Spaniens bästa maträtter

Några av världens mest kända kockar kommer från Spanien. Det finns restauranger i både Baskien och Katalonien där man måste boka flera månader, tom år, i förväg för att få ett bord. Med glitter och glamour åt sidan, vad är Spaniens tio bästa rätter?

Patatas bravas

Patatas bravas

Även om spanjorerna använder mycket kryddor, är dem inte allt för entusiastiska över kryddstark mat. Däremot finns det ett undantag, patatas bravas, skalade potatis skuren i tärningar som sedan bryns i olja.  Potatisen serveras ofta med en het röd sås som kan varierar från provins till provins.

Paella

Paella

Om du vill äta en riktig äkta paella, då måste du resa till Valencia. Det var nämligen här under mitten av 19th talet vid stranden Albufera, som denna rätt föddes. I en riktig paella från Valencia är de viktigaste ingredienserna kyckling och kanin, men fisk och skaldjur anses också vara traditionella ingredienser på många andra kustområden i Spanien.

Gazpacho

Gazpacho

Efter en dag i solen finns det ingenting som svalkar ner en bättre än en kall dusch eller en god, kall gazpacho soppa. Detta förklarar varför sopan är så populär i, och har sitt ursprung från, Spaniens södra region, Andalusien. Soppan består av krossad gurka, vitlök, lök, paprika, tomater med olivolja, salt, vatten och ättika. Serveras kall.

Jamón Ibérico

Jamon serrano

Oavsett om du går in på en bar eller restaurang i Spanien, är det nästan alltid garanterat att se en stor bit skinka vid bardisken. Den lufttorkade skinkan är en spansk delikatess som vanligtvis äts som tapas. Spanien producerar 40 miljoner skinkor per år, de flesta används för detta ändamål.

Calamari

Calamari

Det sägs att allt smakar gott friterat, vilket definitivt stämmer rätt om vi pratar om dem spanska calamarin (friterad bläckfisk).  Krispiga med en mjuk konsistens, gärna med lite färskpressad citron till, helt suveränt! 

 

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega

Semester i Galicien? Om du befinner dig i Galicien är det ett måste att beställa Pulpo a la Gallega, kokt Galisisk bläckfisk lagat med paprika, havssalt, olivolja och som serveras med potatis.  Utsökt rätt som serveras på vilken krog som helst i Galicien. 

Tortilla Española

Tortilla de patatas

Tortilla är ofta misstolkat och har egentligen ingenting gemensamt med den spanska omeletten vi vanligtvist får i Sverige. Tortilla Española är känd som tortilla de patatas då stekt potatis är den viktigaste ingrediensen, efter ägg förstås. Hackad lök ger en extra touch till receptet.

Crema catalana

Crema catalana

Crema Catalana är en katalansk efterrätt som är Spaniens version av den franska klassikern, créme brûlee. Karamelliserat socker ovanpå en rik vaniljsås, smaksatt med rivet citronskal och kanel. 

Chorizo

Chorizo

Spaniens otroligt goda korv som finns i två olika varianter, stark chorizo och söt chorizo.  Skillnaden är att den starka har chili medans den söta chorizon inte har chili och är mild. Chorizo är tillverkade av griskött och kryddat med vitlök och paprika, vilket ger den starka röda färgen.

Fabada asturiana

Fabada asturiana

Chorizo är en av huvudingredienserna i Asturiens signaturrätt, Fabada. Tillsammans med morcilla, blodpudding, är detta en vit böngryta som bergsbestigare av ett av Spaniens mest pittoreska områden uppfann för att värma upp sig under vintermånaderna.