Barca, Madrid och El Clasico. Mer än en Fotbollskamp

Fotboll är stort i Spanien. Spansk fotboll är stort i världen. När det kommer till Real Madrid och FC Barcelona så pratar vi om de största och starkaste klubbarna som idag regerar fotbollsvärlden. El Clasico, matchen mellan dessa två fotbollsjättar har över flera decennium korsat gränser mellan lycka och hat och lyckligtvis lever vi i en tid då spansk fotboll befinner sig på en toppnivå inom Europa såsom Internationellt.

Messi, Cristiano, Guardiola, Mourinho, Iniesta, Xavi, Casillas, Ramos, Pepe... Dessa namn har etsat sig in i näthinnan i många generationer fotbollsälskare och frågan är hur lång tid denna fantastiska epok kommer att hålla sig. Säsongen 2013/2014 har varit intesivt med massa hårda kamper mellan Real Madrid, Atletico Madrid och FC Barcelona och chansen är stor att Atletico för första gången på mer än 10 år lyckas rubba en stabil traditionen där antingen Barca eller Real tar hem Champions League eller BBVA ligan. I år har Atletico Madrid möjligheten att dra hem dubbeln med minst oavgjort mot Barcelona denna helg samt en vinst mot Real helgen därefter i CL finalen.

Santiago Bernabeu

 

Den klassiska matchen som inom fotbollsvärlden kallas just "El Clasico" har en tendens att skapa en atmosfär som över loppet av några få timmar kan förena eller skapa oro mellan föräldrar och barn, kärlekspar, vänner och arbetskamrater. Fientlighet, glädje, sorg, passion och hängivenhet är en del av stämningen som ibland kan gränsa till galenskap och för en kort stund lägger många runtomkring världen undan sina egna färger och lag för att stolt bära namnen av de favoritspelare som har huvudrollerna i denna gigantiskt kamp.

Vilken stil och vilket lag kommer vi att minnas när vi ser tillbaks till denna tid? Madrids effektiva och raka passningspel eller Barcelona Tiki-Taka spelstil? Vad som är klart efter så många år är att en hälsosam rivalitet är en viktig ingrediens för utvecklingen av spansk fotboll både på nationell och internationell nivå.

Hur uppstod rivaliteten mellan Madrid och Barcelona ?

FC Barcelona 1899

Den 13 maj 1902 var den första gången Real Madrid och FC Barcelona spelade mot varandra. FCB hade funnits mer än två år medan Real hade skapats några få månader innan.I början av 1900 talet så fanns det ingen La Liga och varje lag spelade en intern liga där de främsta lagen var just FC Barcelona och Atletico Madrid. Fotbollsmatcherna mellan Katalanerna och Los Merengues som lagen kallades var i början vänliga så frågan är vad som hände mellan de två lagen som skapade ett fientliga klimat som kommer att vara i mer än 100 år framöver? Den första ligatiteln för Real Madrid kom 1932 och upprepades redan 1933 men därefter kom en lång period av torka till förmån för Atletico Madrid och FC Barcelona. 1929 var det första året La Liga officiellt startade och FC Barcelona var laget som tog hem den första ligatiteln med Manuel Parera som den första målskytten i ligan.

Real Madrid 1902

Den tändande gnistan som var starten för dagens heta känslor kan spåras tillbaks till fyra matcher i Copa del Rey 1916. Dessa matcher var en början på starka känslor av rivalitet och fiendskap som kom att hålla i sig både inom och utanför fotbollen. Eftersom det varken fanns dubbla poäng på mål gjorda på bortaplan eller avslut på straffar så var det enda sättet att vinna slutspelet genom att vinna mest matcher. I denna semifinal delades det ut totalt 5 straffar till förmån för Real Madrid och detta skapade självklart ett oroligt klimat som i slutändan avslutades med att FCB avstod från att spela, i protest mot vad de såg var en i raden av många orättvisor. Finalen i Copa Del Rey detta år spelades också i just Barcelona, en match som Real Madrid förlorade mot Atletico Madrid med 4-0.

Luis Aragones

Droppen som fick bägaren att rinna över kom år 1943 tack vare Josep Vilalta Samitier eller "Magikern" som han kallades. Josep valde att lämna Barcelona för att spela för Real Madrid, något som FCB inte kunde förlåta. I den första matchen i Copa del Rey semifinalen vann Barca med 3-0, Madrid lät sig inte beröras utan antog att man kunde vända på spelet, något som man faktiskt gjorde med en episk seger. Den största vinsten mellan dessa rivaler slutade 11-1, ett diskutabelt resultat ansåg många katalaner på den tiden.

Antalet Vunna Titlar

Spanska Ligor & Turneringar
 La Liga BBVA Copa del Rey Super Copa de España     Copa de la Liga Copa Eva Duarte 
 Barcelona 22261122
      
 Real Madrid 3219911

 

Internationell Nivå
  Copa Latina Copa de EuropaChampions League UEFAS.Copa de EuropaInter-continental Recopa  Totalt
Barcelona 2 1 33 4 2 4 82
         
Real Madrid 2 6 3 2 1 3 0 79

 

 

 

 

 

 

 

Hjältarna Genom Åren i El Clasico

Ronaldo

Alla möten i El Clasico är olika men alltid fulla av känslor, statistiken över åren visar en liten fördel för FCB och de senaste åren har varit en särskild speciell tid som lagt sin prägel på relationerna emellan lagen. Vi har listat 12 av de höjdpunkter och stunder i El Clasico som vi svårt kommer att glömma.

 

 1. Raul tystar Camp Nou, 99/00    Resultat: Real Madrid - Barcelona 2-2   
 2. Figo återvänder för första gången till Camp Nou efter att ha bytt lag till Madrid, Denna dag slogs rekordet på tiden som det visslades under en match, tack vare Figo. 00/01 Resultat: Real Madrid - Barcelona 2-0 
 3. Madrid vinner på Camp Nou 1-2, mål från Ronaldo & R.Carlos. 03/04 Resultat: FCB-R Madrid 2-1 
 4. Madrid vinner mot FC Barcelona 04/05 i Bernabeu med mål från Zidane, Ronaldo, Raul och Owen Barcelona : Eto'o , Ronaldinho  Resultat: Real Madrid 4 Barcelona 2
 5. Ronaldinho tämjer Bernabeu. Barcelona vinner ligan. 05/06 - Resultat: Real Madrid - Barcelona 0-3
 6. Messis Hat trick säkrade oavgjort i en otrolig match, Real Madrid blir mästare den här säsongen 06/07  Resultat: Real Madrid 3 - Barcelona 3   
 7. 6 mål från Barca mot Madrid. Den största vinsten för FCB i Bernabeu. Henry och Messi var hjältarna och  ligatiteln gick också till Barcelona. 08/09 -  Resultat : Real Madrid 2 Barcelona 6
 8. Den berömda handen från Pique då FCB krossade Madrid 10/11 - Resultat: FCB - Real Madrid 5-0
 9. Neymar och Alexis tar hem vinsten mot Madrid 13/14  - Resultat : Barcelona 2 - Real Madrid 1
 10. Leo Messis Hat Trick i en otrolig match, 2014 -  Resultat : Real Madrid 3 - Barcelona 4   
 11. Uppvisningen av Bale med ett fantastiskt mål i Copa del Rey 2014 - Resultat: Barcelona 1 - Real Madrid 2

Spelare Som Deserterat Till Motståndaren

Titulos

Att köpa en huvudspelare från motståndarlaget är synd inom fotbollsvärlden som svårt glöms bort och genom historien har totalt 39 spelare bytt sida till lag som har konflikter med varandra. Vissa har förvandlats till hjältar och andra till skurkar medan vissa har gått från att ses som skurkar till nya roller som hjältar. En av de mest kontroversiella fallen det senaste årtiondet var när Luis Figo bytte till Madrid från Barca eller när Luis Enrique gjorde tvärtom.

Den första desertören var 16 åringen Isaac Albéniz, han avstod att spela i Barca och valde istället Madrid och det är tydligt att trots att det var olika tider så fanns det fortfarande en viss rivalitet i grunden. Man kan också säga att Ricardo Zamora och Josep Samitier från åren 1930 och 1932 var de mest ökända fallen.

Ett speciellt fall var Alfredo Di Stefano som bara hade spelat en vänskapsmatch med FC Barcelona då Real Madrid såg till att han skrev på för den vita klubben. Detta byte visade sig bli ett historisk köp då Madrid under 50-talet och 60-talet kontrollerade Spansk fotboll med hjälp av "Saeta Rubia", den blonda pilen.

Ronaldo Luis Nazario, den Brasilianska spelare som spelade för Barca i 96-97 gick från Barca till Inter för att sedan avsluta sin karriär i Madrid. Andra namn som Alfonso Perez och Samuel Eto'o flyttade också från Real Madrid till Barcelona.

 falta

 

Avgörande matchen i La Liga BBVA mellan Atletico Madrid & Barcelona spelas i Camp Nou den 17:e Maj, kl. 18:00 i Barcelona. 

Finalmatchen i Champions League mellan Atletico Madrid och Real Madrid spelas i Lissabon, Portugal den 24:e Maj kl. 20:45

 *Tack till FC Barcelona & Real Madrid för tillåtelse till de svart/vita fotona.