Lär dig att göra dessa läckra räkomeletter denna semester

Om du besöker södra Spanien ska du veta att Cádiz är den speciella födelseplatsen för detta läckra recept. Du kommer att njuta av en av de mest kända tapas som är en signaturrätt i södra Spanien.

Inga är så välsmakande, krispiga och apitretande som de hos Casa Balbino i Sanlúcar de Barrameda eller Venta de Vargas, San Fernando. Delikata!

Vi vill lära grunderna till detta recept under tiden du njuter av en fantastisk semester. Vi lär dig lite mer om det lokala köket genom att förbereda recept som är typiska för varje region.

Svårighetsgrad: Medel

Tidsåtgång: 50 minuter  

Ingredienser till räkomeletter - las tortillitas de camarones

  • 2,5 dl räkor
  • 2  dl vetemjöl 
  • 0.6 dl kikärtsmjöl
  • 3,75 dl vatten eller fiskbuljong
  • 1/2 tesked salt
  • 1 vårlök
  • Färsk persilja
  • Extra virgin olivolja 

Så här gör du räkomeletter - las tortillitas de camarones

Ta ett glas (cirka 250 ml) fyllt trefjärdedelar fullt med vetemjöl, den återstående fjärdedelen fyller du med kikärtsmjöl. Häll allt i en skål.

Hacka löken fint och lägg i skålen. Hacka även persilja, en matsked eller två så kommer vi att ha tillräckligt och tillsätt i skålen.

Slutligen tillsätt salt, små räkor och fiskbuljong eller vatten. Blanda väl tills vi får en homogen flytande massa.

Ta en kastrull lämplig för fritering och häll i oljan (Aceite de oliva virgen extra)

När oljan är varm, tillsätt en matsked av blandningen. Vi låter det fritera på ena sidan och vänder den sedan till det är brunt även på den andra sidan.

Kuriosa om las Tortillitas de Camarones

Ursprunget till denna delikatess hittar vi tillbaka på 1600- eller 1700-talet och det finns olika teorier om dess exakta position. Var det på Bahía de Cádiz eller på San Fernando?

Vem vet exakt, men det vi vet är att tack vare det värdefulla bidraget från Juan Vargas och hans dotter Maria Picardo Venta de Vargas, är att små friterade räkor är en signaturrätt i Cádiz-köket.

Ändringarna som gjorts i receptet gör en mycket lättare och tunnare tortilla, det är bara att justera förhållandet mellan mjöl, med mer vetemjöl än kikärtsmjöl och byt ut vattnet och gör som i det gamla receptet med mineralvatten, för att få det skarpt brynta avslutet som idag kännetecknar den berömda rätten.

Casa Balbino bidrog också till att denna populära maträtt är känd, många människor radar upp sig för att smaka de bästa små "räkomeletterna"/tortillitas  i hela Cádiz. De serverar mer än 1000 portioner under en enda dag. Märkligt nog använder Balbino bara vetemjöl, inga kikärtor och lite vitlök.

Om du gillade den här artikeln missa inte receptet på en perfekt Fideuá.

Var finns de bästa Tortellitas de camarones i Cadiz?