Ett besök Andalusiens Vejer de la Frontera på toppen av kullen

Från vägen till Vejer de la Frontera tycks staden flyta i luften. De vita Andalusien fasaderna står raka genom den tunna dimman av fjäderlätta vita mol som omger kullarnas toppar där staden är byggd. Beläget i Cádizprovinsen är Vejer de la Frontera en av områdets spektakulära platser tack vare dess geografiska läge liksom i historien.

Vejer de la Frontera 

En fusion mellan dåtid och nutid

Vägen till staden vindlar upp för kullarna längs med träd och stenblock.  Du kommer att notera att den stigande höjden känns i öronen och i de vyer som öppnar sig nedanför. När du kör förbi små, vita hus så vet du att du närmar dig Vejer de la Frontera.

Öppna bildörren och den friska luften kommer fläkta ditt ansikte och du står framför en imponerande syn av frodig skog, ängar och kluster av vita byar som sträcker sig så långt ögat kan nå. Denna lilla bergsby är belägen 200 meter ovan havet och är hem till 12 900 invånare. Staden är byggd in i en gammal slottsruin. Att besöka denna speciella plats är som att ta en resa tillbaka i tiden i ett sydligt spanskt samhälle. 

Vejer de la Frontera

Gatorna i staden är kullerstensbelagda och hela det historiska centret är bilfritt med det enda undantaget att lokalinvånarna ibland kan ses köra sina bilar på gatorna. 

Vi rekommenderar dig att parkera bilen när du kommer in i staden (annars kanske du kör in på en smal återvändsgränd där det kan vara svårt att ta sig ut). Entrén till staden är också där turistkontoret är beläget. Här bjuds du på en gratis karta över området och det kommer göra dig lättare att navigera längs de smala, slingrande gatorna.  

Vejer de la Frontera

Staden är inte så stor och du kan tillryggalägga den till fots. Det är också det bästa sättet att upptäcka omgivningarna. Ge dig själv gott om tid att uppskatta de många mysiga hörnen och de intrikata detaljerna som definitivt är väl värda att lära känna. 

Den historiska staden 

Vejer de la Frontera är ett mecka för entusiaster för historia och alla de som gillar utsökta restauranger, unika specialaffärer och vackra torg. Var säker på att besöka Plaza de España och dess vackra fontäner. 

Vejer de la Frontera

Stadens ekonomi är primärt baserat på turism som förklarar det stora utbudet av utmärkta restauranger och mysiga caféer. Du kommer att hitta många gömda alternativ mellan de vita husen och slottsruinerna. 

Slottsruinen står tydligt i stadsbilden. Slottet byggdes i Gotisk stil runt 1300-talet men byggnadens grund dateras tillbaka till 900- och 1 000-talet. Den är byggt ovanpå en gammal moské som härstammar från när morerna erövrade regionen. 1931 förklarades slottet ett nationellt monument på grund av dess historiska förflutna och betydelse för området.

Huset är byggt direkt in i slottets väggar som skapar en unik atmosfär som du inte kan hitta någon annanstans. Kullerstensgatorna går genom det stora tegelvalv och grönskan vindlar upp längs de råa slottsväggarna som står där som en kvarleva från det förflutna. Håll utkik efter den lilla brunnen gömd i ett hörn där slottsfasaden fortfarande står intakt och låt din fantasi löpa fritt tillbaka till medeltiden.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera är rik av kultur. Ljudet av flamencomusik flyter ut på gatan från en autentisk flamencobar där den vackra spanska musiken och dansen sprider sig varje kväll. 

Det är också möjligt att besöka typiska andalusiska hem, deras innergård med uteplatser är en välbekant bild från staden Córdoba. En del av stadens invånare har öppnat sina privata hem, så att besökare till staden kan se hur livet levs i södra Spanien. Ta vägen förbi "Casa del Mayorazgo" eftersom den också ger tillgång till ett av slottets torn. Inträdet är gratis, men lämnar du lite dricks är det välkommet.

Vejer de la Frontera kan bäst bli beskrivet som en vacker fusion mellan dåtid och nutid. Staden innehåller flera intressanta besöksmål, där varje är värt ett besök för att lära känna dåtidens seder. Platser att besöka är de gamla väderkvarnarna som har renoverats i dag och står i det vackraste landskapet.

väderkvarn i Vejer de la Frontera 

Vindkvarnar i Vejer de la Frontera

"Los Molinos de Viento de Vejer de la Frontera", Vejer de la Fronteras vindkvarnar är ett nummer-ett-måste-besök när du besöker denna andalusiska bergsby. Tre vackra väderkvarnar är belägna på en toppen av en kulle bakom det historiska distriket. Lik en slottsruin ger dessa dig en glimt från historien i Vejer de la Frontera. På 1800-talet var byn hem till flera vindkvarnar som brukade att mala säd och majs från närliggande bönder.

utsikt från Vejer de la Frontera

På grund av stadens höga höjd är det ett utmärkt läge för väderkvarnar. Då starka medelhavsvindar blåser med all sin kraft mot bergets topp. Väderkvarnarna står nu som vackra symboler från historien och välkomnar besökare som är intresserade att få insikt om forna jordbrukstraditioner. Det finns gratis entré till en park där väderkvarnarna och dörren till en är också öppen för allmänheten. Antika verktyg och gamla fotografier hänger på väggarna och korgar av majs bidrar till den genuina atmosfären.

Vejer de la Frontera 

En liten spiraltrappa leder till ett övre plan där alla maskiner kan skådas och dessutom till en vidsträckt utsikt genom de små fönstren. Bondgården är en underbar plats att ta med sig barnen till. Du kan upptäcka bade turbinerna och det anslutande lekområdet med en hängbro, rutschkana och mycket mer. Bredvid de tre vindkvarnarna finns det också ett typiskt andalusiskt hus med ett myller av blommande växter som hänger på väggen. Husets funktioner har en liten kall bar och utmärkt utsikt kan avnjutas.

Vindkvarnar i Vejer de la Frontera  

Vejer de la Fronter är den perfekta destinationen om du är på humär att resa tillbaka i tiden, lära dig mer om sydliga spanska kulturtraditioner och spendera tid på en mysig restaurang. Än mer är staden belägen endast 8 kilomter frpm några av Andalusiens bästa surfingstränder som inkluderar El Palmar de Vejer, ett paradis av blågrönt vatten, strandgräs och fantastiskt nattliv på små strandbarer