Fem spanska städer att se de vackra Påsk processionerna

Påskveckan i Spanien heter La Semana Santa och betyder den heliga veckan. Det är en av de mest enastående festligheterna du kan uppleva i Spanien. Se vår guide till städerna där du kan uppleva de mest spektakulära processionerna.

Valladolid

Semana Santa Valladolid

 

Vid första inblicken påminner processionens deltagare medlemmar av Ku Klux Klan. Men även om de spetsiga hattarna och täckta ansikten kan verka lite skrämmande, är det egentligen en mycket fredlig procession av troende Katoliker. 

Under processionerna bärs religiösa ikoner/gestalter runt på gatorna. Valladolid är känt för att ha några av de vackraste och mest dekorerade bibliska gestalterna. Om du besöker Valladolid under påskveckan se upp för när de släpper löst duvorna, vilket innebär början av påskveckan. 

 

Málaga

Malaga - Semana Santa

 

De senaste 500 åren har Semana Santa varit en av de viktigaste festligheterna i Málaga. Varje år vid den här tiden fylls stadens gator med spännande dofter av rökelse och ett hav av blommor. De religiösa brödraskapen ”Cofradías” tävlar mot varandra för att skapa den mest häpnadsväckande tronerna.

Medan de andalusiska brödraskap bär sina troner i koncentrerad tystnad, sjunger männen från den spanska främlingslegion psalmer och marschera runt. En av veckans viktigaste processioner sker på långfredagen, det är rekommenderat att komma tidigt då processionen lockar skaror av över en miljon människor.

 

Guadalajara

Guadalajara - Semana Santa

Guadalajara är en stad och kommun i Castilla-La Mancha, som ligger precis i mitten av Spanien. Påskveckan i Guadalajara är känt som det mest traditionella påskfirandet i hela landet. Så framstående att Semana Santa i Guadalajara har förklarats en lokal händelse av särskilt intresse för turister. 

Zamora

Museo Automivilístico Málaga 

Zamora är huvudstaden i Castilla y León och är en av de mest religiösa provinserna i Spanien. Här finner du det högsta antal romanska kyrkor i hela Europa. Ett tåg av botgörare i huvor går i procession runt Zamoras gator till glädje av stadens 60,000 invånare. Männen passerar även de mindre byarna, som Bercianos, med bara 200 invånare.

Cordoba

Sevilla - Semana Santa

 

Utan tvekan är det något magiskt med de nattliga processionerna i Cordoba då botgörare går (ofta barfota) i tystnad med sina spetsiga hattar och tända stearinljus  längs gatorna, precis som dem har gjort sedan 12: e talet.