Psykedeliska MusikFestivaler 2014

Festival Dog Sleeping 

 Det finns få ställen här i världen där människor blir vänner på ett ögonblick, där man kan ha sina småbarn springandes runt massa främlingar utan att behöva oroa sig för att något otäckt ska hända. Där man kan släppa lös sin hund i vetskap om att alla kommer behandla hunden som om den vore ens egen. En av de få platserna kan du eventuellt hitta när du är ute på tur och festivalsurfar i Spaniens Psykedeliska Trance scen.

Transition 2014

HISTORIEN BAKOM MUSIK, DANS & MÄNNISKANS DOMINANTA SINNEN

Människan har fem primära sinnen; syn, hörsel, lukt, smak och känsel samt andra mindre kända sinnen som sinnet för balans eller interoceptorer eller så kallade sinnesceller som känner av och mäter saker som blodsocker, kroppstemperatur och andra sensorer i kroppens inre fysiologi. Men vanligtvis är den visuella perceptionen det dominerande sinnet i jämförelse med de fyra andra, eventuella undantag uppkommer oftast i fall med t.ex. blinda människor.

Människor som är synskadade till den punkt där de inte kan förlita sig eller använda sig av sitt normalt sett dominanta sinne får ofta en ökad kontroll av andra sinnen. Blinda personer rapporterar ofta om en typ av uppvaknande i andra sinnen och i själva verket verkar blindhet för att odla en "sjätte" förhöjd eller så kallad "intuition" som utvidgar deras förmåga att fokusera alla andra sinnen som sensorer.

 

Dans och musik har ända sedan början av människans utveckling försökt åstadkomma just samma typ av expansion för att tillfälligt skapa ett tillstånd där våra sinnen höjs till ett annat stadium en kombination av nattmörker, månljus, levande eld, trumliknande instrument och vokala sånger. Vi har i tusentals år bevarat och utvecklat vårt förhållande till jorden genom att vibrera i takt med naturens energi, vår omgivning och universum. Dans är i grunden ett sätt att be och koppla upp sig till andra nivåer av kommunikation, en demonstration av respekt som man visar genom att försöka koppla upp till det "högre tillståndet" genom andlig och fysisk dans.

Rörelse och ljud har alltid varit ett effektivt och kraftfullt sätt att få kontakt med högre makter och detta var i grunden ursprunget till dansen. Andlig dans har använts och används fortfarande idag i många kulturer från alla  kontinenter och de unika dansformerna som man har hittar har i många former byggt på djur och delar av naturen som hittas i området. Syftet med dans var ofta att komma in i en sorts medvetande där man kroppsligt blir en del av solen, månen och olika delar av naturen, dessutom har det alltid ansetts att regelbunden dans förbättrar andlig och fysisk hälsa och vitalitet.

Dance, Moon & Fire 

TRANCE MUSIK & DANSA I TRANS

Trance dans och den musikaliska stilen i stil med trance och har funnits i många tusen år. Shamaner har använt dessa grundläggande element som läkande verktyg och man hittar rötter av denna typ av fysisk och spirituell behandling i en lång rad olika kulturer från världens alla hörn. Dansa trance är en resa i Shamansk tradition och härstammar till viss del av det infödda amerikanska folket och deras insikter om makt och magi i harmoni med djurlivet och naturen. I enkla drag kan man lätt dra paralleller till alla gamla kulturer där man dansat i takt till trummor och den enkla men samtidigt komplexa formen av unika kroppsrörelser, ljud, dynamiska slag och rytmer kan tillsammans stimulera andliga uppvaknanden och mental klarhet.

De första formerna av elektronisk trance musik växte fram i början av 1990 talet samtidigt som dans revolutionen växte i Storbritannien och i övriga delar av Europa så ökade intresset för musik med betoning på syntetiserade melodier och elektroniska 4/4 beats. Trance musik är vanligtvis baserat på en trumliknande bas som i samband med  hypnotiska och ofta repetitiva melodier skapa en stil som förenklar tillgång till stadiet som också är grunden för namnet på musikstilen, Trance.

Transition Almonte 

PSYKEDELISK TRANCE

Trance musiken fortsatte att utvecklas i Europa, framför allt i Tyskland och samtidigt i andra delar av världen, främst i den indiska delstaten Goa som tidigare hade varit ett populärt resmål för den psykedeliska musik som har växt sedan 1970-talet. Klubbarna i Goa hade gått från att spela psykedelisk rock till att spela den elektroniska typen av psykedelisk musik. Under 1980-talet fann man tidigt att trance musik i kombination med den spirituella hippie scenen i samband med den hallucinogena Goa scenen var en perfekt konstellation.

Samtidigt som trance blev mer kommersiellt i Europa utvecklades musiken i Goa till en mörkare och mer progressiv stil som idag utvecklats till psykedelisk eller Psy-trance. Psy-trance är samma typ av instrumentala melodier över snabba och upprepade drag som sedan kombineras med rytmer i en stil som skiljer sig från andra former av elektronisk musik. Den centrala idén går tillbaka till att ingå i en förening  i samma stil som med våra gamla primitiva stammar, med hjälp av ett kollektivt samexistens söka ett upplyst tillstånd och framtid. Psykedelisk trance försöker stänga klyftan mellan olika epoker i mänsklighetens historia där folk har kommit samman för att dansa och fira sedan tidernas begynnelse. 

Nedanför listar vi ett antal av de festivaler som hålls i Spanien och Portugal under 2014.

TRANSITION (ALMONTE)

Nära den andalusiska staden Almonte som är omgivet av den fantastiska nationalparken Doñana har Transition Crew funnit den perfekta tiden på året och den ultimata miljö för en utomhus trance festival upplevelse. Festivalen håller på i 5 dagar i en nästintill magisk barrskog och med en perfekt kombination av solljus och skugga så finns det inget bättre ställe att börja sommaren på. En medeltemperatur på 25 grader på dagen och 12 på natten är något som anses vara perfekta förhållanden för att dansa i 5 dagar, kombinera det med en resa runt Andalusien och du kommer utan tvekan älska den äkta, traditionella, men samtidigt liberala delen av Spanien.

När: April 2014 & April 2015

Pris: Mellan 40-70€

Information: Transition Festival

Transition 2014 Main Floor

 

FLUODROPS (MADRID)

För andra gången så drar FLUORDROPS Psychedelic Gathering upp en 3 dagarsfestival för de som vill koppla av i en vacker och naturskön miljö nära Madrid. Musiken täcker många olika typer av musikstilar inom psykedelisk trance och emellanåt bjuds det på liveframträdanden av internationella konstnärer och bekanta DJ:s. Festivalområdet har en fantastisk dekoration med flera chill områden för de som vill lyssna på mjuka rytmer och slappna av. Föreställningar, konst utställningar, workshops och massa annat kommer också att finnas tillgängligt och självklart finns det matstånd, barer, och camping område för de som vill tälta och campa i några dagar.

När: Mer information längre fram på www.goabase.net/

FULLMOONGUI - INTERCONNECTED REALITY (GRANADA) 

Denna musik festival är gratis och håller på i 48 timmar i Granada precis innan sommarvärmen börjar stiga till en oumbärlig nivå. I samband med att inträde och camping är gratis så saknas det självklart vissa småsaker i jämförelse med de festivaler som tar inträde. Några saker att tänka på: I tallskogen finns det ingen källa till vatten, så se till att fylla bakluckan med så mycket vatten du kan. Eftersom festen hålls i mitten av juni så betyder det att dagarna kan bli väldigt varma, så ta med dig lätta kläder och glöm inte att festen hålls i Granada, även om det är stekhett och varmt om dagen betyder det inte att temperaturen faller kraftigt på nätterna, så ta med dig varma kläder och en jacka.

När: 13 - 15 Juni

Pris: Gratis

Information: Fullmoongui Interconnected Reality

 

FURTHUR GATHERING 2014 (MADRID)

Furthur Gathering Chill Out 2014 är en 3-dagars fest där musik, konst, workshops, information om miljömedvetenhet och annat blandas ihop till en festival där man erbjuds mycket mer än bara musik.Alla aktivitet och områden är anpassade för äldre och familjer så även de minsta kan delta med sina föräldrar. Detta år kommer festivalområdet vara ett naturområde i Casavieja (Ávila), ca. en halv timme ifrån Madrid och den musikaliska atmosfären kommer att fyllas ut med andliga och orientaliska sounds med elektroniskt och psykedeliska inslag. Förbered dig för en intressant resa.

När: 22-23 Juni

Information: Further Gathering 2014- Officiell Hemsida

BOOM FESTIVAL (PORTUGAL)

Denna populära festival är känd för sin blandning av musik med olika typer av visuell konst och kultur från många olika inspirationskällor. Festivalen hålls i Idanha-a-Nova, Portugal vartannat år i slutet av augusti och hela tillställningen är särskilt planerat i harmoni med cykeln av månen. BOOM är en av de största i sitt slag i Europa med en maximal kapacitet på 26.000 personer. Missa inte om du är i närheten.

När: 4 - 11 Augusti

Information: Boom Festival

Pris: +160€

Random People Partying 

VILLARCAYOS DANCE FESTIVAL 2014

Denna festival är något för alla musikälskare. Massor av dekoration, stora liveframträdanden, DJ-set & producenter av alla stilar av elektronisk musik hittar till festen som  äger rum utomhus i Villarcayo / provinsen Burgos. Villarcayo är en stad med 5000 invånare och den vackra och mysiga staden är en stor hub på sommaren för turister från hela världen. Vill man kan man också hjälpa till och bidra till matbanken på festivalen vilket är ett välgörande ändamål, en samling av påsar av olika typer av livsmedel som man kan ta med istället för att betala inträde.

När: 12 - 14 September

Information: Villarcayos Dance Festival 2014

CONNECTION (SEVILLA)

Connection Festival 2014 är systerfestivalen till Transition som hålls i April varje år. Connection är som en avslutningsfest för sommaren som har varit och i år hålls festen i ett stort naturområde runt "San Nicolás del Puerto" i Sevilla. Musiken, människorna och omgivningen skapar en magisk plats full av kärlek, som drivs av härliga människor. Eftersom Connection hålls i Oktober är det viktigt att ha med sig kläder för de varma dagarna och de nästintill iskalla nätterna.

När: 2-6 Oktober 2014

Info: Connection Festival 2014

Oum