Traditionella julaktiviteter och marknader på Mallorca.

Juletid på Mallorca

Juleljus på Borne

Jul på Mallorca är verkligen en helt underbar tid på året. Vädret är vårlikt, men det är fortfarande kallt nog för att ha på sig en skön och varm vinterjacka. Utan att frysa strosar du utomhus längs gatorna, besöker marknader upplysta av vackra juleljus. 

Vi rekommenderar att du beger dig till Palma för en julig kväll när du strosar längs Paseo Born (se ovan) som är en spektakulär upplevelse under en vit himmel av ljus. Unna dig en fika på Born med kaffe och en spansk konjak innan du tar dig an affärerna och marknaderna. 

Julmarknad på Plaza Espana i Palma

Julmarknader

De huvudsakliga platserna för julmarknaderna i Palma är Via Roma, Las Ramblas, Plaça España och Plaça Major. Vi älskar dem alla men det mest underhållande är den på Placa Major som erbjuder ett stort utbud av gestalter till salu till julkrubborna. Om du ska köpa dem någonstans varför inte köpa dem på en dyrare marknad? Julkrubborna är enormt populära på Mallorca och de måste upplevas om du befinner dig i närheten. Bege dig till regeringsbyggnaderna på Plaça Cort och du kan häpet beskåda den enorma julkrubban inomhus eller besök en kyrka och kika närmare på dem där. De är otroligt fina och du kommer att gilla att se uppfinningsrikedomen i vissa av dem med deras rörliga delar och intrikata finess för storytelling. 

Churros på Palma

Lokala Produkter

Håll utkik efter lokala produkter på Las Ramblas. Här hittar du fina presenter och vi rekommenderar dig köpa olivolja, handgjorda tvålar, keramik och handarbete av spets då de alla är autentiska gåvor. Ytterligare en är honung som vi älskar och som finns i många olika smaker beroende på vilken nektar bina har festat på. Du kommer även att finna lokal konst här om du har det intresset. När du strosat runt marknaden pausar du med en kopp Chocolate de la Taza och avsmakar ett par spanska churros, utsökt.

Traditionell leksaffär på Palma

Runt omkring på ön hittar du olika julmarknader som säljer all sköns handgjorda lokala produkter, och juleting i alla färger och former. 

Åk skridskor på isen i Palma

Åk skridskor

För små och stora barna finns det skridskoarena i Parc de ses Estacions (strax norr om Plaça España) och den är öppen dagligen och till en bit in på kvällen. Ett tips: Om du ska åka skridskor glöm inte att ta med dig vantar med dig då de inte tillåter dig på isen utan dem. De blir förstås superglada över att sälja ett splitternytt par till dig. Du åker skridskor för 5€ per person och då är skridskohyran inkluderad. Rinken är öppen från kl 10 på morgonen till sent på kvällen. 

Och så klart, Midnattsmässan

Självklart ska du njuta av midnattsmässan på julafton i Cathedral in Palma. Mässan börjar kl 23 på kvällen med en predikan och en traditionell sång, La Sibil La, som sjungs av alla barn. Nattvarden ges av biskopen i Mallorca och en mallorquinskt kör sjunger. Denna mässa är mycket välbesökta så se till att du anländer till katedralen i god tid.