Miniguide till VM i Brasilien 2014

Mellan 12 juni och 13 juli, kommer Brasilien vara värd för den viktigaste turneringen i världen, de närmaste fyra veckorna kommer de bästa fotbollsstjärnor samlas för att med hjälp av sina landskamrater ta hem den mest åtråvärda guldtrofé. Spanien rankas och anses vara en av världens bästa fotbolls lag i dagsläget och efter två EM-guld och ett VM guld har man över loppet av några år sett till att gjuta sin plats som ett av topplagen i världen. 

La Roja som Spaniens fotbolls lag kallas fick sin första riktiga uppsving med EM-guldet 2008 och med hjälp av den livliga Fernando Torres som agerade som en spjutspets såg Spanjorerna till att ta hem en av de första stora turneringarna på väldigt lång tid. VM 2010 var en otrolig rysare och för första gången i historien tog Spanien hem VM guldet och med en avgörande finalmatch mot Holland såg La Roja till att bekräfta, med sitt mästerliga fotbollsspel att man är på toppen för att stanna.

2012 blev Spanien blev det första laget att vinna två i rad EM och tre raka stora turneringar, de producerade överlägset mest chanser och deras prestanda låg på topp under hela Europa mästerskapen 2012 och i slutändan vann man finalen mot Frankrike med lätthet, 4-0.

4 saker du förmodligen inte kände till om VM.

1- Aldrig någonsin har en nation vunnit VM i fotboll samtidigt som man har varit rankad 1:a i FIFA:s Lista samma år. Brasilien var rankad först i världen 98, 06 & 10 utan VM guld, samma hände Tyskland 94 och Frankrike 2002... Detta är är Spanien rankad 1a i världen och frågan är om man kommer bryta denna negativa trend.

2- Aldrig någonsin har vinnaren av guldbollen (världens bästa fotbollsspelare ) gått till VM i fotboll och avslutat med VM guld samma år. Detta år flyger Christiano Ronaldo till Brasilien som årets vinnare av guldbollen, frågan är bara om detta kommer påverka Portugals guld chanser positivt eller negativt.

3- Vid sex tillfällen har samma nation både varit värd samt vinnare av VM i fotboll- Uruguay 1930, Italien  '34, England '66, Tyskland '74, Argentina '78 & Frankrike '98. Detta år har Brasilien möjlighet att ta hem VM guldet på hemmaplan och ta igen den historiska final förlusten mot Uruguay år 1950 i Brasilien.

4- Europeiska lag har i generella drag haft stora svårigheter med att vinna en VM titel när turneringen har hållits i Syd eller Nordamerika (1930, 62, 70, 86, 78 & 94) och senast Europa var nära guldet var 1994 i finalen mellan Italien och Brasilien, då Roberto Baggio sköt över målet på den sista straffen. I år är Europa tillbaka med starka lag som Holland, Tyskland, Italien & Spanien. Kommer vi lyckas ta hem guldet detta år ? 

Fotboll Joy

Grupp B - VM 2014 

Fredag 13 juni, kl 21:00 Spanien – Holland

Lördag 14 juni, kl 00:00 Chile – Australien

Onsdag 18 juni, kl 18:00 Australien – Holland

Onsdag 18 juni, kl 21:00 Spanien – Chile

Måndag 23 juni, kl 18:00 Australien – Spanien

Måndag 23 juni, kl 18:00 Holland – Chile

Du kan också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien.