Torremolinos - Gamla Stan

Om du är på semester i Torremolinos rekommenderar vi dig att att upptäcka den myllrande staden, efter en dag på stranden, längs denna rutten. 

Video - Torremolinos centrum

 

Calle San Miguel

Torremolinos, San Miguel kyrka

Calle San Miguel är den mest kända gatan i det historiska centrumet av Torremolinos. Den korsar de äldsta delarna och passerare otaliga affärer allt ifrån juvelerare, boutiques, souvenirer och delikatesser. Hela Calle San Miguel är ett promandstråk och under dygnets alla timmar myllrar det av människor. 

Följ gatan till slutet och du når fram till ett litet torg som domineras av kyrkan Iglesia de San Miguel, byggd tidigt 1700-tal i andalusisk, neoklassisk stil 

Calle San Miguel, Torremolinos

Väl värt ett besök är de trånga gränderna intill. Upptäck området och alla dess varierande affärer. Det finns också piktoreska torg, speciellt Plaza de Andalucía och Plaza de la Nogalera, koppla av i skuggan av magnolia och palmer, kanske sätt dig på en uteservering eller bar för att se världen passera. 

Torre del Pimental

Torremolinos, Torre del Pimental

Vid slutet av Calle San Miguel, vid foten av en trappa och ett stenkast från havet ligger Torre del Pimentel, även känd som Torre del los Molinos fram till 1500-talet. Det här är en av symbolerna för staden och det enda kvarvarande spåret av de många vindkvarnar som lånat ut sina namn till denna forna fiskeby. 

Den 12 meter höga Torre del Pimentel är byggd av lera och tegelsten i början på 1300-talet av Nazari-dynastin och hade som främsta syfte att varna och skydda för attacker från havet.

affär i Torremolinos

Från tornets fot, vindlar en behaglig trappa ner till Bajondillo-stranden. Längs den smala gatan finner du oändligt många affärer med ett förvånansvärt stort utbud av hantverk. 

Casa de los Navajas

Torremolinos, Casa de Los Navajas

Denna imponerande konstruktion som överblickar Bajondillo-stranden byggdes 1925 i neo-mozarabe-stil (välkänt i Andalusien i början av 800-talet) av familjen Antonio Navajas, en rik markägare i området som berikats av sin export på sockerrör.

Upplev utsökta utsmyckningar, både i möblering och i detaljrik arkitektur, på Casa de los Navajes som har öppet för gratis guidningar. Från terassen njuter du en magnifik havsutsikt. 

Paseo Maritimo - strandpromenaden

Torremolinos, strandpromenaden

Torremolinos strandpromenad omger nästan hela kuststräckan av staden. Sektionen som kallas Paseo del Bajondillo ligger till höger framför gamla stan. Längst i sydväst, runt Punta de Torremolinos, separerar en liten stenig udde, en gång i tiden hemvist till stadens slott, stränderna Bajondillo och Carihuela. 

Strandpromenaden är dekorerad med palmer och strandbarer där du kan stanna och ta ett glas i skuggan. Gatorna bakom erbjuder även de otaliga barer, restauranger med uteserveringar och affärer av alla de slag. Det här området är känt för sitt nattliv, speciellt på sommaren.  

Barrio del Calvario

Om du söker efter Torremolinos själv ska du söka dig tilL Calle San Miguel, korsa Avenida Palma de Mallorca, och dyk in i El Calvario-distriktet, en av de äldre stadsdelarna av staden. 

Torremolinos, Barrio del Calvario

Det sägs att distriktet fått sitt namn under Francos strikta regelverk då det krävdes att alla namn hade bibliskt ursprung. 

El Calvarios välkända karaktärsdrag är en labyrint av trånga gränder med angränsande låga hus och skuggplatser av magnolia och apelsinträd. Upptäck området utan tydligt syfte. Här kan du uppleva en autentisk fiskeby som ännu inte förstörts av stora turistmängder. 

Karta över Gamla Stan i Torremolinos