Pulpí - Andalusiens hemliga stränder

Pulpí, i östra Andalusien, ligger på en avlägsen del av kusten. Man kan nå staden från motorvägen A-92, genom att ta en specifik omväg. Otroliga, sandiga stränder, en orörd kustlinje med dadelpalmer och den fantastiska, klarblåa färgen från Medelhavet, får denna bortglömda del av Andalusien att framstå som den har blivit ditmålad.  

Utsikt över Medelhavet från stranden Cocedores

Klimatet i Almería är öken-likt – det finns en brist på böljande grönska, och en stor kontrast mellan land och hav. Några av de varmaste temperaturerna i Spanien mäts här, och det är bra väder, nästan hela året om.

Några av regionens största tillgångar är de storartade vikarna mellan staden Aquilas, (som tillhör den spanska provinsen Murcia) och den angränsande byn San Juan de los Terreros, (som tillhör provinsen Almería) som ligger i slutet av Andalusien. Här är de naturligt, vilda strandlinjerna och pittoreska vikarna uppradade, vilket gör detta till en favorit plats för dykning, snorkling och att paddla kajak på.

Playa las Palmeras, Pulpi

Från början av den officiella, spanska sommarsemestern i juli, så är dessa stränder fulla med badsuget folk, men det finns fortfarande tillräckligt mycket plats att springa och leka på, och tillräcklig mycket plats för att få lugn och ro. Det finns också gratis parkering för de som vill parkera precis vid stranden och lyssna på vågornas brus under natten. Vart någonstans kan du parkera gratis, precis på kanten till Medelhavet och få hela havet för dig själv?

Cala Cerrada, San Juan de los Terreros

Ett Landskap av hav, fossiler och förstenade sandstränder

Om någon är intresserad av fossiler och geologi, då kan du utforska den här kusten medans du klättrar runt stranden Playa los Cocedores. Här ligger, upp till 20 meter höga, förstenade sandbanker, som ser ut att ha blivit frusna över natten.

Fossil strand i Punta Parda

I klipporna kan du hitta fossiliserade snäckor i alla former och storlekar. En svamp-liknande sten sticker ut över de förstenade dynorna, på stranden. Du kan klättra upp, och se över det bisarra landskap och få en fantastisk utsikt över kusten, med Mojacar i söder och Aguilas i norr. Stenarna här är alltid upplysta av solen. 

Fossiler på Playa de la Carolina

De två små steniga öarna Isla Terreros och Isla Negra, de är som 2 sovande valar i havet. Här flyger fåglarna ikapp runt stenen, som är ett hem, under ytan, för många fiskar och bläckfiskar.

Playa de los Cocedores - en familjevänlig strand med grottor

Cala Cerrada

Playa de los Cocedores vik passar bäst för barn och personer som vill ha lugnt och stilla vatten. För att komma till stranden så går du in mellan två klippor. Det som gör den här stranden unik, är grottorna som är framslagna ur klippan, i dessa grottor brukade fiskarna och bönderna söka skydd.

Vattnet är underbart klart och livet under ytan är fortfarande intakt, det är idealiskt för snorklare som vill tappa bort sig själva mellan stenarna, tittandes på färgglada fiskstim. 

Klart vatten att snorkla i på stranden Playa la Carolina

Lite ovanför stranden så finns det en idyllisk Chiringuito (spansk strandbar), som heter ”Los Cocedores”. Här kan du smaka på en av de bästa frusna Tinto de Veranos, (rött vin och lemonad) i hela området. Det finns alltid ett gott urval av andalusisk tapas här, som boquerones (små friterade fiskar), tortillas, sallader eller albondigas (köttbullar i tomatsås).

Tinto de Verano

Playa la Carolina - en karibisk känsla i Medelhavet

Bara ett par steg från den lilla viken är den populära stranden Playa la Carolina, den har den finaste, gyllene sanden och har kristallklart vatten. Det finns en parkeringsplats ovanför stranden, så du kan enkelt komma hit med bilen. Se till att parasollet och solstolen följer med nedför trädtrappan, som leder till den långa, vackra stranden.

Playa los Cocedores, San Juan de los Terreros

Det finns ännu en Chringuito, där du kan beställa kaffe, kalla drinkar, glass och snacks, under sommaren. Upplev detta, samtidigt som du njuter av de bästa badplatserna runt om San Juan de los Terreros.

Utsikterna från stranden på ön, Isla de Terreros, är fantastiska! Pichirichi är en konstig, nött sten, som sticker ut ur havet vid San Juan, från vilken du kan hoppa ner i det underbara vattnet. Enligt legenden, är stenen egentligen ryggen på en förstenad val men tid, vind och vatten har nött ner fossilen. Den mystiska Pichirichi är ett landmärke för den lilla kustbyn San Juan de los Terreros (provinsen Pulpí). Sedan 2012, så är klippan även handikappanpassad.

Playa la Carolina

Stränder med Blå flagg

San Juan de los Terreros, var en gång i tiden en fiskeby, men håller idag på att förvandlas till en semesterort. Denna by är definitivt värt ett besök, då dess stränder är fantastiska. De tre stränderna i byn; Playa Mar Rabiosa, Playa Mar Serena och Playa el Calypso blev tilldelade utmärkelsen Blå Flagg, då de anses vara bland de bästa platserna att bada på i området. Både land och hav är rena och fina.

Blå Flagg är inte endast för renlighet och kvalité, utan även för naturskydd. Ifall man inkluderar dessa tre nya, utmärkta stränder i Pulpí, så är det nu totalt 96 andalusiska stränder som har blivit tilldelade en Blå Flagg. Denna spanska region är en av de mest populära destinationerna för turister från inlandet, med sin, flera kilometer långa, kustlinje.  

Utsikten från San Juan de los Terreros

Spanjorerna kör ofta hit från det varma inlandet, för att njuta av en svalkande helg vid havet, med hela familjen.

Bad och billig tapas

Om du vill ta ett dopp i San Juan, parkera din bil i den stora, kostnadsfria parkeringsplatsen, bakom väg A-332 i Las Salinas, och gå längs strandpromenaden för att ta dig till stranden, till fots. Vägen är platt och tar endast ett par minuter.

Playa Mar Serena är den vackraste stranden för barn, och dem som älskar grunt, kristallklart och lugnt havsvatten. Serena betyder ”lugn” på spanska, så du kan förvänta dig en stilla och avslappnad dag, fri från vind och problem. Playa Serena är 100 meter lång och 35 meter bred. Den har fräscha toaletter, duschar och är även handikappanpassad.

El Calypso

Den populära stranden, Playa el Calypso, är 250 meter lång och 20 meter bred. Den kan vara lite livad under sommaren, så de bästa timmarna att besöka stranden är på morgonen, då det är lite lugnare. Spanjorerna har inget emot ett fullt och livat strandliv. De slår upp sina festtält och parasoller, och ställer stolarna nära varandra, för att skapa ett stort, skuggigt festområde.

Turligt nog, så finns det tillräckligt med lugna hörn där du kan titta på den livade stranden.

Karta