur.

Omkring Club Náutico hittar du också flera platser som erbjuder uthyrning av nautisk utrustning, med allt du behöver för en aktiv dag på stranden - från jetski till småbåtar, kajak, kanot, paddelsurfbrädor, etc. 

Cykling längs Denias strandpromenad

Tack vare strandpromenaden som startar i marinan och löper längs stränderna Marineta Cassiana och Las Rotas är detta område dessutom perfekt för cykling, löpning eller långa promenader. El Paseo (promenadstråket) fortsätter vidare söderut till naturreservatet Cabo San Antonio, som fått sitt namn efter den spektakulära klippan med en storslagen vy över kusten. Hit kan du komma genom att följa en fin vandringsled.

Handla på lokala marknader

Marknad i Denia

Denia erbjuder många möjligheter för shoppingälskare. I området Calle Marques de Campo och i kvarteret Baix la Mar finns många hantverks- och artesanbutiker där man kan köpa kläder, accessoarer eller souvenirer.

Om du vill smaka på närodlade råvaror bör du besöka Mercado Municipal, som hålls måndag till lördag på Calle Magallanes (inte långt från borgen). Varje måndag och fredag, precis utanför huvudbyggnaden finns en utomhusmarknad med lokala produkter (mest frukt och grönsaker), som är väl värt ett besök. Här kan du uppleva några av den lokala gastronomins alla färger och smaker.

Härlig matmarknad i Denia

Varje måndag hålls en marknad som säljer allt från kläder till mat i Explanada de Torrecremada, en utomhusplats strax väster om stadens centrum. På samma plats under fredagar hålls även en loppmarknad.

En plats du definitivt inte bör missa är Lonja de Denia (fiskmarknaden). Från måndag till fredag, med start runt kl. 17:30, kan du följa fiskauktionerna som hålls bara några minuter efter att fiskebåtarna lägger till i hamnen. En unik upplevelse och ett bra tillfälle att jobba upp din aptit.

Utforska naturreservatet Montgó

Montgó-berget i Denia

Landskapet i Denia domineras av det mäktiga Montgó, ett berg som är 800 meter högt och ligger nära kusten. Tillsammans med sin omgivning bildar berget ett naturreservat, som är hem till 650 arter av flora samt en rik fauna med örnar, falkar, ugglor, räv, vildsvin och genetter (ginstkatter). Parken erbjuder många fina leder, som går att utforska ifrån cykelsadeln eller till fots.

Denia och det närliggande området är för övrigt ett paradis för cykelälskare. Förutom att utforska kusten längs den fina strandpromenaden, kan man också cykla på Vía Verde de Denia, en spektakulär cykelrutt som är byggd på den gamla tåglinjen som knöt samman Denia och Gandia. 

Om en vandringstur inte är nog, ta gärna del av de adrenalinfyllda aktiviteterna som detta område erbjuder: canyoning, klättring, grottvandringar, fyrhjuling eller 4x4-utflykter… Det är bara att välja. Företag som OK Aventuras och Tururac arrangerar ett stort antal roliga aktiviteter under hela året.

Ta en färja till Balearerna

Balearia Ferry - Denia till Balearerna

Vem kan säga nej till en tur till de Baleariska öarna? Denia är den spanska fastlandsstad som ligger närmast dessa paradisöar - mindre än 100 km skiljer semesterorten från Ibiza. För många turister som spenderar sin semester i ett hus i Denia, är en dagsutflykt till de fantastiska stränderna på Ibiza, Mallorca eller Formentera alltför frestande för att ignoreras. 

Upp till tre turer avgår varje dag till öarna under högsäsongen (all information finns på Balearia Ferries officiella hemsida). Båtturen till Ibiza tar från 2 till 5 timmar (beroende på färja). Priser tur och retur startar från runt 60€.